"Türkiye'ye vize sınırlaması getirmek yanlış bir taktik"

Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan uzmanlar, ABD'nin Türkiye'deki misyonlarında vize işlemlerini askıya almasını 'sıra dışı bir uygulama, yanlış bir taktik' olarak nitelendirdi.

Giriş Tarihi 01 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 01 Kasım 2017, 11:15
Türkiye’ye vize sınırlaması getirmek yanlış bir taktik

İÇİNDEKİLER

Merkezi Washington DC'de bulunan THO tarafından organize edilen etkinliğe telekonferans yöntemiyle katılan ABD'nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, Türkiye ile ABD arasındaki vize krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin uygulamasının "sıra dışı ve beklenmedik" olduğunu belirten Bryza, "Bu yanlış bir taktik. Ben yaklaşık 20 yıllık kariyerimde bütün ülkeye vize sınırlaması getirmek gibi bir şey düşünmedim hatta böyle bir ihtimalin konuşulduğunu duymadım." dedi.

Bryza, iki ülke arasında "iletişim sorunu" yaşandığını savundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ABD ile Türkiye ilişkilerine etkilerine değinen Bryza, "Türkiye'de darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu yönünde ve Fetullah Gülen'in ABD tarafından korunduğuna dair algı var. ABD tarafında ise bunun gerçek bir darbe olmadığı yönünde bir görüş var. Bunlar iki ülke arasında bir iletişim sorunu olduğu gösteriyor. Bu sorun halloluncaya kadar iki ülke arasındaki ilişkinin de etkileneceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Prof. Dr. Turan da ABD'nin vize işlemlerini askıya almasının "sıra dışı" olduğunu dile getirdi.

Bunun ülke vatandaşlarına uygulanmasını yanlış bir politika olarak değerlendiren Turan, "Çünkü bu uygulama toplumun tamamını hedef alıyor. ABD'nin daha önce böyle bir uygulama yaptığını hatırlamıyorum." ifadelerini kullandı.