Nijer'de savaş alarmı! ECOWAS 'emir bekliyoruz' dedi... Burkina Faso ve Mali 'savaş uçağı' gönderdi

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini duyurarak, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız." dedi. Açıklamanın ardından Mali ve Burkina Faso, Nijer'e olası askeri müdahaleye karşı bu ülkeye savaş uçağı gönderirken, Nijer de gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurma hazırlıklarına başladı. Nijer'de gerçekleştirilen darbenin ardından askeri yönetim Fransa'ya altın ve uranyum ihracatını durdurmuştu.

Giriş Tarihi 19 Ağustos 2023, 08:54 Güncelleme 19 Ağustos 2023, 08:56
Nijer’de savaş alarmı! ECOWAS ’emir bekliyoruz’ dedi... Burkina Faso ve Mali ’savaş uçağı’ gönderdi

İÇİNDEKİLER

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Nijer'deki yönetim krizine çözüm bulmak için Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri iki günlük toplantı sona erdi.

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah,Musah, toplantıda Nijer'deki siyasi krize son vermek için gösterilen çabaları ve potansiyel insani sorunları tartıştıklarını belirtti.

ECOWAS'ın Nijer'e başlatacağı olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizen Musah, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜ MİLİS KARARI
Nijer de olası bir askeri müdahaleye karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurma kararı aldı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, "Nijer'i Savunma Gönüllüleri (VDN) isimli sivil milis gücü için alımlar 19 Ağustos'ta başkent Niamey'de başlayacak.

Gönüllüler, VDN saflarına katılmak için Niamey'deki General Seyni Kountche Stadyumunda toplanacak, 18 yaşını doldurmuş herkes kayıt altına alınabilecek.

Niamey'in yanı sıra Nijerya ve Benin sınırında da benzer alımların yapılacağı öğrenildi.

ORDUYA YARDIM
Nijer'deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.

Daha önce AP'ye konuşan VDN'in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN'in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberden olduğunu söylemişti.

Burkina Faso'da da terörle mücadelede orduya destek vermek için kurulan aynı ismi taşıyan bir milis grubu bulunuyor.

SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERDİLER
Nijer devlet televizyonu RTN'de yayımlanan haberde, Mali ve Burkina Faso'nun Nijer ile dayanışma halinde olduğu belirtilerek, Nijer'de savaş uçakları konuşlandırdıkları kaydedildi.

Haberde, "Mali ve Burkina Faso, Nijer'e yönelik her türlü saldırıya karşılık vermek üzere savaş uçaklarını konuşlandırarak yayımladıkları ortak bildiride verdikleri taahhütleri somut eyleme dönüştürdü." ifadesi kullanıldı.

Haberin görüntülerinde söz konusu uçakların "Super Tucano" tipi savaş uçağı olduğu dikkati çekti.

ORTAK KARAR
Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali de daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını açıklamışlardı.

Bildiride, Nijer'e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu.

İHRACAT DURDURULDU
Nijer'de askeri yetkililer, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un görevine son verdikten sonra anayasayı askıya aldıklarını ve tüm kurumları feshettiklerini duyurmuştu. Darbenin ardından Fransa'ya uranyum ve altın ihracatına da son verildi.

Paris'in varlık gösterdiği ülke, darbe sonrasında madenleriyle konuşulmaya başladı. Verilere göre Nijer, Avrupa Birliği'nin gerçekleştirdiği uranyum ithalatının yüzde 20'sini oluşturuyor.

NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Askeri yönetimin başkenti Niamey'de gerçekleştirdiği gösteriye katılan halkın Rus ve Türk bayrakları taşıması gözlere çarpmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN