Ceset tarlası

Ukrayna'da düşürülen Malezya uçağının enkazı, 4 kilometrelik alana yayıldı. 298 yolcuya ait ceset parçaları, gökyüzünden tarlalara yağdı. Her yeri ise yanmış et kokusu sardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2014 Güncelleme 19 Temmuz 2014, 01:13
Ceset tarlası

İÇİNDEKİLER

Malezya, 1 yıl içinde 2 büyük uçak faciası yaşadı. Malezya Havayolları'na ait uçak, 8 Mart'ta 239 yolcusuyla radarda kayboldu. İkinci facia ise Ukrayna'da yaşandı. 298 kişiyi taşıyan ve Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmekte olan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde 10 bin metre yükseklikten düşürüldü. Uçağın karadan atılan Rus yapımı "Buk" füzesiyle vurulduğu kaydedildi. Vahşetle ilgili Ukrayna ve Rusya yanlıları birbirlerini suçladı. Ancak uçağın Rus militanlar tarafından düşürüldüğü iddiası güçlendi. Doneksk'te ayrılıkçıların lideri İgor Strelkov, uçağın düştüğü dakikalarda paylaştığı "Askeri jeti vurduk. Sivil can kaybı yok" mesajını, yolcu uçağı olduğu anlaşılınca sildi. Ortaya çıkan ses kayıtlarında ise Rus yanlılarının, Ukrayna'ya ait askeri jet sanarak yolcu uçağını vurduklarını söylediği kaydedildi. Dün ise facianın boyutları gün yüzüne çıktı.

UKRAYNA HAVA SAHASI BOŞALDI
Füzeyle vurulan uçak, ikiye ayrılarak yandı. Enkazı kilometrelerce genişlikteki bir alana savrulan uçakta kurtulan olmadı. Onlarca ceset 4 kilometre-karelik alana yayıldı. Gökyüzünden yanmış ceset parçaları düştü. Bölgeyi ise yanmış et kokusu kapladı. Başta THY olmak üzere birçok havayolu şirketi, Ukrayna hava sahasını kullanmama kararı aldı. Sivil uçuşların iptal edilmesi üzerine hava sahasından geçen uçak kalmadı.

HOLLANDA YASTA
Füzeyle vurulan yolcu uçağında en fazla Hollanda vatandaşları bulunuyordu. Yetkililer, faciada ölen Hollandalılar'ın sayısını 173 olarak açıkladı. Malezya'nın 43, Avustralya'nın da 28 vatandaşının uçakta yaşamını yitirdiği kaydedildi. Son yılların en büyük can kaybını yaşayan Hollanda'da adeta yas ilan edildi. Tüm bayraklar yarıya indirildi.

'SİVİL UÇAK VURMUŞUZ'
Ukrayna Güvenlik Birimi, ayrılıkçılara ait ses kaydı yayınladı. "Grek" ile "Binbaşı" lakaplı kişiler arasında geçen konuşmaya göre, uçağa karadan füze atıldığı merkeze bildiriliyor. Ancak enkaz alanına giden keşif grubunun, Ukrayna'ya ait askeri uçakla değil sivillerle karşılaştığı belirtiliyor. Ayrılıkçılar, "Sivil uçak vurmuşuz" diyerek paniğe kapılıyor.

EN ACI ŞAKA
Malezya uçağının yolcularından birinin paylaştığı fotoğraf ve yazı herkesi üzdü. Cor Pan adlı Hollandalı yolcu, uçuştan önce uçağın fotoğrafını Facebook'ta yayınlayarak, "Uçak ortalıktan kaybolursa nasıl göründüğünü bilin" diye yazdı. Birkaç saat sonra da facia haberi geldi.

AIDS KONFERANSINA GİDİYORLARDI
Düşürülen uçakta can verenler arasında Avustralya'da düzenlenen AIDS konferansına katılmak üzere yola çıkan araştırmacı, aktivist ve bilim insanlarının da bulunduğu kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Glenn Thomas ve Uluslararası AIDS Topluluğu'nun eski Başkanı Joep Lange'ın da olayda can verdiği açıklandı.