Tatlı yoğurt

Chobani markasıyla ABD'nin yoğurt kralı olan Hamdi Ulukaya, hem serveti hem de insani yardım çalışmalarıyla dünyanın hayranlığını kazandı. BM'nin Küresel Liderlik ödülüne layık görülen Ulukaya, göğsümüzü kabarttı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2015 Güncelleme 05 Kasım 2015, 01:41
Tatlı yoğurt

İÇİNDEKİLER

1997 yılında dil öğrenmek için ABD'nin yolunu tutan ve 2007'de kurduğu Chobani yoğurt firmasıyla başarı öyküsüne imza atan Hamdi Ulukaya, yoğurdun kaymağını yemeye başladı. Piyasa değeri yaklaşık 8 milyar dolar olan şirketi ve 1.5 milyar dolarlık kişisel servetiyle tüm dünyanın dikkatini çeken Ulukaya'nın boşanma davası da gündem yarattı. Servetinin çoğunu isteyen Ayşe Giray'la gizlilik şartıyla ayrılan ve ödeyeceği tazminatı gizli tutan Ulukaya, kendini yardım çalışmalarına verdi. Bu çalışmaları da karşılıksız kalmadı. Hamdi Ulukaya, son olarak Birleşmiş Milletler (BM) Vakfı'nın, 'Küresel Liderlik' ödülüne layık görüldü. Ulukaya'ya, ödülünü Norveç eski başbakanlarından Gro Harlem Brundtland verdi.

HAYIR İŞLERİNE BAŞLADI
Gro Harlem Brundtland, törende, dünyanın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci krizini yaşadığını söyledi. Brundtland, "Ulukaya, mültecilere yardım için kurduğu Çadır Vakfı aracılığıyla, servetinin yarısını tüm dünyadaki mülteciler için harcayacağını açıkladı" dedi. Ulukaya da, vermenin ne olduğunu iyi bildiğini, insanlara bir şeyler verebilmekten mutluluk duyduğunu anlattı.


Hamdi Ulukaya iş hayatındaki başarıyı aşk hayatında gösteremedi. 8 yılda ülkenin sayılı milyarderleri arasına giren Ulukaya, eşi Ayşe Giray ile 3 yıl süren zorlu boşanma davasıyla da dünya gündemine oturdu.

'LÜTFEN SESİNİZİ YÜKSELTİN'
Küresel Liderlik ödülüne layık görüldüğü için onur duyduğunu söyleyen Hamdi Ulukaya, New York'taki törende şöyle konuştu: "Bu akşam bu ödüle teşekkür etmek için değil, sizlerin yardımını istemek için buradayım. Dünyada 60 milyonu aşkın insan yerinden edildi. Geçen her 3 saniyede de bir kişi evinden uzaklaşmak zorunda kaldı. 'Lütfen' demek için buradayım. Kamu görevlisiyseniz, BM'nin yardım çalışmalarına destek vermesi için hükümetinize baskın yapın. Yardım kurumlarında çalışıyorsanız lütfen bürokrasiyi ortadan kaldırın. Sesiniz varsa sesinizi lütfen yükseltin."