Almanya'da ‘Soko Schatten’ kod adıyla eş zamanlı darbe operasyonu! Federal Meclis'i basacaklardı: Çok sayıda gözaltı var

Almanya'da ‘Soko Schatten’ kod adıyla eş zamanlı yapılan baskınlarla darbe girişimi hazırlığı yapan gruplar hedef alındı. Hükümeti devirme planı yapan aralarında eski askerlerin de bulunduğu gözaltına alınan 25 kişinin 13'ü tutuklandı.'Prens' lakablı Heinrich XIII isimli 71 yaşındaki bir şüphelinin liderliğini yaptığı grup, parlamento binasını basarak hükümeti devirmeye planlıyordu. İlk soruşturma neticesinde, şüphelilerin 1871 Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet kurmak amaçlı terör örgütü kurdukları ifade edildi. Öte yandan Alman Adalet Bakanı, gözaltına alınanları terörist ilan ederek, "Büyük bir terörle mücadele operasyonu yapılıyor" dedi.Mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup üyeleri terör örgütüne üyelikten yargılanacak. Soruşturma kapsamında savcılığın hazırladığı iddianameden detaylar ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2022, 12:47 Güncelleme 08 Aralık 2022, 06:14
Almanya’da ‘Soko Schatten’ kod adıyla eş zamanlı darbe operasyonu! Federal Meclis’i basacaklardı: Çok sayıda gözaltı var

İÇİNDEKİLER

Almanya'da 'Soko Schatten' kod adı ile gerçekleştirilen büyük operasyonun ayrıntıları ortaya çıkıyor. Darbe gerçekleştirmek isteyen 1871 İmparatorluk yanlılarının evlerine ve mekanlarına yönelik operasyonda gözaltı sayısının arttığı kaydedilirken, operasyona ait yeni görüntüler de gelmeye başladı.

Almanya'da ülke genelinde yapılan baskınlarda terör örgütü üyesi olmak ve darbe planlamak suçuyla 25 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Savcılık sabahın erken saatlerde yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların, 1871 Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçlandıklarını açıkladı.

25 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Birçok eyalette düzenlenen baskınlarda 25 kişi hakkında "terör örgütü üyesi veya destekçisi olma" suçlamasıyla gözaltı kararı verildiği belirtildi. Yakalananların arasında eski askerlerin de yer aldığı kaydedildi. Gözaltına alınanların Alman Federal Meclisine baskın yaparak darbe planladıkları iddia edildi. Federal savcılık yaptığı açıklamada, gözaltına alınanlardan 13'ünün tutuklandığını bildirdi. Gözaltına alınan şüphelilerden birinin Rus vatandaşı olduğu bildirildi.

ALMAN İMPARATORLUĞU'NU ÖRNEK ALMIŞLAR
Alman Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu sabahtan beri büyük bir terörle mücadele operasyonu düzenlendiğini belirterek, federal savcının bir terör ağını soruşturduğunu ifade etti.

Buschmann, "Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var." ifadesini kullandı.

Alman İmparatorluğu'nu örnek alan grubun üyelerinin, modern Alman devletini tanımadığı belirtiliyor.

"SERT TAVRIMIZI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet oluşumu amacıyla terör örgütü kurmakla suçlanan gruba yönelik operasyon yapıldığını belirterek, "Bu tür girişimlere karşı hukukun üstünlüğünü savunarak harekete geçiyoruz. Bu sert tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

"MÜKEMMEL BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTILAR"
Faeser, yaptığı açıklamada, Almanya devletinin güçlü olduğunu ve demokrasi düşmanlarına karşı devleti koruduklarını söyledi.

Federal Almanya Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmak ve 1871 Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet oluşumu amacıyla terör örgütü kurmakla suçlanan gruba yönelik ülke çapında bu sabah bir operasyon yapıldığını aktaran Faeser, "Federasyon ve eyaletlerdeki 3 binden fazla güvenlik görevlisine bugün demokrasimizi korumak için gösterdikleri tehlikeli kararlılık için çok teşekkür ediyorum. Federal savcının yönetimindeki federal ve eyalet güvenlik makamları birlikte mükemmel bir şekilde çalıştılar." diye konuştu.

Faeser, soruşturmanın Alman İmparatorluğu (Reichsbürger) fikrini savunan bir gruptan gelen terör tehdidine karşı yürütüldüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

"Bugün ortaya çıkarılan şüpheli terör örgütü, şiddet içeren darbe hayalleri ve komplo ideolojileri tarafından yönlendirilmektedir. Darbe planlarının ne kadar ilerlediğine dair net bir tablo var ancak bu yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıkarılacak. Militanlar demokrasiye, devletimize ve toplumumuzu savunan insanlara duydukları nefrette birleşmişlerdir. Bu nedenle bu tür girişimlere karşı hukukun üstünlüğünü savunarak harekete geçiyoruz. Bu sert tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz."



ALMAN BAKAN DARBE PLANI YAPANLARI TERÖRİST İLAN ETTİ
Darbe planı yapıp, Federal Meclis'i basma niyetinde olan gruba yapılan operasyon sonrası Alman Adalet Bakanı Marco Buschmann, gözaltına alınanları terörist ilan etti.

Buschmann, "Demokrasi iyi korunuyor: Büyük bir terörle mücadele operasyonu yapılıyor. Federal Savcı, Reich şüphelenilen bir terör ağını soruşturuyor. Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var" dedi.

