Kabil kana bulandı! 6 patlama meydana geldi: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında 6 büyük patlama meydana geldi. Milli Savunma Bakanlığı, patlamalara ilişkin "Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" açıklamasında bulundu. Patlamalarda aralarında ABD askerleri ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, birçok Taliban üyesinin de yaralandığını bildirildi. Saldırıları DEAŞ üstlenirken ABD Başkanı Biden, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2021, 16:57 Güncelleme 27 Ağustos 2021, 09:55
Kabil kana bulandı! 6 patlama meydana geldi: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İÇİNDEKİLER

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 90'a yükseldi, en az 150 kişi yaralandı.

BBC'nin haberine göre, terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 90 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı.

BIDEN: BEDELİNİ ÖDETECEĞİZ
ABD Başkanı Joe Biden, Kabil saldırısında 12 ABD askerinin ölmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada saldırıyı düzenleyenlere bedelini ödeteceklerini söyledi.

Biden, "Bunun bedelini ödeyecekler, onları avlayacağız. Bunu asla unutmayacağız. Bizi terör saldırıları durdurmayacak. Bu militanları çok güçlü şekilde vuracağız. ABD buna boyun eğmeyecek. Saldırı emri veren DEAŞ liderinin yerlerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"AMERİKA BUNDAN ETKİLENMEYECEK"
ABD Başkanı, "Herhangi bir DEAŞ tehdidi geldiğinde karşılığını gerektiği gibi vereceğiz. Amerika bundan etkilenmeyecek ve güvenimiz tam bir şekilde kurtarabildiğimiz Amerikalı ve Afgan müttefikleri oradan tahliye edeceğiz" şeklinde konuştu.

Biden açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularına yanıt verdi:

"DEAŞ'IN PEŞİNDEN GİTMEYİ PLANLIYORUZ"
"Askeri birliklerimize söyledik, gerekli olan her şeyi yapacağız. Fakat Savunma Bakanlığından gelen bilgiye göre planladığımız gibi misyonumuzu tamamlamak asıl amacımız ve vaktimiz var. O vakitte çıkarabildiğimiz kadar Amerikalıyı çıkaracağız. DEAŞ'ın peşinden gitmeyi planlıyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar."



Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirmişti.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, saldırıların kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktarmıştı.

DEAŞ ÜSTLENDİ
Afganistan'da tahliye operasyonlarının devam ettiği Kabil Havalimanı'nda ard arda iki patlama meydana geldi. Akşam saatlerinde ise üçüncü bir patlama daha meydana geldiği bildirildi. Bombalı saldırıları sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü DEAŞ üstlendi.

DIŞİŞLERİ'NDEN KABİL'DEKİ TERÖR SALDIRISINA KINAMA
Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de gerçekleştirilen, terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün Kabil'de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

MSB'DEN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" açıklamasını yaptı.

İşte dakika dakika tüm gelişmeler;

09:45 AK Parti Sözcüdü Ömer Çelik: Kabil'de dün gerçekleşen terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz...Türkiye Afgan halkının iyiliği için çaba göstermeye devam edecek. Bu zor zamanlarda uluslararası toplum Afganistan'ı yalnız bırakmamalıdır.

09:03 Kabil'de havalimanındaki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 90'a yükseldi.

00.30 ABD Başkanı Biden, Kabil Havalimanındaki saldırının faillerini affetmeyeceklerini belirterek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

22.50 Afganistan'ın başkenti Kabil'de 6. patlama meydana geldi.

22.45 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki durumu görüşmek üzere 30 Ağustos Pazartesi BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın temsilcileri ile bir araya gelecek.

22.25 CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, "Bu korkakça saldırıyla kimin ilişkili olduğunu belirlemek için şu anda çok sıkı çalışıyoruz ve onlara karşı harekete geçmeye hazırız 7/24 onları arıyoruz" dedi.

22.20 Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bombalı saldırı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü DEAŞ üstlendi.

22.00 Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki bakanın, görüşmelerinde özellikle Afganistan'daki mevcut durumu ele aldığı belirtilen açıklamada, "Moskova ve Tahran'ın benzer yaklaşımlara bağlılığı, Afgan siyasi güçler için barışçıl diyaloğu ve Afganistan'da kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını savundukları" vurgulandı.

21.40 ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında bugün Beyaz Saray'da düzenlenmesi beklenen ikili görüşme, Kabil'deki terör saldırıları nedeniyle yarına ertelendi.



ÇOK SAYIDA ABD ASKERİ ÖLDÜ
Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi.

Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Amerikan medyasına ABD'li askerlerin olayda yaşamını yitirdiğine ilişkin düşen haberlerin hemen ardından yazılı bir açıklama yapmıştı. Pentagon'un açıklamasında, söz konusu patlamada ölen ABD askerlerinin sayısı belirtilmezken "bazı Amerikan askerlerinin" hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

KABİL HAVALİMANI'NDA PATLAMA
Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede bugün iki ayrı patlama meydana gelmişti.

Al-Jazeera ise patlamada ölü sayısının 25'e, yaralı sayısının 90'a yükseldiğini duyurmuştu.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirmişti.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, patlamanın kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktarmıştı.

Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi.

Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.

"İNTİHAR SALDIRISI"
ABD'li yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın giriş kapısında meydana gelen patlamanın ilk bilgilere göre intihar saldırısı olduğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kabil Havalimanının dışında bir patlama olduğunu teyit edebiliriz. Şu anda kayıp olup olmadığı bilinmiyor. Elimizden geldiğince ek bilgi vermeye çalışacağız" dedi.



TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Taliban, Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığını bildirdi.

Afganistan medyası ise patlama sonrası iddia edilen görüntüleri servis etti.



ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HAVALİMANI KAPILARINDAN UZAK DURUN
ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Seyahat Departmanı, Afganistan'ın başkenti Kabil Havalimanı'nın yakınlarında meydana gelen patlamaya ilişkin uyarı yayınladı.


ABD Seyahat Departmanı tarafından yayınlanan uyarıda, "Havalimanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır" denildi.



İNGİLTERE'DEN İLK AÇIKLAMA

İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan, "Acil olarak neler olduğunu ve devam eden tahliye çabaları üzerindeki etkisini belirlemek için çalışıyoruz. Öncelikli endişemiz, personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganistan vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ediyor. Olaya derhal müdahale etmek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz." açıklaması yapıldı.

ALMAN ASKERLERİNİN DURUMU
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Alman ordusunun Afganistan'dan tahliyesinin tamamlandığını belirtti.

Kramp-Karrenbauer, yaptığı açıklamada, Alman ordusuna ait son askeri uçak ve birliklerin akşam saatlerinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e ulaştığını bildirdi.

Ülkesinin 5 bin 347 kişiyi Afganistan'dan tahliye ettiğini aktaran Kramp-Karrenbauer, bugün Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlama sırasında son uçuş için yükleme yapıldığını ve uçağın Alman komutandan gelen "acil kalkış" emriyle hareket ettiğini vurguladı.

FRANSA BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKİYOR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Kabil Büyükelçisinin şimdilik Afganistan'da kalmayacağını söyledi.

Macron, "Güvenlik sebebiyle, Kabil büyükelçimiz şimdilik Afganistan'da durmayacak, Paris'ten işlerini yürütecek" dedi.



ABD, BİRLEŞİK KRALLIK VE AVUSTRALYA UYARMIŞTI
Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık, Perşembe sabahı itibariyle vatandaşlarına olası bir saldırı konusunda uyarıda bulunmuştu..

Perşembe sabahı Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Kabil Havalimanı'nda "yakın" ve "şiddetli" bir terör saldırısının "çok güvenilir bir şekilde rapor edildiğini" söylemişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN