Nijerya Dışişleri Bakanlığı: Nijer'de son çare askeri müdahale

Nijerya Dışişleri Bakanlığı, Nijer'deki darbecilerin geri adım atmayı reddetmesi halinde son çarenin askeri müdahale olacağını bildirdi.Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Adamu Lamuwa,"Umuyoruz ki bu noktaya gelmeyiz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ordunun yönetime el koyduğu Nijer’e askeri müdahale için senatodan destek istedi.

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2023, 23:19 Güncelleme 04 Ağustos 2023, 23:23
Nijerya Dışişleri Bakanlığı: Nijer’de son çare askeri müdahale

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Adamu Lamuwa, Nijer'deki darbeye ilişkin Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin diplomatik temsilcileriyle bir araya geldi.

Lamuwa, burada yaptığı açıklamada, Nijer'deki darbenin seyrinin değişmemesi halinde bunun ECOWAS'ın itibarına leke süreceğini belirtti.

ECOWAS'ın Nijer'e verdiği sürenin daraldığına dikkati çeken Lamuwa, "Darbeciler, ECOWAS'ın taleplerini bu sürede yerine getirmezse askeri müdahale son çare olacak. Umuyoruz ki bu noktaya gelmeyiz." ifadesini kullandı.

ECOWAS ülkeleri Genel Kurmay Başkanları da Abuja'da yaptıkları toplantıda, Nijer'e olası bir askeri müdahale planını tamamladıklarını duyurmuştu.

CUNTAYA VERİLEN SÜRE DARALIYOR
ECOWAS, 30 Temmuz'da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

NİJER'E ASKERİ MÜDAHALE İÇİN SENATODAN DESTEK İSTEDİ
Nijer'de ordunun yönetime el koymasının ardından çevre ülkelerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, senatoya "Nijer'deki Siyasi Durum" başlıklı bir mektup gönderdi. Tinubu mektubunda, "Nijer'de hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan siyasi durumun ardından liderliğim altındaki Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) darbeyi bütünüyle kınadı ve barışı yeniden sağlamak amacıyla demokratik olarak seçilmiş hükümetin geri dönmesini istedi. Ülkedeki siyasi durum kapsamında Nijer ile tüm kara sınırlarının kapatılması, izlenmesi ve sınır sondaj tatbikatının yeniden etkinleştirilmesi, Nijer'e elektrik arzının kesilmesi, ECOWAS hükümlerinin uygulanması için uluslararası desteğin seferber edilmesi, Nijer'e ticari ve özel uçuşların işletilmesinin engellenmesi, Lagos ve doğu limanlarından Nijer'e geçişte mallara abluka uygulanması ve Nijer'deki askeri cuntaya karşı askeri müdahale için askeri yığınak ve personel konuşlandırması kararı verildi" ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.