Hollanda'nın sorumluluğunu kabul ettiği insanlık suçları

Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek olan Hollanda'nın tarihi katliamlarla ön plana çıkıyor. Rawagade, Holokost ve Srebrenitsa katliamının sorumluluğunu kabul eden Hollanda, tazminat ödememek için özür dilemeye yanaşmadı.

Giriş Tarihi 15 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 16 Mart 2017, 00:00
Hollanda’nın sorumluluğunu kabul ettiği insanlık suçları

İÇİNDEKİLER

Hollanda'nın katliam tarihi bir bir gün yüzüne çıkıyor. Türk bakanlara faşist uygulamalarla engel koyan ve Türk vatandaşlarına köpeklerle saldıran Hollanda geçmişte de katliamlar gerçekleştirdi. Rawagade, Holokost ve Srebrenitsa katliamının sorumluğunu kabul eden ayrıca köle ticareti yaptıkları için pişman olduklarını dile getiren Hollanda makamları tazminat ödememek için hiçbir şekilde özür dilemeye yanaşmadı. İşte Hollanda'nın sorumluluğunu kabul ettiği insanlık suçları:

RAWAGEDE KATLİAMI
1945'te Hollanda, sömürü altındaki Endonezya'nın bağımsızlık talebine katliamla karşılık verdi. Hollanda askerleri köyün tüm erkeklerini öldürürerek bir gecede 430 kişiyi katletti. Buna karşılık BM 1948'de katliamı sadece 'kasti ve acımasız' olarak nitelemekle yetindi. 1949'da Hollanda, olaydan pişmanlık duyduğunu ifade etti. Ancak tazminat ödememek için özür dilemedi.



HOLOKOST
2.Dünya savaşı boyunca yaklaşık 102 bin Hollandalı Yahudi öldürüldü. Bu Yahudilerin birçoğu, yerel Nazi taraftarlarınca ihbar edildi ve Nazi subaylarına teslim edildi. Hollanda polisi, Yahudilerin Nazilere teslim edilmesinde ve kamplara taşınmasında aktif görev aldı. Hollanda polisi ve yetkililerince kamplara taşınan Yahudilerin %90'ı öldürüldü. 2000'de dönemin Başbakanı Wim Kok, Yahudilerin maruz kaldığı durumdan dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etti. Yahudilere bu sebepten zarar telafisi olarak 180 milyon dolar ödendi. Ancak Hollanda bugüne kadar tüm taleplere rağmen özür dilemeyi reddetti

KÖLE TİCARETİ
​Kölecilikte en önde giden ülkelerden Hollanda, Doğu Hindistan Şirketi adıyla, Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lankalı köleler çalıştırdı. Bazı dönemlerde sömürgelerdeki bir Hollandalı'ya yaklaşık 200 köle düştüğü görüldü. 17. yüzyılda Avrupa'da Amsterdam köle ticaretinin merkezi haline geldi. Amsterdam limanında kayıtlı köle gemilerinin sayısı 10.000'i aşıyordu. 2001 yılında Hollanda Başbakanı Boxtel kölelikten dolayı derin pişmanlık duyduğunu ifade etti. Fakat Hollanda doğabilecek tazminat haklarından dolayı hiçbir zaman özür dilemedi.

SREBRENİTSA
1995'te Srebrenitsa'da 8 binden fazla Bosnalı Müslüman Sırp ordusu tarafından öldürüldü. BM Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan edip Hollandalı askerlerin denetimine bırakmıştı. Ancak Hollanda 5 gün boyunca devam eden katliamı önlemedi. Askerlerin gözü önünde gerçekleşen katliama Hollanda ses çıkarmadı. Sonraki yıllarda Hague Bölge Mahkemesi Hollanda'nın katliamdan sorumlu olduğunu hükmetti. Hollanda ise tazminat çekincesinden ddolayı özür dilemedi.