Jamaika İngiltere’nin müstemlekeler bakanından tazminat istiyor: Kölelik mirasıyla torunları hesaplaşacak

Karayip ülkeleri Avrupa’dan kölelik tazminatı istiyor. İngiltere eski başbakanı ve müstemlekeler bakanı olan ve 2 bin 508 köleleştirilmiş Afrikalıyı ipotekleyen William Gladstone, Guyana ve Jamaika’nın açtığı tazminat davaları ile karşı karşıya kaldı.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023, 12:41 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 13:25
Jamaika İngiltere’nin müstemlekeler bakanından tazminat istiyor: Kölelik mirasıyla torunları hesaplaşacak

İÇİNDEKİLER

Jamaika, İngiltere'nin eski başbakanı ve müstemlekeler bakanı William Gladstone'un ailesinden kölelik tazminatı talep ediyor. Guyana ve Jamaika'da 2 bin 508 köleleştirilmiş Afrikalıyı ipotekleyen ve yüzlercesini vahşice katleden Gladstone'un torunlarına kölelik davaları miras kaldı.

GUYANA'DAN ÖZÜR DİLEDİLER

Gladstone ailesi, cuma günü düzenlenen bir törenle geçmişte İngiliz Guyanası olarak bilinen bölgede oynadığı rol dolayısıyla özür diledi ve kölelik araştırmaları ile diğer projelere fon sağlama sözü verdi. Öte yandan aile, Jamaika'da kölelik tazminatı ödemeye ilişkin davayı kabul etmemekle suçlanıyor. BBC'ye konuşan aile "Şu anda yalnızca Guyana'ya odaklanmış durumdayız. Burada yapılacak çok iş var." dedi.

KÖLELİK ARAŞTIRMALARINA FON SAĞLAMA SÖZÜ

Gladstonelar, geçen hafta Guyana Üniversitesi'nin yeni açılan Göç ve Diaspora Araştırmaları Enstitüsü'ne 100 bin Sterlin bağışlamayı hedeflediklerini bildirmişti. Aile, ayrıca, Guyana'daki çeşitli projelere yardımcı olmak için İngiliz Köleliğinin Miraslarını Araştırma Merkezine beş yıl süreyle finansman sözü verdi.

ÖZÜR YETMEZ: TAZMİNAT VE ONARICI ADALET

Guyana Cumhurbaşkanı İrfan Ali ise 19. Yüzyılda Guyana'da şeker ve kahve plantasyonu işletmecisi olan John Gladstone'un resmî özürlerinden önce açıklama yapmış ve özrün tazminat ve onarıcı adalet gibi konuları da içermesi gerektiğini söylemişti.

Ali, Atlantik ötesi köle ticareti ve Afrika'daki köleleştirme, insanlığa karşı hakaretti. İnsanlığa karşı işlenen bu suçun iğrençliği, bu yanlışları düzeltmeye çalışmamızı gerektiriyor."

KARAYİP ÜLKELERİNDEN TAZMİNAT TALEBİ

Guyana'nın da aralarında olduğu Karayip ülkeleri, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden kolonyal faaliyetleri dolayısıyla tazminat talep etmek için İngiliz bir hukuk firması kiralamıştı.

2 BİN 508 AFRİKALIYI İPOTEKLEMİŞTİ

İngiltere eski Başbakanı William Gladstone'un babası John Gladstone, İngiltere'nin kolonisi olan Batı Hint Adaları'ndaki en büyük köle sahiplerinden biriydi. Londra Üniversitesi'nin "İngiliz Köleliğinin Mirasları" veri tabanına göre Gladstone'un 19. Yüzyılda Guyana ve Jamaika'da 2 bin 508 köleleştirilmiş Afrikalıyı elinde ipotek olarak bulunduruyordu.

KÖLELİK SİSTEMİ KALDIRILINCA TAZMİNAT ALMIŞTI

İngiltere Parlamentosu'nun 1833'ten sonra köle ticaretini kaldıran bir yasayı kabul etmesinin ardından Gladstone'a Jamaika'daki köleleştirilmiş 806 kişinin her biri için 15 bin 52 Sterlin ve toplamda 100 bin Sterlin'den fazla tazminat ödendi.

YÜZLERCE KİŞİNİN ÖLDÜRÜLMESİNDEN SORUMLU

Gladstone ailesinin kölelikle bağı, 2020'deki Black Lives Matter protestoları sırasında daha net bir şekilde ortaya çıktı. İngiltere'nin 14 ülkedeki kölelik faaliyetleri dolayısıyla 24 trilyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini bildiriyor. Kayıtlara göre Gladstone İngiltere'nin doğu kıyılarındaki Success Villega'da 1823'tE çıkan iki günlük isyanda yüzlerce kölenin öldürülmesinden ve kafalarının kesilip direklere asılmasından sorumlu tutuluyor.