SON DAKİKA! Myanmar'da darbe! Beden eğitimi öğretmeni aerobik yaparken o anları kaydetti

Son dakika haberleri... Myanmar'da dün gerçekleşen darbeyi uluslararası ajanslar son dakika olarak duyurdu. Bir beden eğitimi öğretmeni ise aerobik yaparken kendisini kaydetti ancak farkında olmadan darbenin ilk anlarını da kayda aldı. Khing Hnin Wai isimli beden eğitimi öğretmeninin darbeyi kaydettiği anlar ülkede viral oldu ve hızla yayıldı.

Giriş Tarihi 02 Şubat 2021, 11:42 Güncelleme 02 Şubat 2021, 12:17
SON DAKİKA! Myanmar’da darbe! Beden eğitimi öğretmeni aerobik yaparken o anları kaydetti

İÇİNDEKİLER

Myanmar'da beden öğretmeni olan Khing Hnin Wai aerobik yaptığı sırada farkında olmadan ülkede gerçekleşen askeri darbenin ilk anlarını kaydetti.

Wai'nin internet üzerinden aerobik yaptığı anlarda, arka planda harekete geçen askeri konvoyun görüntülerini kaydetti.

Videonun yayınlandığı gün ise ülkede ordu yönetime el koydu. Beden öğretmeni Wai'nin daha önce aynı yerde 11 ay boyunca çok sayıda çekim yaptığını açıkladı. O anlar ülkede viral oldu.

MYANMAR'DA NE OLDU?
53 milyon nüfuslu Asya ülkesi Myanmar'da, resmi adı "Tatmadaw" olan askeri kuvvetler, dün sabah darbe gerçekleştirdi.

Ordu ilk açıklamasında, bir yıllık olağanüstü hal ilan ederek yönetime el koyduğunu, bir yılın sonunda seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Darbe, Myanmar'da ordu ile sivil hükümet arasında 8 Kasım 2020 tarihinde yapılan genel seçimlerde hile yapılıp yapılmadığı tartışmalarının üzerine gerçekleşti.

MYANMAR'DA DARBEYE EN SERT TEPKİ TÜRKİYE'DEN
Myanmar'da ordunun yönetime el koyması üzerine birçok ülke çeşitli açıklamalar yaparken, askeri darbeye en sert tepki Türkiye'den geldi.

Ülkede dün sabah saatlerinde siyasi isimlerin yanı sıra sivillerin gözaltına alınma işlemlerinin ardından orduya bağlı yayın organı, darbe iddialarını doğruladı.

Darbenin ardından birçok ülkeden darbe karşıtı ve gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasıyla ilgili açıklamalar yapıldı. Askeri darbeye en sert tepkiyi ise Türkiye verdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Myanmar Silahlı Kuvvetlerinin bugün yönetime el koymasını derin endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır.

Gözaltına alındığı bildirilen tüm seçilmiş liderlerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca askeri darbenin, Arakanlı Müslümanların durumunu daha da kötüleştirmesinden duyulan endişe dile getirildi. Açıklamada, "Bu vahim gelişmenin Myanmar'da ağır şartlar altında yaşayan Rohingya Müslümanlarının durumunu daha da kötüleştirmemesini temenni ediyoruz." ifadeleri yer aldı.