Facebook muhbiri Frances Haugen: Instagram genç kızlarda depresyona yol açıyor, ABD'nin en büyük tehdidi

Facebook eski çalışanı olan itirafçı Frances Haugen, çocukların çevrimiçi gizlilik yasasını gözden geçirmek isteyen Senato'ya bağlı bir tüketici koruma paneli önünde ifade verdi. Facebook'a şirketine bağlı Instagram uygulamasının birçok genç kızda nasıl depresyon ve endişeye yol açtığını gösteren dahili belgeleri toplayan Haugen, bugün çocukları koruyan yasayı sertleştirmeyi amaçlayan Senato panelinde açıklamalarda bulundu. "Facebook dışında neredeyse hiç kimse Facebook'un içinde ne olduğunu bilmiyor." İşte Haugen'ın ifadeleri...

Giriş Tarihi 05 Ekim 2021, 16:43 Güncelleme 05 Ekim 2021, 21:26
Facebook muhbiri Frances Haugen: Instagram genç kızlarda depresyona yol açıyor, ABD’nin en büyük tehdidi

İÇİNDEKİLER

ABD merkezli sosyal medya devi Facebook'un şirket kârını kamu yararının önüne geçirdiği açıklamalarının ardından bugün ABD Senatosunda senatörlerin sorularını yanıtlayacak olan muhbir Frances Haugen'in Facebook'ta çalışırken topladığı diğer belgelerle birlikte Instagram açıklamaları, 3 haftadır devam eden The Wall Street Journal'ın Facebook Dosyaları serisinin temelini oluşturdu.

Facebook'un sivil yanlış bilgilendirme ekibinde eski bir ürün müdürü olan Haugen, sosyal medya devinin algoritmalarını ve operasyonlarını gizli tuttuğunu söylüyor. İtirafçı, eski şirketinin "en acil tehditlerden biri" olduğunu düşünüyor.

FACEBOOK GÜVENLİK YERİNE KÂRI TERCİH ETTİ

Haugen, panele Facebook yöneticilerinin kullanıcı güvenliği yerine kârı seçtiklerini açıkladı.

Senato tüketiciyi koruma alt komitesi başkanı Senatör Richard Blumenthal pazartesi günü yaptığı açıklamada, Haugen'in "çocukları koruma ve Facebook'u sorumlu tutma çabalarına enerji verdiğini ve cesaretlendirdiğini" söyledi. Duruşmanın "Facebook'un yıkıcı zararına ve gizliliğine karşı mücadelede bir atılım günü" olacağını vurguladı.

FACEBOOK İNKAR ETTİ: GENÇ KIZLAR İÇİN ZEHİRLİ DEĞİL

Facebook, geçen hafta belgeler hakkında Facebook yöneticisi Antigone Davis'i sorgulayan Senatör Blumenthal ve komitesinin diğer üyeleri ve Wall Street Journal'daki belgelerin tanımlamasına itiraz etti.

Haugen'e Facebook CEO'su Mark Zuckeberg'in şirkette kararlar alıp almadığı sorulduğunda, şirketin oy hisselerinin %55'inden fazlası ile "teknoloji endüstrisinde çok benzersiz bir role sahip" olduğunu söyledi.

"KİMSE İÇERİYİ BİLMİYOR"

Haugen "Facebook dışında neredeyse hiç kimse Facebook'un içinde ne olduğunu bilmiyor. Tek taraflı olarak kontrol edilen, benzer şekilde güçlü hiçbir şirket yok. Ve sonunda, para Mark'ta duruyor.

Şu anda onu kendisinden başka sorumlu tutan kimse yok" dedi.

"BİLGİLER HÜKÜMETTEN SAKLANIYOR"

Facebook'un katılım sayılarının, sosyal medya platformunun hizmetlerinin nasıl geliştirildiğini belirlemek için önemli bir ölçüm olduğunu ekledi.

"Mark, çok ölçüm odaklı bir organizasyon inşa etti. Düz olması amaçlanmıştır. Tek taraflı sorumluluk yoktur" dedi. "Metrikler kararı verir."

Haugen ayrıca, Facebook'un "kasten hayati bilgileri halktan, ABD hükümetinden ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerden gizlediğini" ve sağladığı belgelerin şirketin "kendi araştırmalarının güvenliği hakkında ortaya koyduğu şeyler hakkında halkı defalarca yanlış yönlendirdiğini" gösterdiğini savundu. Çocuklar, yapay zeka sistemlerinin etkinliği ve bölücü ve aşırı mesajların yayılmasındaki rolü."

Her insanın gerçeğin onurunu hak ettiğine inandığım için öne çıktım" dedi. "Facebook gölgede çalıştığı ve araştırmalarını kamuoyunun incelemesinden sakladığı sürece, hesap sorulmaz. Teşvikler değişene kadar Facebook değişmeyecek. Yalnız bırakıldığında, Facebook kamu yararına ters düşen seçimler yapmaya devam edecek.

Facebook yaptığı açıklamada, "Sızdırılan dahili araştırmaların Instagram'ın genç kızlar için "zehirli" olduğunu göstermesi doğru değil" dedi.

"Araştırma aslında, kendisinden haber aldığımız birçok gencin, gençlerin her zaman karşılaştığı zor anlar ve sorunlarla mücadele ederken Instagram kullanmanın onlara yardımcı olduğunu hissettiğini gösterdi."

Wall Street Journal, Facebook'un herhangi bir olgusal hata tespit etmediğini açıklayarak Facebook Dosyaları serisini savundu.

HAUGEN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Senato Ticaret Komitesi Facebook'a hangi işlemleri yapmalıdır?

Nisan ayında Facebook'tan istifa eden Haugen, Facebook'ta seçim müdahalesine karşı korunmaya yardımcı olması için işe alınan bir ürün müdürüydü. Facebook'un platformların zarar potansiyeli konusunda eksikliği ve kusurlarını ele alma konusundaki isteksizliği olarak gördüğü şeyden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Haugen hazırlanan ifadesinde, Facebook'un sürekli olarak kendi kârını kullanıcıların güvenliğine tercih ettiğini ve eylemleri hakkında kullanıcıları ve düzenleyicileri karanlıkta tuttuğunu söylüyor.

"Araştırmacıların ve düzenleyicilerin gözlerini sistemin gerçek dinamiklerini anlamaktan alıkoyan duvarların arkasına saklanıyor" diyor. "Facebook'un söylediğinin doğru olduğuna güvenmemiz gerekiyor - ve onlar bizim kör inancımızı hak etmediklerini defalarca kanıtladılar."

KORUMA İSTEDİ

Kongre'yi harekete geçmeye çağırdı. Haugen, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunda muhbir olduğu için federal koruma istedi.

Öte yandan eyalet başsavcıları ve Avrupa düzenleyicileri ile işbirliği yapmakla da ilgileniyor. Instagram ifadeleri, çocuklar hakkında veri toplayan web sitelerini yöneten 1998 tarihli bir yasa olan Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı güncellemek için ivme kazandı. "Coppa" olarak bilinen yasa, sosyal medya için yetersiz olmakla eleştiriliyor.

Richard Blumenthal

Güçlü Ticaret Komitesine başkanlık eden Senatör Maria Cantwell, geçen haftaki duruşmada, "Coppa'nın güncellenmesi çok önemli olacak" demişti.

Eleştirmenler, yasanın yazılı olarak Federal Ticaret Komisyonu için yaptırım zorlukları yaratan önlemlere sahip olduğunu söylüyor. Bunlardan birincisi, bir platform operatörünün, yasanın en zorlu kısıtlamaları devreye girmeden önce çocukların kişisel bilgilerini topladığı konusunda "gerçek bilgiye" sahip olması şartıdır. Diğeriyse yaş sınırıdır. Yalnızca 13 yaşın altındaki çocuklar en güçlü korumaları almalıdır.

Senatör Dan Sullivan geçen haftaki duruşmada şöyle konuştu:

"Üç kızım var ve Wall Street Journal hikayeleri okuduğumda şok oldum ama bazı yönlerden şaşırmadım. Şahsen, bundan 20 yıl sonra geriye dönüp bu çağın yarattığı devasa sosyal zihinsel sağlık zorluklarını göreceğimize inanıyorum"

Instagram belgelerine ek olarak, Haugen, şirketin ılımlılık kurallarının seçkinleri nasıl desteklediği de dahil olmak üzere salı günkü duruşmada tartışılabilecek diğer dahili belgeleri yayınladı.

ABD'Lİ SOSYAL MEDYA DEVİ ALGORİTMALARINI VE OPERASYONLARINI GİZLİ TUTUYOR

Muhbir Haugen, Facebook'un algoritmalarının tezatlığını anlatırken, uyuşturucu kartellerinin ve insan kaçakçılarının hizmetlerini açıkça nasıl kullandıklarını da açıkladı. Buna ek olarak, milletvekillerinin özellikle de Demokratların 6 Ocak'ta ABD Kongresi'ni basılmasına neden olan isyanda Facebook'un nasıl bir rol oynamış olabileceğine odaklanmaları da mümkün.

Senatör Blumenthal bu hafta yaptığı açıklamada, "Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin neden sorumlu tutulması gerektiğini ve bunu nasıl yapmayı planladığımızı belgeleyen daha fazla duruşma sözü verdi… reformlara ihtiyaç var."

Facebook yönetimi yaptığı açıklamada, "ekiplerinin milyarlarca insanın kendilerini açıkça ifade etme yeteneğini koruma ile platformumuzu güvenli ve olumlu bir yer tutma ihtiyacı arasında denge kurması gerektiğini" belirtti.

Şirket, "Yanlış bilgi ve zararlı içeriğin yayılmasını önlemek için önemli iyileştirmeler yapmaya devam ediyoruz. Kötü içeriği teşvik ettiğimizi ve hiçbir şey yapmadığımızı önermek doğru değil." diye kendisini savundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN