İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşı: ABD ve AB'den Lavrov ve Putin'e yeni yaptırımlar... Kiev'de patlama sesleri...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya saldırı emri verdi. Başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamada, "NATO manipülasyon yapıyor. Bağımsız bir devleti destekliyoruz." dedi. Putin'e müzakere çağrısı yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım." ifadelerini kullandı. Zelenskiy'nin çağrısına cevap veren Putin, 'Ukrayna ile müzakereye hazırız' mesajı verdi. Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'da bulunan mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Öte yandan Kiev'de peş peşe patlamaların yaşandığı haberi gelirken Zelenskiy, "Zor bir gün oldu ancak bu gece daha zor olacak. Fırtına koparacaklar." dedi. İşte dakika dakika Ukrayna-Rusya arasında yaşanan savaştan son dakika haberleri...

Giriş Tarihi 25 Şubat 2022, 06:34 Güncelleme 26 Şubat 2022, 06:47
İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşı: ABD ve AB’den Lavrov ve Putin’e yeni yaptırımlar... Kiev’de patlama sesleri...

İÇİNDEKİLER

Rusya, Ukrayna'ya askeri saldırısı çerçevesinde, başkent Kiev'e yönelik operasyonlarını hızlandırdı. Gece farklı noktalarında patlama sesleri duyulan kentte sabahın erken saatlerinde sirenler çaldı. Rus ordusu, Kiev ve civarındaki Ukrayna ordusuna ait hedefleri vurdu.

Saldırılar sırasında kentin güneydoğusunda bir apartmana füze isabet etti. Yangın çıkan binada 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, şehrin "korkunç roket saldırıları" ile vurulduğunu ve hasarlı binaların ve düşen uçakların kalıntıları olduğunu belirtti.

Kent üzerinde bir savaş uçağı vuruldu. İlk başta uçağın Rusya'ya ait olduğu açıklansa da sonradan Ukrayna uçağı olduğu anlaşıldı.

RUS ORDUSU KARADAN İLERLİYOR
Rusya, hava harekatlarının yanı sıra karadan da kenti baskı altına aldı. Ukrayna ordusu, Rus tanklarının ilerleyişini durdurmak için kentin etrafındaki 3 köprüyü havaya uçurdu.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev'e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko da Rus askeri birliklerine ait tank konvoyunun İvankov ve Çernigiv tarafından başkent Kiev'e girmek üzere olduğunu bildirdi.

"Bugün çok zor bir gün olacak." ifadesini kullanan Geraşçenko, Rus tanklarının Ukrayna'nın elinde olan tanksavarlarla yok edilebileceğine dikkati çekti.

ÇATIŞMA ANLARI KAMERADA

Rus askerleriyle Ukrayna ordusunun en sert çatışmalar yaşadığı noktalardan birisi de Kiev şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı oldu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı bir süre Rus askerlerinin eline geçen havaalanının kontrolünü yeniden sağladıklarını açıkladı.

Rusya'nın Kiev'i ele geçirmeye yoğunlaşmasının nedeni olarak, Ukrayna hükümetini devirmek ve Rusya yanlısı bir hükümet kurmak olarak gösteriliyor. ABD'li yetkililer de Rus birliklerinin şu anda Kiev'den sadece 30-35 kilometre uzakta olduğunu belirtti.

Rus güçleri tarafından Kiev'i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.

HALK SİRENLERLE UYANDI
Sivil vatandaşlar hava saldırısı sirenleriyle uyandı ve sığınaklara yönlendirildi.

Saldırılardan önce uçak veya drone sesi duyulduğu ifade edildi. Kiev'de duyulan iki güçlü patlamanın Ukrayna hava savunma sistemlerinden kaynaklı olduğunu bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini söyledi. Hükümet merkezinde kalarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Zelenskiy, "Aldığımız bilgilere göre, düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı, Kiev'in yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini, Rus birliklerinin santrali ele geçirdiğini açıklamıştı.

Saldırıların başlamasından bu yana hem askeri personel hem de sivil 137 Ukraynalının öldürüldüğü, 316 kişinin de yaralandığını belirtilmişti.

"UKRAYNA ORDUSU SAVAŞMAYA DEVAM EDİYOR"
Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini belirten Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

800 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar'ın verdiği son bilgilere göre ise, saat 03:00 itibariyle Rusya'nın tahmini kayıpları; 7 adet uçak, 6 adet helikopter, 30'dan fazla tank, 130 adet BBM, Rus askeri kaybı ise yaklaşık 800 kişi olarak verildi.


İşte dünyayı kilitleyen savaşta dakika dakika tüm gelişmeler;

04.32 Kiev yakınlarında topçu atışı kaynaklı patlama oldu. Şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

03.03 Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas'ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savai uçağının vurulduğunu açıkladı.

02.17 Ukrayna, Rus hava birliklerini taşıyan bir uçağı vurduğunu açıkladı.

01.51 Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği "Rusya'nın Ukrayna saldırsını" kınayan karar tasarısnı veto etti.

01.49 Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını veto etti.

01.28 Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

01.19 ABD BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield: Rusya, Ukrayna'dan güçlerini çekmelidir.

01.12 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Zor bir gün oldu ancak bu gece daha zor olacak. Fırtına koparacaklar." dedi. Zelenskiy, Ukrayna'nın kaderi bu gece belirlenecek" ifadelerini kullandı.

00.44 Rusya Dışişleri Bakanlığı: ABD ve Batı ile ilişkilerde dönüşü olmayan noktadayız.

00.42 Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Batı ile ilişkilerde dönüşü olmayan noktaya yakınız" açıklaması geldi.

00.29 Rus askeri Melitopel şehrine girdi.

00.15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin sözcüsü, "Rusya ile müzakere için yer ve zamanı görüşüyoruz. Ateşkes ve barışı konuşmaya hazırız" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

Nikiforov, Facebook'tan yaptığı açıklamada, ülkesinin ateşkes, barış ve müzakere için her zaman hazır olduğunu ve bunun onların değişmeyen pozisyonu olduğunu ifade etti.

Müzakere teklifini reddettiklerine ilişkin açıklamaların doğru olmadığını ifade eden Nikiforov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in teklifini kabul ettik. Şu saatlerde taraflar müzakere sürecinin yer ve zamanı konusunda istişarelere devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Nikiforov, müzakereler ne kadar çabuk başlarsa, normal hayata dönme şansının o kadar artacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın müzakere teklifini reddettiğini söylemişti.

KİEV'DE PATLAMA VE SİREN SESLERİ
23.47
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

ABD'DEN YAPTIRIM KARARI
23.40
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

23.04 Rusya Dışişleri Bakanlığı "Kiev görüşmeyi reddetti" açıklamasını yaptı.

21.30 Kiev merkezinde yoğun top atışı sesleri duyuldu. Rus ordusunun Kiev'i ablukaya aldığı belirtildi.

21.12 AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u yaptırım listesine aldığını duyurdu.

21.07 Zeleskiy ile Joe Biden görüştü. Görüşmede yaptırımların güçlendirilmesi ve savaş karşıtı koalisyon konuşuldu.

20.49 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30'dan fazla yerde faaliyet gösteren 100'den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

20.15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy çektiği bir video ile çatışmaların yaşandığı Kiev'de olduğunu bildirdi.

19.41 Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın bir ambulansı vurduğu açıklandı.

18.55 Rusya Karadeniz'de gemilere ateş açtı. Ukrayna Alt Yapı Bakanlığı Odessa yakınlarındaki gemilerin hedef alındığını paylaştı.

18.51 Avrupa Konseyi Rusya'nın üyeliğini askıya aldığını duyurdu.

18.40 Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı!

18.32 AFAD Başkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Ukrayna'daki acil insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla AFAD Başkanlığımız tarafından hazırlanan gıda, battaniye, yatak, hijyen malzemesi ve çadırdan oluşan 5 TIR yardım malzemesini, insani yardım ekibimiz ile birlikte bölgeye gönderiyoruz" denildi.

"ASKERİ HAREKAT DERHAL DURMALI"
18.18
NATO'nun olağanüstü sanal zirvesinin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın saldırılarını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

17.50 Lviv'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17.45 Ukrayna, Rusya'nın 10 uçağını düşürdüğünü duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklamda, Rusya'nın 80 tank, 7 helikopter ve 516 zırhlı aracının da imha edildiği bildirildi.

17:11 Büyükelçi Bodnar: Bugün Rusya federasyonu sivillere ateş açtı. Birçok sivil insanımız hayatını kaybetti. Birkaç füze anaokuluna isabet etti. Ölenler arasında çok sayıda çocuk var.

16.44 Milli Savunma Bakanı Akar, telefonda görüştüğü Ukraynalı mevkidaşına Türkiye'nin insani yardıma hazır olduğunu, barış ve huzurun sağlanması için üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

15.57: Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'da bulunan mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

15:52 Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirdi.

15.41: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çalıyor.

15.09: Rusya Devlet Başkanı Putin 'Ukrayna ile müzakereye hazırız' mesajı verdi. Putin 'Rusya üst düzey müzakereye hazır' dedi. Kremlin'den ise "Minsk'e Ukrayna ile görüşme için heyet yollamaya hazırız" açıklaması geldi.

14.41: Çin Devlet Başkanı Şi, Rus mevkidaşı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki lider, Ukrayna sorunu konusunda görüş alışverişinde bulunurken Şi, Rusya ve Ukrayna'ya sorunu müzakereyle çözme çağrısında bulundu.

Putin, görüşmede, Devlet Başkanı Şi'ye Ukrayna sorununun tarihsel boyutları ve Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda sürdürdüğü özel askeri operasyon konusundaki tutumu ve bölgedeki durum hakkında bilgi verdi.

ABD'nin ve NATO'nun uzun zamandır Rusya'nın makul güvenlik kaygılarını görmezden geldiğini, taahhütlerini yerine getirmeyi reddettiğini ve doğuya doğru genişlemeyi sürdürerek Rusya'nın stratejik kırmızı çizgilerini tehdit ettiğini ifade eden Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını belirtti.

"ÇİN, ULUSLARARASI TOPLUMUN TÜM TARAFLARIYLA BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRDIR"
Devlet Başkanı Şi de Ukrayna'da aniden değişen durumun uluslararası toplumun dikkatini bölgeye çevirdiğini, Çin'in Ukrayna sorunundaki tavrını belirlerken bu durumun kendi özel koşullarını göz önüne aldığını kaydetti.

Şi, Soğuk Savaş zihniyetinin terk edilerek tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterildiği, dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizmasının müzakere yoluyla oluşturması gerektiğini vurguladı.

BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine bağlı kalınması, tüm ülkelerin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda Çin'in tutarlı bir tavra sahip olduğuna işaret eden Şi, "Çin, ortak, kapsamlı ve sürdürülebilir bir güvenlik konseptinin savunulması ve merkezinde Birleşmiş Milletler'in olduğu uluslararası sistemin ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzenin sağlanması için uluslararası toplumun tüm taraflarıyla birlikte çalışmaya hazırdır." değerlendirmesinde bulundu.



14.36: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin'e seslendi: Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa'ya karşı savaşın başlangıcıdır.

14.13: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı ülkelerin yaptırımlarına yanıt verileceğini belirterek, "Elbette misilleme önlemleri gelecek. Uygulanan kısıtlamaların analiz edilmesi gerekiyor." dedi.

14.08: Başkan Erdoğan, Batı ülkelerinin Ukrayna için bir adım atmadığını ve sadece nasihatte bulunduğunu belirterek, "NATO kararlı bir adım atmalı" dedi.

13.20 Rusya son durumu açıkladı: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonda Rus askeri birliklerinin toplam 118 askeri altyapı tesisini imha ettiğini duyurdu.

Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarına ilişkin bilgi verdi.

Operasyonlar esnasında 150'den fazla Ukrayna askerinin silah bıraktığını ve teslim olduğunu bildiren Konaşenkov, savaşmayacaklarına dair imza aldıkları askerleri kısa bir süre sonra ailelerinin yanına geri göndereceklerini ifade etti.

Rus güçlerinin Ukrayna'daki askeri operasyonlarında bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 118 askeri altyapı tesisini imha ettiklerini söyleyen Konaşenkov, 13 komuta merkezi, 36 radar istasyonu, 14 hava savunma füze sistemi, 5 insansız hava aracı, 5 savaş uçağı, 1 helikopter, 18 tank, 41 askeri araç ve 5 savaş botunun imha edildiğini kaydetti.

Çernobil Nükleer Santrali'ni Rus Hava İndirme Birlikleri'nin tamamen kontrol altına aldığını ifade eden Konaşenkov, santralin korunmasından sorumlu Ukrayna askeri birliği ile Rus askerlerinin blokların ve radyasyon yayan blokun üstünü örten özel çelik çadırın güvenliğinin ortak şekilde sağlanmasında anlaşmaya vardıklarını aktardı.

Konaşenkov, "Santrali korumak için ortak eylemlerimiz, milliyetçi oluşumların veya diğer terör örgütlerinin ülkedeki mevcut durumdan nükleer bir provokasyon düzenlemek için yararlanamayacaklarının garantisidir." dedi.

Bölgedeki radyasyon seviyesi hakkında da bilgi veren Konaşenkov, "Nükleer santralin bulunduğu bölgede radyoaktif seviye normal. Santral çalışanları çalışmalarına olağan şekilde devam ediyor ve radyoaktif durumu gözlemliyor." ifadelerini kullandı.

13.17 Ukrayna'dan flaş çağrı: Ukrayna Savunma Bakanlığı, yaş sınırlandırması olmaksızın tüm sivillere ülke savunmasına katılma çağrısı yaptı.

Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Birlik Komutanı Yuri Galushkin, yaşlarına bakılmaksızın tüm sivillerin askere alınması için prosedürlerin kolaylaştırıldığını bildirdi.

Açıklamada, "Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. (Askere) Katılım için tüm prosedürler basitleştirildi. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yoktur." ifadelerine yer verildi.

13.10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Bağımsız bir devleti destekliyoruz, çok kültürlülüğü çeşitliliği destekliyoruz. NATO manipülason yapıyor. Ukrayna'nın aşırıcı yönteminlerin altında olması kabul edilebilir değil, aynı zamanda Ruslar için soykırım yapılması da kabul edilemez. Ukrayna'yı işgal etmiyoruz. Bizi eleştirenlerin geçmişte yaptıklarına bakın.

Daha önce de söylemiştik; Gürcistan NATO üyesi olamaz demiştik. Almanya ve Farnsa doğrudan üyelik yerine bir imtiyaz vermeye karar vermişti.

12.40 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Zor ve dramatik olan bu zamanda Türk halkının destekleri için teşekkür ediyorum. Bugünlerde Ukrayna kendisini savunuyor. Sabotaj gruplarının çalışmaları etkisiz kılınıyor. Havalimanının güçlü savunulması sayesinde Rus askerleri havalimanına giremedi. Silahlı kuvvetlerimizin manevi hazırlığı yüksek. Ukrayna yönetimi Kiev'de yönetmeye devam ediyor. Ukrayna'nın doğusundaki cephe hattında hiçbir ilerleme sağlayamadılar.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, şunları ifade etti:

Türk basınında yer alan mesajların olumlu olduğunu söyleyemem. Bugünlerde Ukrayna kendisini savunuyor. Sabotaj gruplarının çalışmaları etkisiz kılınıyor.

Havalimanının güçlü savunulması sayesinde Rus askerleri havalimanına giremedi. Silahlı kuvvetlerimizin manevi hazırlığı yüksek. Ukrayna yönetimi Kiev'de Ukrayna'yı yönetmeye devam ediyor. Rusya Ukrayna'nın doğusundaki cephe hattında hiçbir ilerleme sağlayamadı. Putin'in hızlı savaş planları suya düştü. Kiev'de sabotaj grubu yok edildi. Ukrayna askeri üniforması giyiyorlardı.

Ukrayna Cumhurbaşkanın ifadelerine göre işgalin ana hedefi tam kendisi ve ailesidir. Aklı başında modern hangi insan başka bir devletin ailesini neden hedef alsın. Bu savaşı gerçekleştiren kesinlikle aklı başında değil. Biz kendi başımıza ve yalnız savaşıyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz. Ukrayna'nın gıda,ilaç ve yakıt başta olmak üzere çeşitli ürünlere ihtiyacı var. Şuan önemli olan Rusya'nın saldırganlığını durdurması birliklerini geri çekmesi ve anlaşma masasına oturması için baskı yapmak.

12.16: İngiltere Savunma Bakanı: "Rusya, Ukrayna saldırısında 450'den fazla personelini kaybetti"

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın 450'den fazla personelini kaybettiğini ve Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ilk 24 saatinde ana hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını bildirdi.

Bakan Wallace, ülke basınına yaptığı açıklamalarda, İngiltere hükümetine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'nın tamamını işgal etme" niyetinde olduğunu belirtti.

Ancak Rusya'nın komşusuna karşı askeri harekatta "istenen zaman çizelgesinin gerisinde" olduğuna işaret eden Wallace, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sabah itibarıyla değerlendirmemiz, Rusya'nın ana hedeflerinden hiçbirini almadığı yönünde. Aslında beklenen zaman çizelgesinin gerisinde kaldı. 450'den fazla personel kaybettiler. Rus ordusu ilk gün ana hedefini gerçekleştiremedi."

Ukrayna'daki önemli havalimanlarından birini ele geçirmeye çalışan Rus özel kuvvetlerinin püskürtüldüğünü aktaran Wallace, Ukraynalıların burayı geri aldığını kaydetti.

12.16: Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 118 askeri tesisi faaliyet dışı bıraktık

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov, günlük basın toplantısında Rus ordusunun Ukrayna genelinde 118 askeri tesisi faaliyet dışı bıraktığını belirterek Rus ordusunun kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santrali'nin rutin çalışma düzeninde devam ettiğini belirtti.
Tümgeneral Igor Konashenkov, faaliyet dışı bırakılan Ukrayna askeri tesisleri arasında 11 askeri havaalanı, 13 kontrol noktası ve iletişim merkezi, 14 S-300 ve uçaksavar füze sistemi ve 36 radar istasyonu olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Rus ordusu tarafından Ukrayna ordusuna ait 5 savaş uçağı, 1 helikopter, 18 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 7 roketatar, 41 özel askeri araç ve 5 savaş botunun imha edildiği açıkladı. Açıklamada, Rus Hava Birliklerinin Çernobil Nükleer Santrali yerleşkesinin bulunduğu tüm bölgeyi ele geçirdiği ve santralin Santrali'nin rutin çalışma düzeninde devam ettiğini belirtildi.

11.50: Rusya Devlet Sivil Havacılık İdaresi, İngiliz havayolu British Airlines'ın havaalanlarına inmesini veya hava sahasını geçmesini yasakladı. Hareket, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Londra'nın Rus bayraklı havayolu Aeroflot'un uçuşlarına yönelik yasağını takip ediyor.

11.30: Rus güçleri Karadeniz'de 82 Ukrayna askerinin bulunduğu Zmiinyi (Yılan) adası'nı ele geçirdi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki askerlerin teslim olduğu belirtildi. Ukraynalı yetkililer, dün liman kenti Odessa'nın güneyindeki adada konuşlandırılan 13 sınır muhafızının tamamının bir Rus savaş gemisinden açılan silah ateşin ardından öldürüldüğünü duyurmuştu.

11.25: Rus ordusunun Ukrayna'nın Zaporojye bölgesine yaptığı saldırıda 3 asker öldü.

11.23: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna'ya ait 118 askeri altyapı tesisini imha ettiğini açıkladı. Sözcü açıklamasının Rusya'nın kapalı haldeki Çernobil nükleer santralini korumak için başkent Kiev yakınına Rus paraşütçü birliklerini konuşlandıracağını belirtti. Sözcü aynı zamanda, Çernobil'deki radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğunu ifade etti.

11.11: Rusya Dışişleri Bakanları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün ayrılıkçı Donetsk ve Luhanks bölgelerinin yetkilileri ile Moskova'da görüşeceğini açıkladı.

11.07 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait 118 askeri altyapının yok edildiğini duyurdu ve Çernobil Nükleer Santrali'nin savunulması için paraşütçü birliklerin buraya konuşlanacağını açıkladı.



2 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

10.50:
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın 33 sivil yerleşimi vurduğunu ve iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

10.37: Çin Dışişleri Bakanlığı Ukrayna krizine ilişkin yaptığı yorumda, "Başkalarının içişlerine karışan ülkelerin itibarı zarar görecektir" dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın şüphesiz egemen bir devlet olduğunu kaydetti. AB'nin Rusya'ya yaptırım uygulama krarına ilişkinde bu yaklaşımın sorunu büyüteceğini öne sürdü.

Savaşın ortasında mahsur kalan Türk aile, siren seslerinin yükseldiği Lviv kentindeki durumu

10.33: Japonya, Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımları artıracağını duyurdu. Buna göre, Japonya, Rusya'ya yönelik yaptırımları mali ve askeri kurumları da kapsayacak şekilde güçlendirecek. Başbakan Fumio Kishidai, yarı iletkenler gibi askeri ekipmanlarda kullanılabilecek malzemelerin ihracatının durdurulabileceğini açıkladı. Tokyo'nun ayrıca Rus finans kurumlarını ve bireylerini de hedef alacağını söyledi.

10.31: Kiev'de insanlar sığınaklara yönlendiriliyor. Kiev'de yaşayan Türk vatandaşı Sabri Okay, yaşananları anbean aktardı.


10.27: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev'e doğru hareket ettiğini bildirdi.

10.13: Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya'ya gerçekleştirilen yaptırımlar hususunda, karşılıklı ticareti korumanın yollarını görüştü.

10.07: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın 450'den fazla askeri personel kaybettiklerini tahmin ettiklerini açıkladı. Wallace, Rusya'nın saldırıların birinci gününde başarısız olduğunu ve Rusya'nın niyetinin tüm Ukrayna'yı ele geçirmek olduğunu söyledi.


09.35: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Kiev'deki Rus roket saldırılarının kendisine Nazi Almanyası altındaki hayatı hatırlattığını söyledi. Kuleba, "Korkunç Rus roketleri Kiev'e saldırıyor. Başkentimiz en son 1941'de Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında böyle bir şey yaşadı. Ukrayna bu kötülüğü yendi ve bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden kovun" dedi.

09.31: Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus füzelerinin erken saatlerde bombardımana başlamasının ardından hava saldırısı alarmı verdi. Ukrayna televizyonu, belediye yetkililerinin insanları en yakın sığınaklara gitmeye çağırdığını aktardı.

09.25: Ukrayna'da bir askeri yetkili, Çernihiv yakınlarında Rus askerlerinin, Ukrayna güçleri tarafından geri püskürtüldüğünü açıkladı.

