ABD Başkanı Joe Biden Hawaii'deki programda uyuklaması büyük tepkiye neden oldu: Utanç verici

ABD Başkanı Joe Biden Hawaii Adaları’nda meydana gelen orman yangınlarından günler sonra bölgeyi ziyarete gitti. Yangınlara rağmen tatilini yarıda kesmeyen Biden, bölge halkı tarafından protestolarla karşılandı. Biden’ın 114 kişinin hayatını kaybettiği yangınları, yıllar önce evinde çıkan ve sadece 20 dakikada söndürülen küçük bir yangına benzetmesi tepki çekerken ada sakinleri “Eve git Joe” şeklinde slogan attı. Öte yandan tepkiye neden olan bir diğer olay ise Biden'ın Hawaii'deki programda uyuklaması oldu. Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda bazı kullanıcılar, Biden'ın böyle önemli bir toplantıda uyuklamasının ülke için ''utanç verici'' olduğu yönünde paylaşımda bulundu.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023, 06:26 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 20:33
ABD Başkanı Joe Biden Hawaii’deki programda uyuklaması büyük tepkiye neden oldu: Utanç verici

İÇİNDEKİLER

Hawaii Adaları'nda geçtiğimiz 8 Ağustos günü başlayan ve 114 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan orman yangınları sonrası bölgede hala yaralar sarılmaya çalışılırken ABD Başkanı Joe Biden, yangınlardan günler sonra bu pazartesi günü felaketin en çok etkilediği Maui adasını ziyaret etti. Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği yangınları, yıllar önce kendi evinde çıkan ve sadece 20 dakikada söndürülen bir yangına benzeden Biden'ın sözleri tepki çekti. Yangınlara rağmen tatilini yarıda kesmeyen ve afet bölgesine günler sonra giden Biden, vatandaşlar tarafından protestolarla karşılandı.

"NEREDEYSE ARABAMI KAYBEDİYORDUM"

Ancak yangınlardan günler sonra Maui adasını ziyaret eden Biden, bölgeyi helikopterle dolaştı ve sokaklarda gezdi. Biden'ın çok sayıda insanın hayatını kaybettiği yangınları, evinde çıkan ve sadece 20 dakikada söndürülen küçük bir yangına benzetmesi ise tepki çekti. Biden ada sakinlerini teskin etmek için yıllar önce evinde çıkan yangını ise şu sözlerle anlattı:

Yıldırım eve çarptı, evin yakınındaki küçük bir göle zarar verdi, kablolara zarar verdi... Kısacası neredeyse eşimi, 1967 model Corvette'imi ve kedimi kaybediyordum.

"EVE GİT JOE"

Tatilini yarıda kesmeyip günler sonra yangın bölgesine giden Joe Biden, vatandaşlar tarafından protestolarla karşılandı. Pankartlar hazırlayarak adaya daha fazla yardım talep eden gruptaki bazı vatandaşların, kendisine bağırarak "Hiçbir şey yapmadığın için teşekkürler" dedikleri ve birkaç kişinin ise küfür ettiği görüldü. Bazı ada sakinleri ise Biden'ı "Eve git Joe" sözleriyle protesto etti.

Biden çiftine bölgeyi gezdikleri süre boyunca Hawaii Valisi Josh Green ve eşi Jaime Green eşlik etti. Bölgedeki ekiplerden çalışmaların gidişatı hakkında bilgi alan Biden çifti ayrıca adalı bir grup yaşlı tarafından ziyaretleri dolayısıyla kutsandı.

YARDIM SÖZÜ VERDİ

Konuşmasında tüm Amerikan ulusunun Hawaii'deki afetzedelerle birlikte yas tuttuğunu belirten Biden, ABD tarihinde yüzyıldan uzun bir süredir ilk defa yaşanan böylesi ölümcül orman yangınlarında yaraların sarılabilmesi için federal hükümetin gerektiğince yardım edeceği sözünü verdi.

Başkan Biden ayrıca bölgede yapılacak yeniden inşa sürecinin "Maui halkının istediği şekilde" yapılacağını belirterek hükümetinin, bölge halkının kültürüne, geleneklerine ve kutsal alanlarına saygı göstereceğine dikkat çekti.

Başkan Biden ve eşi daha sonra da afetzedeler, toplum kuruluşları ve liderlerin katıldıkları bir etkinliğe dahil oldu.

114 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

ABD'nin Hawaii Adaları'nda 8 Ağustos günü çıkan orman yangınlarında 114 kişi hayatını kaybetti, en az 850 kişinin ise kaybolduğu açıklandı. Bölgede büyük tahribata yol açan felaket nedeniyle çoğunluğu ev olan 2 bin 200 yapı ve bazı tarihi alanlar yok oldu. Yangınların neden olduğu maddi hasarın yaklaşık 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

BİDEN'IN HAWAİİ'DEKİ PROGRAMDA UYUKLAMASI GÜNDEM OLDU
ABD Başkanı Joe Biden'ın, orman yangınının yol açtığı hasarı yerinde görmek için ziyaret ettiği Hawaii'deki programda uyuyakalması sosyal medyada gündem oldu.

Biden'ın, Maui bölgesindeki orman yangınlarında ölenlerin anısına düzenlenen bir tören sırasında uyuduğunu gösteren görseller sosyal medyada geniş yer buldu.



Washington ve Hawaii arasındaki saat farkı ve uzun yolculuğun yorgunluğuna yenik düşen Biden'ın uyuma görüntüleri, sosyal medyada milyonlarca görüntüleme ve yorum aldı.

Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda bazı kullanıcılar, Biden'ın böyle önemli bir toplantıda uyuklamasının ülke için ''utanç verici'' olduğu yönünde paylaşımda bulundu.

Buna karşın bir kısım kullanıcılar, 80 yaşındaki Biden'ın böylesi uzun ve yorucu bir yolculuk sonrası katıldığı programda "şekerleme yapmasının" normal olduğunu savundu.

Biden, daha önce de konuşma yaptığı kürsüden inerken tökezlemesi, boşlukla selamlaşması ve bisikletten düşmesiyle gündem olmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN