Fransız milyarder milletvekili Olivier Dassault, helikopter kazasında yaşamını yitirdi: Hayatı ise adeta film gibiydi

Fransız milyarder milletvekili Olivier Dassault, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. İsmini tank kelimesinden alan Dassault ailesinin sıkı ilişkilerle kurulu gösterişli hayatı ise film gibiydi. Dassault Grubu, 140 ülkede hizmet veriyor. En son iş jeti projesi olan 6X'i dünyaya tanıttı. 10 bin 186 kilometre menziliyle İstanbul'dan direkt New York'a uçabilen jet, saatte 1100 km hıza ulaşabiliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2021 Güncelleme 09 Mart 2021, 06:59
Fransız milyarder milletvekili Olivier Dassault, helikopter kazasında yaşamını yitirdi: Hayatı ise adeta film gibiydi

İÇİNDEKİLER

Uçak üreticisi Dassault Grubu'nun varislerinden Olivier Dassault'u taşıyan helikopter, Deauville ve Honfleur kentleri arasında düştü.

Kazada milletvekili ile helikopterin pilotu yaşamını yitirdi.

Peki ünleri Fransa'yı aşan Yahudi kökenli Dassault ailesi kimdir?

Olivier Dassault, sanayici Serge Dassault'un oğlu ve Fransız havacılık devi Dassault Aviation'ın kurucusu Marcel Dassault'un torunu.

1892 yılında doğan Marcel Dassault, Fransız havacılık sanayinin duayenlerindendi.

Fransız ordusunun I. Dünya Savaşı'nda kullandığı propeller adlı uçağı yapan Dassault, havacılık şirketini kurdu.

1950'DE KATOLİK OLDULAR
1936'da Marcel'in şirketi hükümette bulunan komünist partinin de dâhil olduğu solcu koalisyon tarafından devletleştirildi. 1940'da Vichy hükümeti tarafından tutuklanarak hapse atıldı.

1944'te Almanların işbirliği teklifini Yahudi kimliğinden dolayı reddedince Buchenwald kampına gönderildi. Burada hayatta kalmayı başaran Marcel Bloch, 1949 yılında soyadını Dassault olarak değiştirdi.

Fransız ordusunda general olan Marcel'in kardeşi General Bloch, Alman işgali sırasında Fransız yeraltı direnişinde görev aldı. Bloch'un kod adı 'tank' anlamına gelen 'char d'assault' idi.

1949'da hem Marcel hem de kardeşi Darius soyadlarını bu kod adından esinlenerek Dassault olarak değiştirdi. 1950'da da Katolikliği kabul ettiler. Dassaultlar günümüze kadar bütün dünyaya yaptıkları ihracatla büyük başarı gösterdi.

BURS TUTKUSU
Öğrencilere burs vermeyi kendine bir görev edinen Dassault, 10 yılda 2 bin 100 kişi seçti. Hepsi yetenekleriyle öne çıkıyordu. Birçoğu bugün Dassault'ın şirketinde görev yapıyor.

DASSAULT, EFSANE BİR SAVAŞ PİLOTUYDU
1 Haziran 1951'de Boulogne-Billancourt'ta doğan Olivier Dassault, büyük bir imparatorluğu daha da büyük hale getirdi.

Bir dönem savaş pilotu da olan Olivier Dassault, Fransa'nın en önemli 10 üniversitesinin de en büyük bağışçısı oldu. Rothschild ailesiyle olan dostluğu onu çok daha güçlü hale getirdi. 7.3 milyar dolarlık servete sahip olan Dassault'un siyasetteki gücü de üst düzeydeydi.

MEDYADAN SPORA KADAR VARLAR
Dassault
Grubu, birçok alanda faaliyet gösteriyor. Grubun sahip olduğu şirketler arasında başta Dassault havacılık olmak üzere, uzay havacılığı sektöründe S.A.B.C.A., lojistik sektörde Sogitec, Hybrid araç konusunda üretim yapan SVE, medyada Le Figaro, sporda Nantes takımı bulunuyor