09.05: Ukrayna'da Savunma Bakanı Yardımcısı, Ukrayna ordusunun, sayısal olarak az olmasına rağmen, dört cephede mevzileri savunduğunu bildirdi. Ayrıca, Rus askerlerinin bugün Kiev yakınındaki alanlara girebileceğini söyledi.

08.56: Ukrayna'nın hükümet danışmanı, "Bugün en zor gün olacak" diyerek, Rusya'nın planın Kiev'e tanklarla girmek olduğunu açıkladı. Danışman, yabancı müttefiklerden gelen güdümlü tanksavar füzelerinin hazır olduğunu sözlerine ekledi.

08.49: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı uzun bir düredir işgal etmeyi planladığını öne sürdü. NBC Nightly News with Lester Holt adlı televizyon programında konuşan Blinken, "Bu Putin'in başından beri planladığı bir şeydi. Onu caydırmak, bu saldırıdan vazgeçirmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Ama açıkçası, işgali uzun zamandır planlanıyordu. Bu tamamen Ukrayna'yı yörüngesine sokmaya çalışmakla ilgili, eğer yapabilirse, Sovyet imparatorluğuna yakın bir şey oluşturacak" dedi.

08.38: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, uygulanan yaptırımların Rusya için yeterli ve caydırıcı olmadığını söyledi. Zelenski, dünyanın Ukrayna'yı uzaktan gözlemlemeye devam ettiğini açıkladı.

Zelenskiy, dün Ukrayna'ya karşı protestolar düzenleyen Ruslara seslenerek "Sizi görüyoruz. Bu demektir ki; siz bizi duydunuz. Bu da demek ki bize güvenmeye başladınız. Bizim için savaşın. Savaşa karşı savaşın." dedi.



08.28: Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Kiev'de gece meydana gelen saldılar sonucunda hasar gören ve yangın çıkan binalara müdahalelerde bulundu.

Ukrayna Acil Durum ekipleri, saldırılar sonucunda zarar gören ve yangın çıkan binalarda yaşayan sivil halkı tahliye etti. Devlet Başkanı Zelenski, sabaha karşı yaptığı açıklamada, Rusya'nın saldırıları sonucunda şu ana kadar 137 Ukraynalının hayatını kaybettiğini, 316 kişinin yaralandığını duyurdu.

08.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuluyor. Kiev'de yerel saatle 07.05'ten itibaren 2 dakika boyunca sirenler çaldı.

08.15: Rusya Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rus saldırıları hem askeri hem de sivil hedefleri amaçlıyor. Rus askerleri birçok yönde ilerlemeyi durdurdu. Rusya'nın füze saldırıları yeniden başladı" dedi.

08.00: Ülkenin batısındaki şehirlerden Lviv'de siren sesleri duyuluyor. Kiev'deki birçok yabancı temsilcilik daha güvenli olduğu gerekçesiyle çatışmalardan uzak Lviv'e taşınmıştı.

07.24: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tekrar patlama sesleri duyuldu. Kiev'de yerel saatle 06.17'de tekrar patlama yaşandı. Ayrıca 06.42'den sonra da patlamalar duyuldu.

Yerel saatle Kiev'de 04.20'den sonra da art arda patlamalar yaşanmıştı.

Yerel bir yetkiliden yapılan açıklamaya göre, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı belirtilirken, 8 sivilin yaralandığı açıklanmıştı.


07.22: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.

Geraşçenko, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'de havada imha edilen roketin düşmesi sonucu hasar gören ve yangın çıkan konutlara itfaiyecilerin müdahalesini gösteren fotoğraflar paylaştı.

Ukrayna hava savunma sistemiyle "düşman roketinin" vurulduğunu belirten Geraşçenko, havada imha edilen roketin konutlar üzerine düştüğünü ifade etti.

