5 ülkeyi parçalayıp 14'e böldüler! Sınırlar 4 yıl önce çizilmiş

Amerikan New York Times gazetesi Ortadoğu'da 5 ülkenin parçalanacağı ve 14 yeni devletin ortaya çıkacağıyla ilgili bir harita yayımladı... New York Times’ta yayımlanan 28 Eylül 2013 tarihli Robin Wright imzalı bir analizde Ortadoğu’daki 5 devletin nasıl 14 çıkabileceği analizi çarpıcı detaylar içeriyor. “Yavaş yavaş Ortadoğu'nun haritası yeniden çizilebilir” denilerek yapılan analizde Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerin birkaç parçalandığı görülüyor.

Giriş Tarihi 09 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 10 Kasım 2017, 00:18
5 ülkeyi parçalayıp 14’e böldüler! Sınırlar 4 yıl önce çizilmiş

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu'da yaşanan karışıklıkla ilgili çok konuşulacak, haritalı bir analiz ortaya atıldı. Söz konusu haritada Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Libya ve Yemen'in bölüneceğini öne sürdü.

Haritaya göre en büyük parçalanma Suudi Arabistan'da yaşanacak. Ülkede yönetim, gelecekte prenslere geçtikçe kabile ayrımları derinleşecek; kuzey, güney, doğu ve batı Arabistan doğacak. Suriye'nin yanısıra Irak da 3'e bölünecek. Suriye'nin Akdeniz kıyısında alevi devleti, kuzeyi ile Kuzey Irak'ta bir Kürdistan devleti kurulacak.

Suriye ve Iraklı Sünniler ortak bir devlet kuracak. Irak'ın güneyinde ''Şiistan'' kurulacak. Yemen, kuzey ve güney diye ikiye bölünürken Libya''da kabileler doğuda Sirenayka, batıda Trablus ve güneyde ise Fizan devletlerini kuracak.



SURİYE'DE 3 AYRI BÖLGE
Suriye'deki etnik ve dini farklılıklar aynı zamanda bu ülkenin yumuşak karnı olarak gösteriliyor. Mart ayında 4'üncü yılına giren ve en az 160 bin kişinin ölümüne, 9 milyon kişinin de evlerini terk etmesine neden olan iç savaşın yarattığı durum Wright'ın analizini destekler nitelikte. Suriye'yi 1971'den beri yöneten Esad ailesinin de bir parçası olduğu Nusayri azınlığın dar bir kıyı şeridinde bağımsız devlet kurması, kuzeyde Kürtlerin yaşadığı otonom bir bölgenin ortaya çıkması ve orta bölümleri de içine alan geniş bir Sünni devletin yer alması ön görülüyor.

LİBYA: TRABLUS, SİRENEYKA, FİZAN OLARAK ÜÇE
Harita Birinci Dünya Savaşı sonrası Fransız ve İngilizler tarafından Sykes-Picot antlaşmasıyla tasarlanan Ortadoğu sınırlarının daha fazla dayanamayacağını öngörüyor. Senaryoya göre Irak'ın doğusunda bir Kürt bölgesi, orta kısımlarında Suriye'ye kadar da uzanan bir Sünni devleti ve başkent Bağdat'ın güneyinde de bir Şii devleti kurulacak. Libya'nın ise tarihi sınırlarına tekrar dönmesinin emareleri hissediliyor. Ülkenin Trablus, Sirenayka ve Fizan olarak üçe bölünebileceği vurgulanmış.

Güncel sınırlarından farklı çizilmiş diğer 2 devlet ise Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen ve Suudi Arabistan. Kabileler arası gerginliklerin ve şiddet olaylarının bir türlü önüne geçilemeyen Yemen'in kuzey ve güneyinde Sana ve Aden merkezli 2 devlet kurulabilir.

SENARYOYA GÖRE ARABİSTAN 4'E BÖLÜNMÜŞ
Suudi Arabistan'ın da kuzey, doğu, batı ve ortada bir Vahhabi devleti olarak 4 parçaya bölünmesi öngörülmüş. Sosyal sorunların yaşandığı, gençlerin yüzde 30'unun işsiz olduğu, azınlık ve kabilelerin baskı unsuru oluşturduğu ülkenin bütünlüğünü koruması zor görünüyor. Irak'ta Bağdat, Libya'da Misurata, Suriye'de ise Cebeli Düruz gibi kentlerin yapıları itibariyle birer şehir devleti oluşturma ihtimali ortaya çıkıyor.