Medvedev’den çok konuşulacak açıklama! KKTC’yi örnek verdi: Batı’dan korkmayanlar bunu yapacak

Rus siyasetçi ve eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in Abhazya ve Osetya ile ilgili açıklamasındaki KKTC ve Kosova mesajı çok konuşuldu. KKTC’nin diğer ülkeler tarafından tanınıp tanınmadığının bağımsı bir devlet olması bakımından önemi olmadığını söyleyen Medvedev, Abhazya ve Osetya’nın bağımsızlığı konusunda da “Batı’dan korkmayan devletler bunu başaracaktır.” dedi.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023, 15:34 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 15:34
Medvedev’den çok konuşulacak açıklama! KKTC’yi örnek verdi: Batı’dan korkmayanlar bunu yapacak

İÇİNDEKİLER

Rusya eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'den KKTC ile ilgili çok konuşulacak bir açıklama geldi. Abhazya ve Osetya'nın bağımsızlığının tanınmasının çok hassas bir konu olduğunu söyleyen Medvedev, KKTC ve Kosova ile ilgili sözleri ile dikkat çekti.

"BATI'DAN KORKMAYAN DEVLETLER BUNU BAŞARACAK"

Abhazya ve Osetya'nın diğer ülkeler tarafından tanınmasının genel konjonktürle yakından ilgili olduğunu söyleyen Medvedev, şu şekilde konuştu:

Bizim bu bölgeleri tanıma kararımızın Batı'da heyecan yaratmadığı açık, tanımayacaklarını söylediler. Elbette bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz ama eminim ki tarih er ya da geç her şeyi yerli yerine oturtacaktır. Onları tanımak isteyen ve Batı'dan korkmayan devletler bunu başaracaktır.

KKTC VE KOSOVA'YI ÖRNEK VERDİ

Medvedev, bir bölgeyi kaç ülkenin tanıması gerektiğinin önemi olmadığını, devletin ortaya çıkması için önemli olanın "tanınma olgusu" olduğunu söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Onlar da (KKTC) tanınmıyor. Ancak bu onların bağımsız kabul edilmesini engellemiyor. Örneğin, Türkiye tarafından tanınıyorlar. Bir dizi tüzel kişiliğe de sahipler. Kosova hakkındaki bitmek bilmeyen konuşmalardan bahsetmiyorum bile.

ABHAZYA VE OSETYA KRİZİ

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Gürcistan Abhazya ve Osetya üzerindeki kontrolünü kaybetti. Moskova ise Gürcistan'ın Osetya'nın kontrolü ele geçirme girişimine karşılık her iki bölgenin de bağımsızlığını tanıdı. Gürcistan Rusya ilişkileri son yıllarda geçmişe göre olumlu seyretse de Moskova, Abhazya ve Güney Osetya'nın NATO'ya dahil olma ihtimaline karşı hazırlıklı bekliyor.