DARBECİLER TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİKTEN YARGILANACAK
Almanya'da darbe yapıp mevcut devlet düzenini değiştirmek için hareket eden ve mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup üyeleri terör örgütüne üyelikten yargılanacak.

Federal Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında, yargıç olarak görev yapan ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partili (AfD) eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann ile örgütün lideri olduğu düşünülen iş adamı Heinrich XIII Prens Reuss da bulunuyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu olarak nitelendirilen ve 3 binden fazla güvenlik görevlisinin yer aldığı "şafak baskını"nda, sorgulananlar arasında Alman ordusunun özel kuvvetleri KSK personeli de dahil özel eğitimli muvazzaf ve eski askerler de yer alıyor.

SAVCILIK İDDİANAMESİNDEN DETAYLAR
Savcılığın iddianamesinde zanlılar, "Almanya'daki mevcut devlet düzenini değiştirerek, ana hatlarıyla oluşturulmuş kendi hükümet düzenlerini getirmeyi kendine hedef edinmiş terör örgütüne mensup kişiler" olarak nitelendirildi.

İddianamede, grup üyelerinin askeri araçlar kullanıp devlet yetkililerine şiddet uygulayarak gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlere cinayet işlemenin de dahil olduğu belirtildi.

"ALMANYA'YI 'DERİN DEVLET' YÖNETİYOR"
Savcılık iddianamesinde ayrıca söz konusu grup üyelerinin, mevcut Almanya sınırlarını tanımadıkları ve ülkeyi sözde bir "derin devletin" yönettiğine inandıkları, iktidarın ele geçirilmesiyle oluşturulacak bir "askeri kolun" asıl hedefe ulaşana kadar düzenin sağlanmasında yer almasını planladıkları ifade edildi. Ayrıca grup üyelerinin bu geçiş döneminde bazı ölümlerin olabileceğini bildikleri ancak sistem değişikliğinde bunları gerekli olarak görüldükleri belirtildi.

YÖNETİM ŞEKLİ PLANLANDI
Grubun Kasım 2021'den itibaren darbe hazırlıklarına yoğunluk verdiği kaydedilen iddianamede, hazırlıklar içinde yönetim şeklinin planlanması, ekipman temini, atış eğitimi, yeni üye alımı gibi faaliyetlerin olduğu ifade edildi.

İddianamede yeni kurulacak ve Heinrich XIII Prens Reuss'un yönetimdeki "Konsey"de kimlerin hangi pozisyonda olacağı da detaylı şekilde yer aldı.

İddianamede ayrıca, dernek üyelerinin bireysel olarak küçük bir silahlı grupla Alman Federal Meclisine girmek için somut hazırlıklar yaptıklarına dair şüphelere de yer verildi.

Mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup üyeleri terör örgütüne üyelikten yargılanacak.

KİMDİR BU İMPARATORLUK VATANDAŞLARI?
'Reichsbürger' (İmparatorluk Vatandaşları) diye anılan aşısı sağcı grup, Federal Almanya Cumhuriyeti'ni ve onun devlet yapısını tanımayan kişilerden oluşuyor. Örgüt, 1871-1945 yılları arasındaki Alman İmparatorluğu'nun varlığını sürdüreceğini iddia ediyor.

Federal Almanya Cumhuriyeti'ni tanımadıkları için genellikle vergi ödemeyi reddediyorlar ve mahkemelerini tanımıyorlar. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı verilerine göre yaklaşık 21 bin üye veya takipçileri olduğu tahmin ediliyor.

ALMANYA'NIN FETÖ DESTEĞİ
Almanya'nın firari FETÖ mensupları için güvenli bir liman haline gelmesi, bu ülkenin Türkiye ile mevcut dostluk ve müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmıyor.

FETÖ mensupları Almanya'ya vardıklarında örgüt üyeleri tarafından korunurken, oturum ve iltica talepleri konularında destek alabiliyor.

Ayrıca FETÖ'nün finans, medya, yargı ve asker sorumluları Almanya'da rahatlıkla örgütün faaliyetlerini yönlendirmeye devam edebiliyor.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra diplomatik veya hizmet pasaportu taşıyan yaklaşık 1200 kişi Almanya'ya iltica talebinde bulundu.

İADE TALEPLERİ YANITSIZ KALIYOR
AB üyesi ülkeler içerisinde en fazla iade talebi Almanya'ya yapıldı. 77 kişinin Almanya'dan iadesi istendi.

Almanya'dan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın iadesini isteyen Türkiye, yine bu ülkede olduğu ileri sürülen örgütün sözde TSK imamı, darbe girişiminin "sır kutusu" Adil Öksüz'ün de iadesine ilişkin talepte bulundu.

Ancak bu iade talepleri Alman makamları tarafından yanıtsız bırakılıyor.

Haklarında kırmızı bülten çıkarılan, iadesi istenen FETÖ firarisi eski savcılar, askerler ve diplomatlar bu ülkede rahatça yaşıyor.

İadesi istenen İlhami Polat'ın da içinde bulunduğu onlarca örgüt mensubu eski subay ve 200'den fazla eski diplomatın Almanya'da rahat yaşam sürmeleri zaman zaman medyaya yansıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN