Tek terörist Blair

İngiliz eski Başbakanı Tony Blair’in uydurma gerekçelerle Irak’ın işgali için tüm dünyaya yalan söylediği ortaya çıktı. İşgalde ölen askerlerin aileleri isyan etti: Dünyada tek bir terörist var. Onun da adı Tony Blair...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Temmuz 2016 Güncelleme 08 Temmuz 2016, 00:32
Tek terörist Blair

İÇİNDEKİLER

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Irak işgali ve sonrasında ABD Başkanı George W. Bush'a gönderdiği bilgi notları, İngiltere'de Irak savaşıyla ilgili hazırlanan Chilcot raporu kapsamında yayımlandı. Raporda Blair'in Bush'a birçok not gönderdiği ve Saddam'ı devirmek için ne yalanlar söylemeleri gerektiğini belirttiği anlaşıldı.

BOŞ YERE ÖLDÜLER
Tony Blair'in bir notunda, "Saddam Hüseyin'i mutlaka devirmeliyiz. Ancak iddiamızı gerekçelendirmeye ihtiyacımız var. Eğer tüm kitle imha silahlarının olduğunu kanıtlayabilirsek, buna El Kaide bağlantısını da eklersek bu çok ikna edici olacaktır" dediği ortaya çıktı. Blair'in bir başka notunda ise "Çevirmemiz gereken numara şu: Saddam'ın tam işbirliği yapmadığına yoğunlaşmalıyız. Öyle ki kamuoyunu ve BM'deki kararsızları yanımıza çekelim" yazdığı öğrenildi. Blair, raporla ilgili olarak "Bugün Irak'ın işgal kararını, bütün sorumluluğu herhangi bir istisna veya mazeret olmaksızın kabul ediyorum" dedi. Blair açıklama yaptığı sırada Irak harekatında hayatını kaybeden İngiliz askerlerinin bazılarının aileleri Blair'in yargılanmasını istedi. Ailelerin Chilcot Raporu'nun açıklanmasının ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, harekat sırasında kardeşini kaybeden Sarah O'Connor adlı İngiliz vatandaşı "Dünyada bir tek terörist var ve herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Adı Tony Blair'dir, dünyanın en büyük teröristidir" diye konuştu.