Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Batı'ya peş peşe salvolar: Savaşı onlar başlattı! Flaş Yeni START kararı: Füzeler hazır

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya yaptığı ziyaretin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin parlamentoda yaptığı konuşmasında Batı'ya sert sözlerle yüklendi. Savaşı batının başlattığına dikkat çeken Putin, "Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız" ifadelerini kullandı. Putin, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söyledi. NATO, Rusya'nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek, Rusya'ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'ya Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'na (START) dönme ve anlaşmayı tam bir şekilde uygulama çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2023, 12:31 Güncelleme 21 Şubat 2023, 22:57
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Batı’ya peş peşe salvolar: Savaşı onlar başlattı! Flaş Yeni START kararı: Füzeler hazır

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası Avrupa ve ABD'nin yaptırım bombardımanına uğrayan Rusya Devlet Başkanı Putin bugün yaptığı konuşmada Batı'ya sert sözlerle yüklendi.

Putin, ülkesinin parlamentosu olan Federal Meclis'e yönelik yıllık konuşmasını yaptı.

SAVAŞI BATI BAŞLATTI
Savaşı batının başlattığına dikkat çeken Putin, "Ukrayna'ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

(Batı ülkeleri) Yugoslavya'yı, Irak'ı, Libya'yı parçalarken bütün dünyaya üstten bakmaya alıştılar.

Batı elitleri prensipsiz bir yalan toplumuna dönüştü.

Yapıcı bir diyalog için bütün kapıları açtık ve yıllarca bu meseleleri çözmek için birlikte çalışma teklifinde bulunduk.

BÜTÜN GEZEGEN ABD ÜSLERİYLE DOLU
Dünyada ABD'nin olduğu kadar kimsenin askeri üssü yoktur. Bütün gezegen neredeyse onlarla dolu.

Rusya, Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık oldu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif etti. Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna'yı 'büyük savaşa' hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor.

Rusya sadece kendi çıkarlarını değil, dünyanın 'medeni' ülkeler ve diğerleri olarak bölünmemesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor.

Batı ülkeleri Ukrayna'nın radikal milliyetçi birliklerinin askerlerini eğitti, onlara silah tedarik etti. Kiev, özel askeri operasyonun başlamasından önce de Batı ile silah tedariki için görüşmeler yürütüyordu.

Rusya için güç ve dönüm noktası olan, dünya için de çok büyük değişimlerin gerçekleştiği bir zamandan geçiyoruz.

(Ukrayna'da sürdürülen özel askeri operasyon sırasında) görevlerimizi adım adım, çok dikkatli ve sürekli bir biçimde çözüyor olacağız.

Rusya, Donbass'ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptı. Bununla beraber Kiev, Donbass'ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti.

KİEV BATI'NIN ELİNDE REHİN
Biz Ukrayna halkıyla savaşmıyoruz, Ukrayna halkı da Kiev rejimi ve Batı'nın elinde rehin durumunda.

Savaşı başlatan taraf Batı'ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı'nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak.

Batı elitleri kendi hedeflerini gizlemiyorlar. Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmak istiyorlar. Yani bizi haritadan silmek, lokal bir çatışmayı küresel bir çatışma haline getirmeyi hedefliyorlar.

Rusya'yı savaş alanında yenemeyeceklerini biliyorlar bu yüzden özellikle gençlere yönelik yoğun bir enformasyon savaşı sürdürüyorlar.

Batı şimdiye dek Ukrayna'ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna'ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil."

YENİ STAR ASKIYA ALINACAK
Putin, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söyledi.

Putin şunları söyledi;

"Karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım."

NATO'DAN PUTİN'E ÇAĞRI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek Rusya'ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Stoltenberg, NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Stoltenberg, bu karardan üzüntü duyduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya'ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum." dedi.

Putin, bugünkü konuşmasında, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söylemişti.

