Yunanistan cayır cayır yanıyor: Acil durum ilanı! Türkiye'den sınır kapısı açıklaması

Batı Trakya’nın Dedeağaç şehrinin Melia bölgesinde henüz bilinmeyen sebeple çıkan yangın bölgede yayılmaya devam ediyor. Havadan ve karadan müdahale edilin yangın sebebi ile İpsala-Dedeağaç Egnatia yolunda trafik geçici olarak kısıtlandı. Türk Ticaret Bakanlığınca, Yunanistan'daki yangın nedeniyle geçişlere kapatılan İpsala Gümrük Kapısı'nı kullanmak isteyenlere uyarıda bulunularak, "Pazarkule, Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy gümrük kapılarımızda artacağı öngörülen giriş ve çıkış talepleri için Bakanlığımızca ilave tedbirler alınmıştır." ifadesi kullanıldı.

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2023, 14:56 Güncelleme 20 Ağustos 2023, 22:51
Yunanistan cayır cayır yanıyor: Acil durum ilanı! Türkiye’den sınır kapısı açıklaması

İÇİNDEKİLER

Batı Trakya'nın Dedeağaç bölgesinde henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın bölgede yayılmaya devam ediyor.

YUNANİSTAN'DAKİ YANGINDA TAHLİYELER BAŞLADI I VİDEO İZLE

Dedeağaç'taki büyük orman yangını nedeniyle Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda belirtildiği üzere, acil durumlarla başa çıkma ve olayın sonuçlarını yönetme konusunda ilgili kurumların çalışmalarına yardımcı olmak üzere, 19 Ağustos Cumartesi günü çıkan yangından etkilenen Evros Bölge Birimi Dedeağaç Belediyesi'ne ait alanlar için harita ve veri üretmek amacıyla Avrupa Birliği'nin Kopernik uydu sistemi devreye alınacak.

Bölgede yangının rüzgarın etkisiyle ilerlemesinden dolayı hayatı olumsuz etkileniyor. Karaçam ormanlarının yoğun olduğu bölgede alevler hızla ilerlerken 12 köyde yaşayan insanların otobüsler ile tahliyesine devam ediliyor.

İtfaiye ekipleri, 10 araç, 2 uçak, 1 helikopter ve 34 itfaiye eri yangını söndürmek için çalıştığı, bölge çiftçisinin ise traktörleriyle yangınının ilerlememesi için söndürme çalışmalarına yardım ettiği bildirildi.

Yangın bölgesindeki vatandaşları tahliye için çok sayıda otobüs gönderildiği öğrenildi. İpsala-Dedeağaç Egnatia yolunda trafik geçici olarak kapatıldı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in yangın ile ilgili olarak bölgeye İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığından oluşan ekip gönderdiği belirtildi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Türk Ticaret Bakanlığınca, Yunanistan'daki yangın nedeniyle geçişlere kapatılan İpsala Gümrük Kapısı'nı kullanmak isteyenlere uyarıda bulunularak, "Pazarkule, Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy gümrük kapılarımızda artacağı öngörülen giriş ve çıkış talepleri için Bakanlığımızca ilave tedbirler alınmıştı." ifadesi kullanıldı.

Bakanlığın, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan, Yunanistan Dedeağaç'ta çıkan yangına ilişkin paylaşım yapıldı.

Halen devam eden yangın sebebiyle, İpsala Gümrük Kapısı ve Yunanistan tarafında bulunan Kipi Gümrük Kapısı'nın faaliyetlerinin, iki ülke yetkililerinin görüşmeleri sonucunda geçici olarak durdurulduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yurt dışına giriş ve çıkışlarda, bahse konu kapımızı kullanmak isteyen ticari taşımacılarımızın ve turistik seyahat yapan yolcularımızın bu durumu dikkate almalarını tavsiye ediyoruz. Bundan dolayı Pazarkule, Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy gümrük kapılarımızda artacağı öngörülen giriş ve çıkış talepleri için Bakanlığımızca ilave tedbirler alınmıştır."

İPSALA'DAN GEÇEMEYENLER PAZARKULE'YE YÖNELDİ
İpsala Sınır Kapısı'nın Yunanistan'daki yangınlar sebebiyle geçişlere kapatılmasının ardından Edirne'deki Pazarkule Sınır Kapısı'na yönelenler yoğunluk oluşturdu.

Dedeağaç kentinde dün çıkan yangın nedeniyle Yunanistan'ın bölgede acil durum ilan etmesinin ardından Edirne Valiliği de İpsala Sınır Kapısı'ndan geçişlerin durdurulması kararı aldı. Kapının kapatılması sonrası, Yunanistan'a geçmek isteyenler Pazarkule Sınır Kapısı'na yöneldi.

Yunanistan'a geçmek isteyen aralarında gurbetçilerin de olduğu pek çok kişi geçiş için Pazarkule'de yoğunluk oluşturdu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN