Fransa'da hükümet krizi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hükümet aleyhine dün gensoru önergesi verilmesine yol açan siyasi gelişmelerle ilgili Başbakan Manuel Valls'i savundu.

Giriş Tarihi 18 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 18 Şubat 2015, 14:54
Fransa’da hükümet krizi

İÇİNDEKİLER

Hollande, ekonomiyi canlandırmak için hazırlanan torba yasa tasarısının mecliste vakit geçirilmeden kabul edilmesinin önemine değindi. Cumhurbaşkanı Hollande, Valls'in, "Bakanlar Kurulu tarafından sunulan tasarının mecliste oylanmadan kabul edilmesi"nin önünü açan anayasa fıkrasının işletilmesi yolunda verdiği kararın gerekli olduğunu söyledi.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hollande'ın görüşlerini basına aktaran hükümet sözcüsü de "Cumhurbaşkanı, tasarı ile ilgili olarak ne risk alma ne de kaybedecek zaman olduğu düşüncesi ile anayasanın ilgili fıkrasının işletilmesini destekliyor" dedi.

Hükümetin, tasarının oylama yapılmadan parlamentodan geçmesine olanak tanıyan anayasa fıkrasını işletmesi muhalefetin sert tepkisine yol açmıştı. Muhalefetteki sağ partiler, anayasaya göre ilgili fıkranın işletilmesi karşısında gensoru önergesi sunma kararı almıştı.

Gensoru kabul edilirse hükümet istifa etmek zorunda kalacak ve tartışma yaratan yasa tasarısı da rafa kalkacak.

Meclisteki radikal sol birlik milletvekilleri de gensoruya destek verme kararı aldı. Hükümete dışarıdan destek veren Yeşiller ise gensoruya destek vermeyecek. Gensorunun gündeme alınıp alınmaması için perşembe günü genel kurulda bir oturum düzenlenecek.

Tasarıya karşı çıkan "küskün" sosyalist milletvekilleri ve Yeşiller Partisi milletvekillerinin desteğiyle gensorunun kabul edilme olasılığı az görünüyor.

İktidardaki Sosyalist Parti, mecliste sadece bir oy farkla oy çoğunluğuna sahip. Sosyalistler, parti içindeki yaklaşık 30 "küskün" milletvekilinin itirazları ve iktidara dışarıdan destek veren sol ittifak ve Yeşiller Partisi'nin tepkisi yüzünden mecliste yasayı geçirmekte zorluk çekiyordu.

Fransa'da son olarak 2007 yılında Dominique Villepin'in başbakanlık yaptığı dönemde "işe alma sözleşmesi" ile ilgili yasa tasarısının meclisten geçmesi için anayasanın tartışmalara yol açan 49. maddesinin 3. fıkrası işletilmişti. 1997 yılında ise dönemin Başbakanı Eduard Balladur, özelleştirme programını ilgili anayasa maddesini işleterek meclisten geçirmişti. Cumhuriyet tarihinde anayasanın bu maddesi 82 kez işletildi.

Fransa'da ekonomik büyümeyi sağlamak için hazırlanan torba yasa tasarısı, hem sağ hem de sol kesimden ciddi eleştirilere hedef oluyor. Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından hazırlanan 200 maddelik tasarı için genel kuruldaki tartışmalarda, yasaya yönelik 3 binin üzerinde değişiklik önergesi sunuldu.

Yasa tasarısının medyada öne çıkan kısmını ise turistik yerlerdeki işyeri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık kalmasını öngören madde oluşturuyor. Tasarı, noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirlerarası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı alanları da kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.

Son kamuoyu yoklamaları Fransız seçmenlerin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor.

Ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, sosyalist hükümetin en fazla başını ağrıtan konuların başında geliyor.