BM, RUSYA'YA YENİ START ANLAŞMASINA DÖNME ÇAĞRISI YAPTI
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'ya Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'na (START) dönme ve anlaşmayı tam bir şekilde uygulama çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararına ilişkin bir soruyu cevapladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Yeni START anlaşmasıyla ilgili tutumunun çok net olduğunu ifade eden Dujarric, "Tüm tarafların anlaşmaya dönmesi ve tam olarak uygulaması çağrımızı yineliyoruz." diye konuştu.

Anlaşmanın sadece taraflar olan Rusya ve ABD'ye değil tüm uluslararası topluma güvenlik sağladığını belirten Dujarric, nükleer silahlanmanın kontrol altına alınmadığı bir dünyanın çok tehlikeli olabileceğini, hızlı bir şekilde diyaloğa dönülmesi gerektiğini kaydetti.

Putin, bugünkü konuşmasında, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söylemişti.

YENİ START ANLAŞMASINI ASKIYA ALMA KARARI GERİ ALINABİLİR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (Yeni START) askıya alındığını söylemesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yeni START anlaşmasını askıya alma kararı geri alınabilir" ifadelerine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Federal Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ile imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı (Yeni START) askıya aldıklarına duyurmuştu. Putin açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Yeni START'tan çekilme kararlarını gerekçelerini sıralayarak, "Bugün ABD açıkça Rusya'yı 'stratejik bir yenilgiye' uğratmaya çalışıyor ve Washington'un körüklediği gerilimler Ukrayna krizinin çok ötesine geçiyor. ABD ve liderliğindeki Batı, ülkemize her düzeyde zarar vermeye çalışıyor. ABD politikasının Rusya'nın ulusal güvenliğini baltalamayı amaçladığını belirtmek için her türlü neden var. Bu anlaşmanın dayandığı 'START' maddelerinin ilkesiyle çelişiyor. Aslında, START'ın imzalandığı döneme kıyasla şartlardaki radikal değişiklikten bahsediyoruz" denildi.

NATO ve Batılı ülkeler tarafından nükleer araçlarla Rusya'nın güvenliğinin tehlikeye atıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Belirtilen şartların bütününe dayanarak, Rus tarafı, ABD'nin Yeni START'ı maddi olarak ihlal ettiği, yani anlaşmanın amaç ve hedeflerinin uygulanması için temel öneme sahip bir ihlal yaptığı sonucuna varmak zorunda kaldı" ifadeleri kullanıldı.

Rus tarafının anlaşmaya geri dönebileceği aktarılan açıklamada, "START anlaşmasını askıya alma kararı geri alınabilir. Bunu yapmak için, Washington siyasi irade göstermeli, gerilimi genel olarak azaltmak için vicdani çabalar göstermeli ve anlaşmanın tam olarak uygulanabilmesi için şartlar oluşturulmalı ve buna göre uygulanabilirlik kapsamlı bir şekilde sağlanmalıdır" denildi.

YENİ START ANLAŞMASI NEDİR?
ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmalarının (START 1 ve START 2) devamı olan "Yeni START" anlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor. 5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık anlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona eriyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı 5 yıllığına uzatma kararını 29 Ocak 2021'de imzalamıştı. ABD yönetimi de anlaşmayı uzatma kararını 5 Şubat 2021'de bildirmişti.

BIDEN'IN UKRAYNA ZİYARETİ
Ukrayna Rusya savaşının başladığı günde Polonya'yı ziyaret edeceği açıklanan ABD Başkanı Joe Biden dün dünyaya büyük bir sürpriz yaptı.

Biden, Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünün hemen öncesinde Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna lideri Zelenskiy'le bir araya geldi. Savaşla ilgili konuşan Biden, "Ne kadar sürerse sürsün, (Rusya'ya karşı özgürlük) uğruna savaşmaya değer" dedi. Biden, Ukrayna'ya milyarlarca dolar bütçe desteği verileceğini duyurdu.