Abooowl!

Super Bowl maçı ABD'lileri çıldırttı. Ülkede hayat 4 saat durdu. Kazanan ise ekonomi oldu. Dev organizasyon, yarattığı 20 milyar dolarlık iş hacmiyle dudak uçuklattı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2015 Güncelleme 02 Şubat 2015, 00:00
Abooowl!

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından Super Bowl, Arizona'daki Phoenix Üniversitesi Stadyumu'nda New England Patriots ve Seattle Seahawks takımları arasında oynandı. ABD'de hayatı yaklaşık 4 saat boyunca durduran Super Bowl karşılaşması, ülke ekonomisine ise milyarlarca dolarlık katkıda bulundu. Bu yıl 49'uncusu gerçekleşen Super Bowl, sadece perakende sektörüne 14.3 milyar dolarlık katkı sağlayarak rekor kırdı. Bilet geliri 200 milyon doları geçti. Maçı evinde izleyen Amerikalılar da Super Bowl ekonomisine satın aldıkları yeni televizyonlar, takım eşyaları ve verdikleri partilerle katkıda bulundu.

KİŞİ BAŞI HARCAMA ARTTI
Organizasyon için ülkede kişi başı harcama 78 dolara yükseldi. Maçın yayın hakkını satın alan NBC televizyonu da rekor reklam geliri elde etti. Super Bowl boyunca yayımlanan 30 saniyelik reklamların bedeli 4.5 milyon dolara çıktı. Bu rakam, geçen yılki karşılaşmayı yayımlayan Fox için 4.2 milyon dolar seviyesindeydi. NBC, ayrıca reklam spotlarının tamamının haftalar öncesinden tükendiğini bildirdi.

500 MİLYON DOLARLIK DOPİNG
Super Bowl'un düzenlendiği Glendale şehrinin bulunduğu Arizona'ya 100 binin üzerinde turist akın etti. Bölgedeki otel fiyatları 4 kat arttı. Glendale şehrindeki 5 yıldızlı otellerin standart oda fiyatı gecelik ortalama 400 dolar civarındayken, bu rakam Super Bowl haftasında 2 bin dolara kadar yükseldi. Karşılaşma eyalete yaklaşık 500 milyon dolar gelir kazandırdı.