Rusya son noktayı koydu! Yevgeny Prigojin hayatını kaybetti! Wagner'in akıbeti ne olacak?

Son dakika haberleri... Rusya Araştırma Komitesi (SLEDCOM), son noktayı koyarak, paramiliter örgüt Wagner’in lideri Yevgeny Prigjin’in Tver bölgesinde düşen uçakta olduğunu doğruladı.Prigojin’in ölümü pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Onlardan birisi de Wagner’in akıbetinin ne olacağı yönünde. New York Post'a göre, kazada sadece Prigojin değil onun yerine geçmesi muhtemel isimler de hayatını kaybetti. Başka bir deyişle Wagner lidersiz kaldı. Peki, Wagner'in başına geçmesi muhtemel aday kim? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 27 Ağustos 2023, 13:51 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 15:25
Rusya son noktayı koydu! Yevgeny Prigojin hayatını kaybetti! Wagner’in akıbeti ne olacak?

İÇİNDEKİLER

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in sır dolu bir uçak kazasında hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

New York Post'da yer alan bir haberde Prigojin'in hâlâ hayatta olabileceği yönündeki komplo teorileri paylaşılmıştı. İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Rusya uzmanı Keir Giles, Wagner'in patronunun yakında tekrar ortaya çıkabileceğini tahmin etti.

Rusya tüm bu tahminlere son noktayı koydu. Rusya Araştırma Komitesi (SLEDCOM), paramiliter örgüt Wagner'in lideri Yevgeny Prigozhin'in Tver bölgesinde düşen uçakta olduğunu öğle saatlerinde doğruladı.

Wagner liderinin ölümünün doğrulanması üzerine Wagner'in akıbetinin ne olacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. New York Post'a göre, kazada sadece Prigojin değil onun yerine geçmesi muhtemel isimler de hayatını kaybetti. Başka bir deyişle Wagner'in başına gelecek gelebilecek olası kişiler de hayatını kaybetti.

İngiliz Telegraph gazetesinden alıntı yapan NY Post'a göre, Wagner'in misyonlarını ve ticari varlıklarını devralacak en muhtemel aday, Kremlin bağlantılı oligarklar ile üst düzey ordu yöneticileri arasında bir anlaşma olarak başlayan, Rus istihbaratı tarafından kontrol edilen bir paralı asker grubu olan Redut.

Gennady Timchenko, Wagner Grubu'nun bazı işlerini devralma olasılığı en yüksek olan Redut'u kurdu.

Geçen ay İngiltere Avam Kamarası Dış İlişkiler Kmitesi'ne sunulan kanıtlarda, eski bir üst düzey Rus subayı ve Wagner savaşçısı, Redut'un Putin bağlantılı oligark olan Gennady Timchenko tarafından satın alınan fabrikaları korumak için kurulduğunu söyledi.

Aynı isim 'Bu projenin vaftiz babası Timchenko, Rus ordusu tarafından önerildi' dedi ve grubun öneminin Ukrayna savaşı ile arttığına dikkat çekti.

ABD'li gazeteye göre ikinci aday olarak Kırım valisi Sergei Aksyonov tarafından oluşturulan Konvoy adlı özel bir askeri grup öne çıkıyor.

Adını Çarların Kazak koruması İmparatorluk Konvoyu'ndan alan grup, Prigojin'in eski bir dostu olan Konstantin Pikalov tarafından yönetiliyor.

Pilakov ve ekibi Ukrayna'nın Herson bölgesindeki çatışmalarda aktif rol aldı.

Rusya'nın devlete ait hidrokarbon devi Gazprom tarafından finanse edilen Fakel ve Potok gibi şirketler tarafından yönetilen askeri gruplar da var.

Bu grupların da Wagner'in yerini alabileceği cılız bir sesle dile getiriliyor.

Ancak Gazprom, bu özel askeri birliklerin varlığını kamuya açıklamadı ve bazı raporlar, bunların yakın zamanda Redut'a dahil edildiğini öne sürüyor.

Öte yandan Rus istihbaratından Atlantik Konseyi Güvenlik Analisti Ruslan Trad ise, Prigojin'in yerine Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU ile bağlantılı birinin gelebileceğini belirtti. Trad, "Yeni bir finansör bulmanın daha zor olacağını düşünüyorum; çünkü Wagner'in iyi komutanları olsa da burada önemli olan para. Putin'in çevresinden birini bu role yerleştirebilirler" ifadelerini kullandı.

Wagner'in Yükselişi isimli belgeseli yapan gazeteci Benoit Bringer, güçlü adaylardan birinin GRU'nun başındaki General Andrey Averyanov olduğunu söyledi.

HEPSİ BAĞLILIK YEMİNİ EDECEK
Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki gün imzaladığı kararnameye göre, Wagner'e bağlı paralı askerlerin 'devlete bağlılık yemini' etmesi gerekecek.

MÜHENDİS SORGUYA ÇEKİLDİ
Wagner liderine ait arızalı uçağın son dakika onarımını yapan mühendis de Rus yetkililer tarafından sorguya çekiliyor.

41 yaşındaki mühendis Sergey Kitrish, uçakta son dakika onarımları yaptıktan sonra kazadan bu yana geçen günlerde sorguya çekildi.

İngiltere'de yayımlanan Daily Mail'in haberine göre; Müfettişler, bu son dakika onarımları sırasında bir bombanın yerleştirilmiş olabileceğine inanıyor.

'Patlamadan kısa bir süre sonra Kitrash, [Rus] özel servislerinin gözetimine alındı ve kaza mahalline götürüldü.' Daha sonra, kaza müfettişi Albay Ivan Sibul tarafından sorguya çekildi.

Gazete, Kitrash'ın henüz eve gitmesine izin verilmediğini iddia etti. Raporlarda, ekipmanın kurulumuna katılan diğer iki mühendisin (Artur Michenkov ve Aleksey Anshukov) akıbeti ise bilinmiyor.

GENNADY TİMCHENKO KİMDİR?
Gennady Nikolayevich Timchenko, 9 Kasım 1952 tarihinde dünyaya geldi. Enerji, ulaşım ve altyapı varlıklarına yatırım konusunda uzmanlaşmış özel yatırım grubu Volga Group'u kurmuştur. Daha önce Gunvor Group'un ortak sahibiydi.

Forbes'a göre Timchenko'nun serveti 23 milyar dolardan fazla. Birçok Rus firmasında hissesi olan oligarkın gaz şirketi Novatek ve petrokimya üreticisi Sibur gibi şirketlerde büyük pay sahibi olduğu biliniyor.

NELER OLMUŞTU?
Rusya geçtiğimiz aylarda tarihinin en uzun 24 saatini yaşamış, Moskova güne Wagner isyanı ile uyanmıştı.

Prigojin liderliğindeki Wagner güçlerinin Rostov'da kontrolü sağlaması ve Moskova'ya doğru ilerlemesi ile başkentte kırımızı alarm verilmişti.

Kriz Belarus liderinin araya girmesi ile 24 saat içinde çözüldü. Ancak peş peşe yaşanan olaylar dünya gündeminden düşmedi. Son olarak, Prigojin'in geçtiğimiz günlerde uçak kazasında öldüğü Rusya tarafından duyurulmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN