"Şeytan Ayetleri" kitabıyla tepki çeken yazar Salman Rüşdi'ye ABD'de bıçaklı saldırı! Ağır yaralandı...

Şeytan Ayetleri kitabıyla tepki çeken yazar Salman Rüşdi, ABD'de katıldığı bir programda konuşma yaparken bıçaklı saldırıya uğradı. Çevredekiler yazara ilk müdahaleyi yaparken, saldırgan yakalanarak gözaltına alındı. Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli şahıs olduğu öğrenildi. Ağır yaralanan Rüşdi'nin hayatta olduğu ve tedavisinin sürdüğü belirtildi. Hint asıllı İngiliz yazar, 1988 yılında kaleme aldığı "Şeytan Ayetleri" adlı kitap nedeniyle İran'da yasaklandı, 1 yıl sonra dönemin dini lideri Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası vermişti.

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2022, 22:42 Güncelleme 13 Ağustos 2022, 10:47
Şeytan Ayetleri kitabıyla tepki çeken yazar Salman Rüşdi’ye ABD’de bıçaklı saldırı! Ağır yaralandı...

İÇİNDEKİLER

ABD'nin New York eyaletindeki bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi'nin (75) bir gözünü kaybedebileceği bildirildi.

New York Times'a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, Hint asıllı yazarın dün geç saatlerde ameliyattan çıktığı ancak hala solunum cihazına bağlı olduğu ve konuşamadığı bilgisini paylaştı.



Wylie, "Haberler iyi değil." diyerek yaptığı açıklamada, Salman Rüşdi'nin durumu hakkında "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Rüşdi'nin halen tedavi altında olduğu UPMC Hamot Surgery Center'da bulunan AA görsel ekibi, Amerikan polisinin halihazırda hastanenin önünden ayrılmadığını ve geniş güvenlik önlemleri aldığını kaydetti.

KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI!
ABD'nin New York eyaletinde bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi'ye (75), saldıranın kimliği açıklandı.

ABD medyasının New York Eyalet Polisine dayandırdığı bilgilere göre, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıktığı esnada Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli şahıs olduğu öğrenildi.

New Jersey'in Fairview semtinde ikamet ettiği belirtilen Matar'ın, Rüşdi'ye saldırı planı çerçevesinde yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York'un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü'ne gittiği kaydedildi.

Rüşdi'yi, biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 kez bıçaklayan Matar'ın konferans salonundan kelepçe takılarak en yakın polis karakoluna götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Rüşdi'nin tedavisinin, yaklaşık 40 dakika mesafede, Pensilvanya sınırları içerisindeki UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'nde devam ettiği kaydedildi.

RÜŞDİ'YE SALDIRI
ABD'nin New York eyaletinin kuzey batı bölgesindeki Chautauqua Enstitüsü'ne konferans için giden "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi dün bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Rüşdi, siyah giyimli ve maskeli bir kişinin "yumruklanması ve boynundan bıçaklanması" sonucu yere düşmüş, erkek olduğu belirtilen saldırganın yakalandığı bildirilmişti.

New York Valisi Kathy Hochul, bıçaklama esnasında çok kan kaybeden Rüşdi'nin hayatta olduğunu ve "gerekenin yapıldığını" söylemişti.



SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?
Hint asıllı Britanyalı yazar ve romancı Salman Rüşdi 19 Haziran 1947 yılında Hindistan Bombay'da doğdu. Romanlarının çoğunda Hindistan'ı konu aldı. Anlatım dilinde fantezi ve gerçekçiliği iç içe işledi.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov'dan etkilenen yazar, Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir. Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşmaktadır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmiştir. 1964 yılında diğer Müslümanlar ile birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç ederek Karaçi'ye yerleşmiştir.



Rüşdi, Cambridge'de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus eleştirmenlerin dikkatini çekti. "Gece yarısı Çocukları" romanı ile bir çok ödülün sahibi oldu ve dünya çapında ün kazandı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan'da yasaklandı ardından Pakistan'da yasaklanarak aynı akıbete uğradı. "Şeytan Ayetleri" isimli kitabı ödül almış olsa da İslam'a hakeret ettiği gerekçesi ile Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandı. Bu yasaktan sonra Humeyni tarafından yazar için ölüm fetvası verildi.

Hint asıllı bir ailenin oğlu olan Rüşdi', 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanına layık görülmüştü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN