Dakika dakika savaş | Ukrayna'dan "Rusya Beşşar Esed'in askerlerini topluyor" açıklaması! Tahliyeler devam ediyor...

Son dakika haberi! Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 23. güne girildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin emrindeki birliklerden yaklaşık bin kişiyi topladığını bildirdi. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e saldırı düzenlendi. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ulusa sesleniş konuşmasında "Rusya bize saldırarak Rus toplumunun son 25 yılda başardığı her şeyi yok ediyor. Bir zamanlar yükselişe geçtikleri yere, 90'lı yıllara geri döneceklerinden eminim" açıklamasında bulundu. İşte Rusya-Ukrayna savaşından dakika dakika haber ve gelişmeler.

Giriş Tarihi 18 Mart 2022, 08:42 Güncelleme 19 Mart 2022, 03:06
Dakika dakika savaş | Ukrayna’dan Rusya Beşşar Esed’in askerlerini topluyor açıklaması! Tahliyeler devam ediyor...

İÇİNDEKİLER

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 23. güne girildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin emrindeki birliklerden yaklaşık bin kişiyi topladığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, savaş sırasında oldukça büyük kayıp yaşayan Rus ordusunun, yabancı paralı askerleri aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esed ve Hizbullah'ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı."

9 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Ukrayna'da son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 9 bin 144 kişi tahliye edildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kiril Timoşenko, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bugün sivillerin tahliyesi için 9 insani yardım koridorunun açıldığını hatırlattı.

Timoşenko, son 24 saatte söz konusu koridorlar üzerinden 9 bin 144 kişinin tahliye edildiğini duyurarak, "Bunların 1124'ü çocuk olmak üzere 4 bin 972 kişi Mariupol'den Zaporijya kentine çıkarıldı." açıklamasını yaptı.

Bunun yanı sıra Timoşenko, Sumi kentinden de 4 bin 172 kişinin tahliye edildiği bilgisini paylaştı.



"RUSYA 90'LI YILLARA GERİ DÖNECEK"
Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 23 gündür devam ettiğini hatırlattı.

Rusların Ukrayna'ya karşı savaşta kendi ulusal servetlerini harcamaktan vazgeçmediğini belirten zelenski, "Rusya bize saldırarak Rus toplumunun son 25 yılda başardığı her şeyi yok ediyor. Bir zamanlar yükselişe geçtikleri yere, 90'lı yıllara geri döneceklerinden eminim. Sadece artık özgürlükleri ve milyonlarca insanın devletinin gelişimi için çalışma arzusu olmayacak." dedi.

Zelenski, "Ukrayna her şeyi yeniden inşa edecek ve Avrupa Birliği'nin tam üyesi olacak. Devletimizin temsilcileri bunun için 7 gün 24 saat çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun Ukrayna şehirlerini vurmaya devam ettiğini hatırlatan Zelenski, yeterli ve gelişmiş silahlara sahip olmamalarına rağmen ellerinden geldiğince Rus füzelerini vurduklarını, uçak ve helikopterlerini imha ettiklerini söyledi.

Zelenski, "Şüphesiz elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bazı Batılı liderlere, Ukrayna'nın, binlerce insanımızın hayatını gerçekten kurtaracak gelişmiş silahlar almaması halinde bunun onlar için ahlaki bir yenilgi olacağını, prestijlerinin yok olacağını daha yüksek sesle hatırlatalım." diye konuştu.

Açıklamada, "Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar." ifadesi kullanıldı.


İŞTE UKRAYNA VE RUSYA ARASINDAKİ SAVAŞTA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

02.35 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni video mesaj yayınlandı. Video mesajinde masaya oturmanın zamanı geldiğini belirtten Zelenskiy çarpıcı açıklamalarda bulundu.



00.00 Ukrayna'da son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 9 bin 144 kişi tahliye edildi.

22.40 Birleşmiş Milletler, savaşın devam ettiği Ukrayna'ya yönelik ilk acil insani yardım konvoyunu ulaştırdığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad adına yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki savaştan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Sumi şehrine insani yardımların gönderildiği belirtildi.

18.45 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden "askeri operasyonları" sonucu "ABD'nin ülkedeki biyolojik faaliyetlerine yönelik daha fazla bilgiye" ulaştıklarını savundu.

18.12 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine saldıran Rusya'nın, Rus toplumunun son 25 yılda başardığı her şeyi yok ederek 90'lı yıllara geri döneceğini belirtti. Ülkesinin her şeyi yeniden inşa edeceğini belirten Zelenskiy, "Ukrayna Avrupa Birliği'nin tam üyesi olacak. Devletimizin temsilcileri bunun için 7 gün 24 saat çalışıyor." dedi.

15.23 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait iletişim merkezi vuruldu.

15.05 Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde görev yapan 10 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan ettiğini duyurdu.

15.00: Kanada hükümeti Ukrayna vatandaşlarına 3 yıla kadar oturma ve çalışma izni verileceğini açıkladı.

14.52 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90'ının ele geçirildiğini belirtti.

14.14 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki durumla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz'e, "Kiev, mümkün olan her şekilde müzakere sürecini geciktirmeye çalışıyor" dedi.

14.06 Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Rus ve Belaruslu diplomat ve hükümet yetkililerinin AP binalarına girmelerinin yasaklandığını duyurdu.

12.07 Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna savaş başladığı günden bu yana hastane ve diğer sağlık kurumlarına yönelik yapılan toplam 43 saldırı tespit etti.

12.04 Lviv Belediye Başkanı Sadovyi: Uçak tamir fabrikası vuruldu.

12.03 Russia Today'in İngiltere'deki yayın lisansı iptal edildi.

12.00: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındı. Bu bir rekordur"

11.24: Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 109 çocuğun hayatını kaybettiği, 130 çocuğun yaralandığı bildirildi. Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanında 439 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 63'nün tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre, 109 çocuğun öldüğü, 130 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

11.16: İngiliz İletişim Ofisi (Ofcom), 'RT'nin Birleşik Krallık'ta yayın yapma lisansını derhal yürürlükten kaldırdığını' açıkladı. Lisans iptali kararına yanıt veren RT'den yapılan açıklamada "İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, İngiliz hükümetinin aparatından başka bir şey olmadığını gösterdi. İngiltere yıllardır RT'yi kapatmak için resmi bir neden arıyordu, ancak ifade özgürlüğü görünümünü de korumaya çalışıyorlardı. Şimdi maskeleri düştü" ifadeleri kullanıldı.

11.09: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, Çavuşoğlu ve Kuleba'nın görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeleri ele aldığı bildirildi.



11.08: Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Podilskyi semtindeki bir konutta daha önce düşen bir roketin kalıntıları nedeniyle yangın çıktığı, bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

10.44: Rusya, Ukrayna'ya başlattığı saldırıların 22. gününde Lviv şehrindeki uçak tamir tesisini hedef aldı. Yerel saatle 06.00 sıralarında düzenlenen bombardımanın ardından gökyüzünü siyah dumanlar kapladı.

Lviv Belediyesi, Rus füzelerinin Lviv Havalimanı yakınındaki tesise yaptığı saldırıyla ilgili, "Tamir merkezindeki binalar darbelerle yıkıldı. Ancak tesisin aktif çalışması önceden durdurulduğu için can kaybı bulunmuyor." açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Lvivlileri hava saldırısı alarmı durumunda talimatları yerine getirmeleri konusunda uyararak olay yerinden fotoğraf çekilmemesi ve yetkililere kolaylık gösterilmesi çağrısında bulundu.

Uçak tamir tesisine yapılan bombardıman, Rusya'nın, Lviv bölgesine düzenlediği ikinci saldırı oldu. Geçen günlerde Rus füzeleri Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ni hedef almış, 35 kişi hayatını kaybederken 134 kişi yaralanmıştı.

09.55: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın Mariupol şehrinde mahsur kalan siviller, otobüslerle tahliye edildi. Tahliye edilenlerin bir kısmının Zaporijya'ya götürüleceği bildirildi.

09.20: Rusya Donbas bölgesini uçuşa yasak bölge ilan etti. Haberi Rus yanlısı ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden yetkililer duyurdu.

08.33: Kanada, Ukrayna'dan gelenlerin ülkede yalnızca üç yıl kalmasına izin verecek. CTV News'in haberine göre, Ottawa hükümeti, başlangıçta Ukraynalılara iki yıl kalma fırsatı vermek istedi, ancak daha sonra süreyi üç yıla uzatmaya karar verdi.

07.50: Rus ordusu sabah saatlerinde Lviv'e saldırı düzenledi. Ardı ardına 3 patlama sesi duyuldu. Buradaki uçak fabrikasının hedef alındığı tahmin ediliyor. Ancak Lviv Belediye Başkanı havalimanının vurulmadığını, füzelerin havalimanı yakınına düştüğünü duyurdu. Patlama sonrası hayatını kaybedenlerin olmadığı belirtildi.

07.15: Ukrayna, dün ülkenin güneyindeki Mariupol şehrinde sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının Rusya tarafından bombalandığını bildirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov, BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralı sayısının henüz netleşmediğini ancak saldırı sırasında binada 1000 ila 1200 kişinin bulunduğunu belirtti.

BBC'ye konuşan bölge milletvekili Dmitro Gurin, "Görünen o ki pek çok kişi kurtuldu" dedi. ABD merkezli Maxar tarafından yayımlanan 14 Mart'ta çekilen uydu görüntülerinde, Rus jetlerini uyarmak için tiyatro binasının bahçesinde büyük harflerle Rusça "çocuk" yazılmış alanlar görülüyor.

07.00: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna'daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Bakanlık'ın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya'nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor. Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü. Ukrayna'nın sürekli karşı saldırıda bulunmasının Rus askerlerini arz hatlarını korumaya ittiği belirtildi. Daha önce ABD de Rusya'daki askerlerin Ukrayna'daki ilerleyişinin donduğunu dile getirmişti.

02.50: Rusya'nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna'da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuvarların görüşülmesi için bugün BMGK'yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

00.53: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüşerek Rusya-Ukrayna savaşın durdurulması için barışçıl diyalogun önemini değerlendirdi.

Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile diyaloğumuz devam etti" ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın saldırılarına karşı mücadelede, özellikle savunma alanında halka yönelik destek konuları ele aldıklarını aktaran Zelenskiy, "Barışçıl diyaloğun sürdürülmesine özel önem verilmektedir. Savaş karşıtı koalisyonu güçlendirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

23.49: Kiev'in kent merkezine henüz giremeyen Rus ordusu, kent dışındaki kırsal bölgelere konuşlandı. Rus ordusu Kiev kentinin hemen dışındaki bir akaryakıt istasyonunu vurdu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN