Kırım kırana!

Kırım'da Rusya yanlıları ve karşıtları gerildi. Silahlı askerler, parlamentonun ardından 2 havalimanını işgal etti. Kiev'de meydana çıkan Kliçko'nun Rus rakibi Valuev ise bölgede boy gösterdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2014 Güncelleme 01 Mart 2014, 01:17
Kırım kırana!

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'nın güneyindeki Rus asıllı vatandaşların çoğunlukta olduğu Kırım Özerk Bölgesi'nde Rusya yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan gerilim, kim oldukları açıklanmayan askerlerin havalimanını işgal etmeleriyle yeni bir boyut kazandı. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile işbirliğini reddederek, Rusya'ya yakınlaşması kriz çıkarttı. 3 ay süren kanlı gösterilerin ardından Yanukoviç görevden alındı. Geçici hükümetin başına ise Arseniy Yatsenyuk geldi. Ancak olaylar, Kırım Özerk Bölgesi'nde yoğunlaştı. Önceki gün bölge parlamentosunun Rusya yanlısı silahlı ve yüzü maskeli kişilerce işgal edilmesi ve parlamento binasına Rus bayrağının çekilmesinin ardından gerilim tırmandı. Dün askeri üniformalı kişiler, başkent Simferepol ve güneydeki Sivastopol Havalimanı'nda güvenliği ele geçirdi. İstanbul-Simferepol seferini gerçekleştirecek Airbus A320 tipi uçağı ise dün Karadeniz üzerindeyken karışıklığın sürmesi sebebiyle İstanbul'a geri döndü. Öte yandan Ukrayna'daki olaylarda göstericilerin yanında yer alan başarılı boksör ve Darbe Partisi lideri Vitali Kliçko'nun ardından Rus rakibi de meydanlarda boy gösterdi. Rus milletvekili boks ustası Nikolay Valuev, bölgedeki olayları yerinde incelemek amacıyla Kırım'a gitti. Bu durum "Kim kazanacak" yorumlarını gündeme getirdi.

'Dev Adam' siyaset sahnesinde...
2005 ve 2008'de Dünya Boks Birliği ağır siklet şampiyonu olan Valuev, 2009 yılında profesyonel boksu bıraktı. Yıllardır, "Dev Adam" olarak anılan Valuev, şimdilerde siyaset sahnesinde yer alıyor.


RUS ASKERLERİ KIRIM'A GİRDİ
KİEV yönetimi dün akşam Rusya'nın Kırım'a 'silahlı işgale' başladığını iddia etti. Her biri 150 asker taşıyan 13 Rus uçağının Gvardeyskoye Havaalanı'na indiğini belirten Kiev'in Kırım temsilcisi Kunitsyn, 30 Rus savaş gemisinin Sivastopol'da hazır hale getirildiği açıkladı. BBC de Ruslar'ın 8 zırhlı aracının Simferopol'a ilerlediğini duyurdu.

YANUKOVİÇ: DEVRİLMEDİM
UKRAYNA'da hakkında tutuklama kararı çıkarılan eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, görevden alınmasının ardından ilk kez konuştu. Rusya'nın güneyindeki Rostov-on- Don kentinde basın açıklaması yapan Yanukoviç, "Yönetimi güçle ele geçirenlerle mücadeleye devam edeceğim. Beni kimse devirmedi. Ülkemi, şahsıma ve yakınlarıma gelen
tehditler nedeniyle terk etmek zorunda kaldım" dedi.