Kan Petersburg

Rusya’nın Saint Petersburg kentindeki iki ayrı metro istasyonunda dün patlama meydana geldi. Vagon içindeki bombaların peş peşe patlamasıyla en az 10 kişi hayatını kaybetti...

Giriş Tarihi 04 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 04 Nisan 2017, 01:44
Kan Petersburg

İÇİNDEKİLER

Küresel terörün son hedefi Rusya oldu. St. Petersburg kentinde metro istasyonda yolculuk yapan vagonlara konulan bombalar patladı. Saldırıda ilk belirlemelere göre en az 10 kişinin yaşamını kaybettiği ve 50 kişinin yaralandığı bildirildi. Rus medyasına göre patlama saat 14.30'da Sennaya Meydanı ve Teknoloji Enstitüsü-1 istasyonlarındaki trenlerde meydana geldi. Rus yetkililer ana patlamanın ardından başka bir patlamanın kontrollü olarak meydana geldiğini bildirdi, olayda parça tesirli bir patlayıcı kullanıldığı aktarıldı. Saldırıda 300 gramlık dinamit kullanıldığı iddia edildi.

'ÜÇÜNCÜ BOMBA PATLAMADI' İDDİASI VAR
Patlamanın ardından Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bilgilendirildiğini açıkladı. İlk önlem olarak Moskova metrosunda da güvenlik artırıldı. St. Petersburg metrosunun mavi hattı ise patlamalara rağmen faaliyetini birkaç saat boyunca sürdürdü. Trenler sadece patlamanın olduğu iki istasyonda durmayarak pas geçti. St Petersburg savcılığı, Teknoloji Enstitüsü istasyonunda patlama olan trende incelemelere başladı. Metronun Nevskiy, Vostannaya ve Sadovaya istasyonları da giriş-çıkışa kapatıldı. Güvenlik güçlerinin iki istasyondaki incelemelerinin ardından St. Petersburg metrosu tamamen kapatıldı. Rus basınında ikinci bir saldırı ihtimali yüzünden böyle bir önlem alındığı yorumu yapıldı. Rus basını ayrıca üçüncü bir bombanın başka bir metro istasyonunda bulunduğu ancak bombanın patlamadığını iddia etti.


* Rusya Başsavcılığı Sözcüsü Aleksandır Kurennoy, St. Petersburg metrosunda meydana gelen patlamanın "terör saldırısı" olduğunu söyledi.



PUTİN ORADAYDI
Rusya Devlet Başkanı Putin, patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Putin şunları söyledi: "St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. Patlamanın nedenlerinden bahsetmek için erken. Terör ihtimali var."


* Putin dün, Belarus lideri Alexander Lukashenko ile patlamanın 21 kilometre uzağındaki Konstantin Sarayı'nda toplantı gerçekleştirmişti.