Rus basınından Türkiye'ye büyük övgü: Batı ve Doğu Erdoğan'a bağımlı

Türkiye'nin attığı adımlar stratejik önemini perçinlerken, küresel bir aktör haline de gelmesini sağladı. Koronavirüs pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere üstlendiği rol ile adeta diplomasi dersi veren Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir analiz geldi. Rusya'nın önde gelen gazetesi Kommersant, Başkan Erdoğan'ın başarılı politikasını manşetine taşıdı. Analizi kaleme alan Rus gazetesi Kirill Krivoşoyev, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Krivoşoyev, "Olası bir barış görüşmesi Başkan Erdoğan'ın arabuluculuğunda İstanbul'da imzalanacak" dedi.

Giriş Tarihi 05 Ocak 2023, 17:26 Güncelleme 06 Ocak 2023, 08:52
Rus basınından Türkiye’ye büyük övgü: Batı ve Doğu Erdoğan’a bağımlı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, son yıllarda etkinliğini giderek artırarak küresel bir aktör olma rolünü de sağlamlaştırdı.

Askeri teknoloji atılımlarının yanı sıra imza attığı siyasi iş birlikleriyle de stratejik önemini artıran Türkiye, geçtiğimiz sene boyunca yürüttüğü diplomasi ilişkileri ile gündeme geldi.

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan siyasi krizleri ustaca ele alan Türkiye, gerek arabuluculuk rolü gerekse önayak olduğu siyasi anlaşmalar sayesinde küresel arenada birbiri ardına analizlere konu oldu.

"YERİ DOLDURULAMAZ"
Dünyaya diplomasi dersi veren Türkiye ile ilgili yeni bir analiz, Rusya'dan geldi. Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, manşettenden yayınladığı analizinde dikkat çeken ifadeler kullandı.

"Batı ve Doğu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağımlı hale geldi" yorumunda bulunana gazete, Başkan Erdoğan için "Yeri doldurulamaz" ifadesini kullandı.

"ERDOĞAN 2022'NİN EN BAŞARILI SİYASETÇİSİ"
Kirill Krivoşoyev imzalı analizde, "Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana çatışmanın tarafları arasında neredeyse tartışmasız arabulucu statüsünü korumaya devam ettiği için Erdoğan'a 2022'de dünyanın en başarılı siyasetçisi denilebilir" yorumları öne çıktı.

Krivoşoyev, Başkan Erdoğan'ın Türkiye'yi güçlü bir konuma getirdiğini vurgulayarak, sürekli olarak barışın bir an önce sağlanması gerektiğine ilişkin sözlerini öne çıkardı.

Türkiye'nin, Rusya ve Batılı ülkeler arasında devam eden krizde vazgeçilemez bir rolü olduğunu vurgulayan analiz, enerji konusuna da değindi.

Krivoşoyev, Türkiye'nin Rusya ile Batı arasındaki enerji krizinde gaz dağıtma rolü dahil birçok konuda öne çıktığını belirtti. Başkan Erdoğan öncülüğünde imzalanan Tahıl Anlaşması'na da yer veren gazete, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılmak için başvurusundaki kararlı duruşuna da yer vererek NATO'da önemli bir söz sahibi olduğunu vurguladı.

A HABER'E KONUŞTU: "2022'NİN KAZANANI BAŞKAN ERDOĞAN" | VİDEO İZLE

Rus Gazeteci Kirill Krivoşoyev, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın arabuluculuk ve liderlik rollerine vurgu yaptı, Türkiye'nin dev adımlarına övgüler yağdırdı.

"ERDOĞAN İSTİKRAR DEMEKTİR"
Kirill Krivoşoyev, "Başkan Erdoğan bu sistemdeki kilit noktadaki isim. O olmadan Ukrayna-Rusya arasındaki sorunları çözebilmek çok zor. O olmadan Orta Doğu'da istikrarı sağlamak çok zor. Erdoğan istikrar demektir ve buna Avrupa'dan tutun da ABD'ye kadar herkesin onay vereceğini düşünüyorum." dedi.

"2022'NİN KAZANANI BAŞKAN ERDOĞAN VE TÜRKİYE"
Türkiye'nin 2022 yılında kazanan taraf olduğuna vurgu yapan Krivoşoyev, Başkan Erdoğan'ın arabuluculuk rolüne de değindi.

Kirill Krivoşoyev, "Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada bu zor yılda kazanan tek başkan oldu. Çünkü Rusya ve Avrupa ellerindeki kaynak ve paraları kaybederken, tam aksine Türkiye daha fazla kazanımlar sağladı. Recep Tayyip Erdoğan, bu kargaşanın içerisinde yeri doldurulamaz bir ara bulucu ve başkan olduğunu gösterdi. Putin'e göre de Başkan Erdoğan bu süreçte tüm dünyada kazanan lider oldu." şeklinde konuştu.

"BARIŞ ANLAŞMASI İSTANBUL'DA İMZALANACAK"
Rus gazetecinin gündeminde Ukrayna savaşı da vardı. Kirill Krivoşoyev, "Olası bir barış görüşmesi Başkan Erdoğan'ın arabuluculuğunda İstanbul'da imzalanacak" dedi.

Krivoşoyev, "Başkan Erdoğan dışında istikrarı ve dengeleri sağlayabilen kimse kalmadı. O dünyadaki herhangi bir yerdeki sorunu çözebilecek tek kişi. Ve inanıyorum ki olası bir barış anlaşması, er ya da geç İstanbul'da imzalanacak." ifadelerine yer verdi.

Kirill Krivoşoyev, "Sadece Başkan Erdoğan Putin ve Zelenskiy arasında arabulucu olabilir. Görüşmeler şu anda çok olumlu seyir etmese de, her halükarda Başkan Erdoğan dışında başka bir isim düşünmemiz mümkün değil." cümlesini kurdu.

MAKALE KALEME ALDI
Ayrıca Kirill Krivoşoyev, Başkan Erdoğan ile ilgili Rus Kommersant gazetesinde dikkat çeken bir makalede de kaleme aldı.

"ERDOĞAN BAŞARILI SİYASETÇİ"
Başkan Erdoğan'ın tutumunun emsalsiz hale geldiğin belirtildiği yazıda Kirill Krivoşoyev, "Erdoğan'a 2022'de dünyanın en başarılı siyasetçisi denebilir. Erdoğan uzun zamandır hem Rusya hem de batı için eşsiz bir müttefik olmuştur" ifadelerine yer verildi.

Makalede, Başkan Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki "tarafsız" konumuyla hem siyasi hem de ekonomik kazançlar elde ettiği de belirtildi. İki ülke arasındaki çatışmanın uzun sürmesi halinde Türkiye'nin çıkarlarının artacağı öne sürüldü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN