İsrail'in yeni terör örgütü Price Tag

Giriş Tarihi 25 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2018, 20:53
İsrail’in yeni terör örgütü Price Tag

İÇİNDEKİLER

FİLİSTİNLİLERE YÖNELİK PRİCE TAG SALDIRILARI

Filistinlilere saldıranlar sadece İsrail askerleri, polisleri ya da sivil istihbaratçıları değil. Yahudi yerleşimciler de kurdukları çetelerle Filistinlileri hedef alıyor. Son olarak Filistinlilere yönelik iki saldırı daha yaşandı. Bunlar Filistinlilerin evlerini, arazilerini, araçlarını kundaklayan ve yaptıkları saldırıya "fiyat etiketi" anlamına gelen price tag adını veren bir çete. Taha Dağlı, Filistinlilerin hedef olduğu saldırıları ve onları gerçekleştiren price tag saldırganlarıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

PRICE TAG SALDIRISI NE DEMEKTİR?
Kelime anlamıyla price tag, fiyat etiketi demek. Buradan esinlenen Yahudi yerleşimcilere göre, yaptıkları saldırıların adı bedel ödetme saldırıları.

Çete üyeleri, Filistinlilerin evini kundaklayıp, binanın duvarına İbranice slogan yazıyor, duvara fiyat etiketi şeklinde bir sembol çiziyor ve saldırıya imzasını atıyor, "Sen hedefsin, çünkü bu topraklarda yaşamının bir bedeli var" demek istiyor.

KİM, NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYOR?
İsrailli bu çeteye göre Filistin toprakları kendilerine vaat edilmiş topraklar. O yüzden Filistinlilerin burada olmaması gerek. Burada kalanlar da bedel ödemek zorunda. Bedel de bu tarz saldırılara hedef olmak.

NE YAPIYOR BU SALDIRGANLAR?
Filistinlilerin ev ve araçlarını hedef alıyorlar. Camileri hedef alıyorlar ya da arazileri. Cami, ev ve otomobil kundaklama olayları daha çok yaşanıyor. Son 8 yılda kayıtlı olarak 800'e yakın saldırı gerçekleştirildi. En son olarak da, Batı Şeria'da bir köyde Filistinlilere ait 2 araç yakıldı.

NE TÜR MESAJLAR VERİYORLAR?
Saldırdıkları yerlere (özellikle camileri yakıp, duvarlara etiket işareti çiziyorlar) ırkçı, İslam düşmanı, tehdit içeren ifadeleri kullanan mesajları yazıyorlar.

ÖLÜMCÜL PRICE TAG SALDIRISI VAR MI?
Bu çete 2005 sonrası Filistinlileri hedef alan saldırılar başlattı. 2014 Haziran ayında Kudüs'teki Şufat semtinden kaçırılan 15 yaşındaki Muhammed Ebu Hudayr adlı Filistinli çocuk, 3 yerleşimci tarafından yakılarak katledilmişti.

KİM KURDU BU ÇETEYİ?
2005'te İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Gazze'den yaklaşık 700 Yahudi yerleşimciyi çıkarıp, onları Batı Şeria'ya yerleştirdi. Yerleşimciler Gazze'den çıkmak istemedi. Oysa Şaron onlara daha yeni konutlar veriyordu. Ama yerleşimciler razı olmadı, onlara göre Filistin'in tamamı vaat edilmiş topraklar! Bu nedenle Gazze'den çekilmek yerine Gazze'nin de tamamen yerleşimcilere verilmesini talep ediyorlardı.

Çekilme gerçekleşince tepki olarak o yerleşimciler böyle bir terör oluşumuna gitti.

GAZZE'DEN ÇEKİLMENİN AMACI NEYDİ?
Şaron Gazze'deki Yahudileri çıkararak, Gazze'yi tam bir ablukaya aldı.

Yerleşimcilere ise Batı Şeria'da yine Filistin topraklarında yeni konutlar verildi. Böylece içerisinde hiç Yahudi kalmayan Gazze de rahatlıkla bombalanabilir bir hale getirildi. Çekilmenin diğer boyutunda ise, Yahudi yerleşimcilerden oluşan bir terör örgütü olarak Price Tag kurulmuş oldu.

İSRAİL'İN BU SALDIRGANLARA BİR YAPTIRIMI YOK MU?
Yerleşimcilerden oluşan bu saldırgan yapıya bir dönem savunma bakanlığı yapan Ehud Barak, "terörist" benzetmesi yapmıştı. Çünkü bir askeri karargaha da saldırmak istemişlerdi. Ama bugün, mesela son 2 saldırıda güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıkmış olmasına rağmen herhangi bir yaptırım ortaya konmadı. Hatta, örtülü olarak destek verdiği bile düşünülüyor.

FİLİSTİNLİLERE SADECE BU ÇETE Mİ, YOKSA DİĞER YERLEŞİMCİLER DE SALDIRIYOR MU?
Saldıran sadece bu çeteler değil. Genel anlamda Batı Şeria'daki yerleşimcilerin çoğu Filistinliler için tehdit. Filistin topraklarını işgal edip, köylerin yanına yerleşim yerleri kuruluyor. Ve oralara getirilen Yahudi işgalciler, güvenlik gerekçesiyle silahlandırılıyor. Filistin toprağında Filistinlilere karşı saldırı yapan yerleşimciler var.

TAHA DAĞLI/SABAH