Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu Türkiye'yi ziyaret edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 25 Temmuz'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, 28 Temmuz'da ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi. 23. Dünya Enerji Kongresi'nde Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz ile bir görüşme gerçekleştirmişti.Görüşmede, İsrail gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz boru hattı projesinin detayları ele alınmıştı. İsrail’in en büyük doğalgaz sahası olan Leviathan ve Tamar’da yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bölgenin sadece rezerv bakımından önemli olması yeterli değil. Türkiye ile olan ilişkiler en az bu zenginlik kaynağı kadar önem arz ediyor. Türkiye’yi içermeden bir çözümün olmadığını kabullenen Tel-Aviv'in bu nedenle ziyarette bulunduğu düşünülüyor.Terör ve Güvenlik Uzmanı Doç.Dr. Ali Fuat Gökçe ziyareti A Haber canlı yayınında değerlendirdi.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2023, 11:27 Güncelleme 21 Temmuz 2023, 12:24
Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu Türkiye’yi ziyaret edecek

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Başkan Erdoğan'ın Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu'yu aynı hafta içerisinde ayrı ayrı Türkiye'de misafir edeceği belirtildi.

Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye gelecek olan liderlerin, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağı ifade edilen açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın, 25 Temmuz'da gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde, Başkan Erdoğan ile yapacağı resmi görüşmelerde, Türkiye-Filistin ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki son gelişmeler ile diğer güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye ile dost ve kardeş Filistin Devleti arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımların da görüşmenin gündem maddeleri arasında yer alacağı kaydedildi.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, tarafların, iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdiği ve bu kapsamda projenin inşasının mümkün olup olmadığı ve fizibilitesinin görüşüleceği bildirilmişti. Daha sonra iki ülke yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştu.

Görüşmede, İsrail gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz boru hattı projesinin detayları ele alınmıştı. İsrail'in en büyük doğalgaz sahası olan Leviathan ve Tamar'da yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

Ancak bölgenin sadece rezerv bakımından önemli olması yeterli değil.

Doğu Akdeniz'de çıkan gazı İsrail aracılığı ile Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşıma projesi Türkiye'nin kıta sahanlığını hiçe sayarak gerçekleştirmek isteniyordu. Fakat Türkiye planları bozdu ve Doğu Akdeniz konusunda kararlı bir duruş gösterdi.

Son dönemde İsrail tarafından yapılan açıklamalar ve Netenyahu'nun ziyareti Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğunun en büyük göstergesi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN