Asya Pasifik’te gerilim tırmanıyor: Çin’e ait 32 hava aracı ve 5 savaş gemisi orta çizgiyi geçti

Tayvan-Çin krizi had safhaya ulaştı. Tayvan, Ada çevresinde Çin’e ait 32 askerî hava aracı ve 5 savaş gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023, 09:18 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 09:18
Asya Pasifik’te gerilim tırmanıyor: Çin’e ait 32 hava aracı ve 5 savaş gemisi orta çizgiyi geçti

İÇİNDEKİLER

Asya Pasifik'te Tayvan Çin gerilimi devam ediyor. Tayvan Savunma Bakanlığı Ada çevresinde Çin'e ait 32 askerî hava aracı ve 5 savaş gemisi görüldüğünü bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada 32 hava aracından 12'sinin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği sahada uçtuğu bildirildi.

SAVAŞ UÇAKLARI "ORTA ÇİZGİYİ" GEÇTİ

Tayvan Savunma Bakanlığının açıklamasına göre 6 "J-10" ve 4 adet "J-16 tipi savaş uçağı ile "BZK-005" tipi silahsız dron Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçti. "Y-9" tipi askerî nakliye uçağı ise ADIZ'ın güney batısında görüldü.

ÇİN'İN TAYVAN BASKISI

Tayvan Çin gerilimi aylardır devam ediyor. "Tek Çin" ilkesini uygulamaya çalışan Çin, Tayvan'ın diğer ülkelerle ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor. Diğer ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşan Çin, Tayvan'ın ABD ile yaptığı ortak tatbikatlara da büyük tepki gösteriyor.