Varille bombalıyor bir de dalga geçiyor

Ordusu halkı bombalarken BBC'ye konuşan Esad, binlerce sivilin ölümüne neden olan varil bombaları hakkında gülerek "Varil ya da tencere bombası kullanmıyoruz" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2015 Güncelleme 11 Şubat 2015, 01:56
Varille bombalıyor bir de dalga geçiyor

İÇİNDEKİLER

Ülkesinde 4'üncü yılını tamamlamak üzere olan iç savaşta en az 210 bin kişinin ölümünden ve 10 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasından sorumlu tutulan Suriye lideri Beşar Esad, İngiliz hükümetine bağlı BBC kanalına konuştu. Suriye'nin başkenti Şam'da 8 Şubat'ta gerçekleştirilen mülakatta Esad'ın oldukça rahat olduğu görüldü. Dün yayımlanan röportajda Esad'ın varil bombaları hakkında söyledikleri büyük tepki çekti. Esad, varil bombası kullandıkları yönündeki iddialar için "çocuksu hikayeler" dedi. Hatta kahkaha atarak, "Ordumuzu biliyorum Kurşun, füze ve bomba kullanıyorlar. Varil bombası ya da tencere kullandıklarını duymadım" dedi Suriye ordusunun klor gazı kullandığı iddialarını reddeden Esad, "Hedef gözetmeyen silah yoktur. Ateş ederken nişan alırsınız. Nişan alırken, sivilleri korumak için teröristleri hedef alırsınız. Savaştan söz ediyorsanız, kayıplar olur. Ölü ya da yaralı olmadan savaş olmaz" dedi. İnsan hakları örgütleri uzun süredir Esad rejiminin hedef gözetmeksizin varil bombaları kullandığını söylüyor. Binlerce sivilin ölümüne neden olan varil bombaları Suriye'de helikopterlerden atılıyor. Sadece rejimin elinde helikopter olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sivillerin ölümünden Esad rejimini sorumlu tutuyor. Esad, ABD liderliğinde IŞİD'e karşı kurulan ve 60'a yakın ülkenin yer aldığı koalisyona katılmayacaklarını da belirtti. IŞİD konusunda diğer ülkelerle işbirliği yapmaya karşı olmadıklarını söyleyen Esad, "Ancak ABD'li yetkililerle görüşmeyeceğiz" dedi. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının kendi işlerine yaradığını söyleyen Esad, ABD'nin IŞİD'e karşı ılımlı bir muhalif gücü oluşturma çabalarını "boş hayal" olarak niteledi.

'KOALİSYON TARAFINDAN BİLGİLENDİRİLİYORUZ'
Beşar
Esad, ABD ve Arap ülkelerine ait savaş uçaklarının Suriye'deki sortileri konusunda, Irak gibi üçüncü ülkeler aracılığıyla kendilerine bilgi geldiğini belirtti, "Aramızda diyalog yok. Sadece bilgi var" diyen Esad, "Bunlar da taktiksel bilgiler değil" dedi. Esad, uluslararası camianın sahadaki Suriye askerleriyle düzgün bir işbirliği geliştirmemesi halinde IŞİD'in yenilemeyeceğini söyledi. ABD, 23 Eylül'den bu yana Suriye'deki IŞİD üslerine yönelik hava saldırıları düzenliyor. ABD'li yetkililer operasyonların başından bu yana Şam rejimi ile işbirliği olmayacağını söylemişti.