Ameri'KAN'

ABD polisi geçen hafta iki siyahiyi kameralar önünde vurdu. Siyahlar sokaklara döküldü. Dallas’taki protestolarda ise silahlar konuştu. 5 polis ölürken 6’sı yaralandı. Ülke alarma geçti. Polis sokaklarda tüm beyazlara kol kanat gererken, siyahlara karşı tam bir cadı avı başlatıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2016 Güncelleme 09 Temmuz 2016, 01:14
Ameri’KAN’

İÇİNDEKİLER

ABD'de son yıllarda gündemden düşmeyen polisin özellikle siyahilere karşı aşırı güç kullandığına yönelik tartışmalar, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde ardı ardına yaşanan polis elinden ölümlerle yeniden gündeme oturdu. Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rogue'da salı günü meydana gelen olayda 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling, gözaltına alınırken polis tarafından öldürüldü. Bir gün sonra bu kez Minnesota'da 32 yaşındaki Philando Castile, beyaz polis memurunun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Polis, stop lambası yanmadığı için durdurduğu otomobildeki Castile'a dışarıdan ateş ederken, Castile'ın yanında bulunan kız arkadaşı vurulma anının ardından yaşananları Facebook üzerinden canlı yayınladı. Videoda Castile'ın silah taşıma ruhsatını çıkarmak isterken vurulduğu görüldü.

DALLAS'TA HAYAT DURDU
Bir gün arayla iki benzeri olayın yaşanması halkın, polisin orantısız güç kullanımına olan öfkesini artırdı. ABD genelinde dün birçok şehirde polis şiddeti ve ırkçılığa karşı protesto gösterileri düzenlendi. Dallas'taki gösteriler ise kana bulandı. Protesto gösterileri sırasında polise ateş açıldı. Saldırıda 5 polis hayatını kaybetti, 6 polis de yaralandı. Olay sonrası 3 kişi gözaltına alınırken, polislerle çatışmayı sürdüren ve çevreye bomba düzenekleri kurduğunu söyleyen dördüncü kişi operasyonla öldürüldü. Kentte tüm otobüs ve tren seferleri durduruldu. Amerikan Havacılık İdaresi de kent üzerindeki ticari uçuşlara kısıtlama getirdi. Saldırıyı 'Black Power Political Organisation' adlı grup üstlendi.



GÜNAH KEÇİSİ
Dallas'ta polis şiddetini protesto gösterileri sırasında polise ateş açılması olayı sonrasında sosyal medyada ve ana akım medyada bir kişinin fotoğrafı hızla yayıldı. Fotoğraftaki kişi siyahtı, kamuflaj desenli tişört giymişti ve omuzunda da tüfeğe benzeyen bir şey vardı. Dallas Emniyeti "İşte şüpheli" diyerek yaydığı fotoğraf on binlerce kez paylaşıldı. Ancak suçluları bulması gerekirken işine gelen birini suçlu ilan eden Dallas Emniyeti'nin günah keçisi olarak gösterdiği kişi barışçıl gösterileri organize eden Corey Hughes'in kardeşi Mark'tı. Mark için sosyal medyada linç kampanyası başlatılırken, genç adamın görüldüğü yerde öldürüleceği duyuruldu. Sonunda Mark Hughes, öldürülmemek için polise teslim oldu. Yapılan sorguda ise suçsuz olduğu anlaşıldı. Ancak Dallas Emniyeti, onu suçlu ilan ettiği paylaşımı kaldırmadı.

OBAMA : DEHŞETE DÜŞTÜK
ABD Başkanı Barack Obama, polislerin öldürdüğü siyahilerle ilgili olarak "Amerikalıların rahatsızlık hissetmek için bir nedeni var. Siyahi vatandaşların çoğu beyazlardan farklı muamele gördüğünü düşünüyor. Polis teşkilatındaki reformlar ise yavaş ilerliyor" yorumunu yapmıştı. Dallas saldırısı sonrası konuşan Obama bu kez "Dehşete düştük. Saldırının sorumluları cezalandırılacak" değerlendirmesini yaptı.



BEYAZLARA KORUMA
Dallas saldırısı ABD basınında büyük yankı buldu. Birçok ABD gazetesi siyahların şiddet kullanmasını eleştirdi. Washington Post gazetesi, yaşananlar için "iç savaş" değerlendirmesini yaptı.



SİYAHLARA TUTUKLAMA
ABD polis departmanları verilerine göre ABD polisi bu yılın başından beri 125 siyahı öldürdü. Polis şiddetine karşı mücadele veren "Polis Tarafından Öldürülenler" adlı sivil toplum kuruluşunun verilerine göre ise 2015'te polis tarafından öldürülen siyahilerin sayısı 328'i bulmuştu.