Konutlara düşen roketin korkunç sonucu olduğunu kaydeden Geraşçenko, "Kievli kurtarıcılar Kievlilerin hayatını kurtararak erkekçe görevini yapıyor." paylaşımında bulundu.



06.30: Ukrayna makamlarından gelen iddiaya göre, Rus uçağı Kiev üzerinde vuruldu. Rus güçleri tarafından Kiev'i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'nın başkenti Kiev güne ağır bombardıman saldırılarıyla uyandı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise, Rusya'ya ait bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon düzenleme kararının ardından başlayan saldırıların ardından Ukrayna'da tansiyon artmaya devam ediyor.

İşgalin 2 gününe girilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev günün erken saatlerinde tekrardan füze saldırılarının hedefi oldu. Başkent sokaklarında patlama sesleri yankılanırken, Kiev sakinleri tekrardan kenti terk etmeye başladı. Ayrıca Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'ya ait bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) imha edildiği ve bu İHA'nın vurulmasının ardından bir binaya düşerek yangına neden olduğu ifade edildi.

Kiev'in Darnitsa semtindeki Koşitsa caddesinde bulunan binada alarm verilirken, vatandaşlar ise binadan tahliye edildi. Yerel yetkililer, ölü veya yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklamada bulunmazken, bina sakinlerinin büyük şok yaşadığı bildirildi.

05.27 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

04.41: Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Macron ortak açıklama yaptı. Macron, "Bu savaş ortamında bu toplantıyı yapıyoruz. Diplomasiye şans tanıyarak hareket etmeye çalıştık. Putin'in seçimi Avrupa tarihini sarsmaya çalışmaktır. Rusya'nın da imzalamış olduğu sözleşmelere aykırı bir durumdur. Bizim birliğimizi gerekli görüşmeleri gerçekleştirip diplomasiye şans tanımaya çalıştık. Müttefiklerimizin yanında yer alacağız. Siber saldırılara karşı ve dezenformasyon ile ilgili önlemlerimizi aldık. Avrupa topraklarına bir saldırı oldu. Avrupa'nın sadece tüketici pazarı olmadığını bir birlik olduğunu göstermiş olduk. Teknolojik egemenlikten de bahsediyoruz" dedi.

04.40: Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna'nın Sumi kentinde çatışmaların şiddeti zirveye ulaştı.

04.03 Rusya Savunma Bakanlığı'nın internet sitesine siber saldırı yapılarak çökertildi.

03.49 Karadeniz'deki "Yılan Adası" Rusların eline geçti.

03.23: ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya'nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

'SABOTAJ GRUPLARI KİEV'E SIZDI'
02.46: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını açıkladı.

02.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.46: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh açıklamalarda, "Zaman içinde Rusya'nın gaz ve petrol dışında ekonomisini çeşitlendirmesi kısıtlanmış olacak." dedi.

01.17: Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

00.37: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

00.16: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmeye dair Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Fransız tarafının inisiyatifiyle düzenlenen Putin ve Macron arasındaki telefon görüşmesi sırasında, Ukrayna çevresindeki durum hakkında ciddi ve açık bir görüş alışverişi yapıldı" denildi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı'nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna saldırılarına direnen Ukrayna ordusu, yakalanan 2 Rus askerinin fotoğraflarını ve bilgilerini yayınladı.


Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Ukrayna Savunma Bakanlığı, yakalanan 2 Rus askerinin fotoğraflarını ve bilgilerini paylaştı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarında paylaşılan bilgilerde Rus askerlerinin bilgileri paylaşılarak, "93. Mekanize Tugay askerleri, iki Rus işgalciyi ele geçirdi. Bunlar 423. Yampol Motorlu Tüfek Alayı, askeri birlik 91701 mensupları" denildi.



DONBAS KRİZİ VE RUSYA'NIN ASKERİ MÜDAHALESİ
Ukrayna'da 2014'teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etti. Ukrayna'da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015'te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken, Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının "Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna'yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak" olduğunu savunarak, Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN