Andropoz cinsel isteği azaltır mı?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 04 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 04 Ekim 2018, 07:54
Andropoz cinsel isteği azaltır mı?

İÇİNDEKİLER

Nafiz Bey, ilişkide eskisi gibi sertleşemiyorum. Acaba andropoza girmiş olabilir miyim?

İLERİ yaştaki erkeklerde testosteron hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle 60 yaşından sonra başlayabilir. Bu hormonun azalması erkek cinsel fonksiyonlarını etkiler. Hemen panik yapmayın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir. Önce doktora git, sonra çaresine bakalım...

AIDS OLABİLİR Mİ?
29 yaşındayım. Cinsel organımda 10 gün önce bir yara çıktı. Ağrı yok. AIDS olabilir mi? Ne yapmalıyım?

Korku hastalıkları arttırır. Hemen üroloji, cilt, iç hastalıkları veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından birine muayene ol. Tetkikler başlansın. Sadece AIDS'te değil birçok enfeksiyon hastalığında cinsel organda yara çıkabilir. Behçet hastalığı ve bunlara benzeyen farklı hastalıklar söz konusu olabilir. Bu nedenle önce tanı koymak gerekir.

Babam felç geçirdi. Doktoru yeni ilaç verdi. Babamın bronşiti var. Bu ilaç zarar verir mi?

Coumadin dediğimiz bu tarz ilaçlar pıhtılaşma riskini, azaltsın diye verilir. Bronşite zarar vermez. Ancak zorlu öksürük sonucu ortaya çıkan kanamalar artabilir. Ayrıca bronşit hastalarında karşılaşılan enfeksiyonlarda dikkatli olmak gerekir. Coumadin ve benzeri ilaçlar içlerinde penisilin grubu antibiyotik olduğundan kanama yapabilir. Kontrol testlerini erken yaptırın.

Eşim 64 yaşında. Sol kolunda kas yırtığı çıktı. İlaçları kullandık geçmedi. Ne yapalım?

Geçmiş olsun. Sadece kas yırtığı değildir. Lif, tendon ile ilgili iltihabi değişiklikler de olabilir. Sabır ve düzenli ilaçla birlikte fizik tedavi uygulamaları gerekir. Bu yüzden sadece ilaç almak yetmez. İç hastalıkları uzmanı veya romatoloji uzmanları muayene ve tetkikler yapmalıdır. Fizik tedavi uzmanı takibinde sabırla tedaviye devam edin.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazılarına gitmek için tıklayın