Timoşenko

AB yanlısı göstericiler Ukrayna'da yönetimi ele geçirdi. Yolsuzluktan tutuklanan eski başbakan Timoşenko cezaevinden salıverildi. İlk ziyaretçisi AB Temsilcisi olurken Merkel de Almanya'ya davet etti!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2014 Güncelleme 26 Şubat 2014, 01:38
Timoşenko

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'da dengeler değişti! Devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 3 ay önce Avrupa Birliği ile ilişkileri askıya alınca ülke gerildi. Avrupa Birliği ve ABD'nin destek verdiği muhalifler, başkent Kiev'de isyan başlattı. İşte o isyan Ukrayna'da tarihi yeniden yazmaya başladı. Yanukoviç sırra kadem basarken "Turuncu Devrim" ile tanınan eski Başbakan Yulia Timoşenko, cezaevinden çıktı. Timoşenko'nun ilk ziyaretçisi ise Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton oldu. Ashton, Timoşenko ile bir araya gelerek AB tarafından Ukrayna'ya yapılacak yardım ile yeni hükümetle ilgili görüşmelerde bulundu.

ASHTON: POLİTİKAYA DÖNMELİSİN
Timoşenko'nun başında bulunduğu Vatan Partisi'nden yapılan açıklamada, görüşmede tarafların, Ukrayna'daki durum ve krizden çıkma yollarını ele aldığı kaydedildi. Görüşme sırasında Ashton, Timoşenko'nun politikaya dönmesinin, Ukrayna'da istikrarın pekişmesine yardımcı olacağına inandığını dile getirdi. Timoşenko, AB'nin desteği ile siyasete iyice ısınırken bir teklif de Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Merkel, 22 Şubat Cumartesi günü serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko, tedavi olmak için Almanya'ya davet etti. Sırt ağrıları çeken Timoşenko, Merkel'in davetini kabul etti. Timoşenko'nun, Mart ayında Berlin'deki Charite hastanesinde tedavi olacağı belirtildi.

KLiCKO: SEÇİMLERDE ADAY OLACAĞIM
Kiev'deki gösterilerde ilk sırada yer alan eski boksör Vitaliy Kliçko'dan beklenen hareket geldi! Ukrayna Demokratik İttifakı lideri Vitaliy Kliçko, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını belirtti. Dün gazetecilere açıklama yapan Kliçko, "25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde ben de varım" diye konuştu. Bu arada 1954 yılına kadar Sovyet toprağı olan Ukrayna'nın Karadeniz'e bakan Kırım özerk bölgesindeki yetkililer, isteyen Ukrayna vatandaşlarına pasaport vermeye hazırlanıyor.

YANUKOVİÇ RUSYA'YA MI KAÇTI!
Geçen
hafta azledildikten sonra kayıplara karışan ve nerede olduğu bilinmeyen eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, tüm ülkede aranıyor. AB yanlısı muhalifler, üzerinde "Katliamdan Aranıyor" yazan posterleri başkent Kiev'in sokaklarına asarken, Yanukoviç'in Rusya'ya kaçtığı ileri sürülüyor. Öte yandan Yanukoviç'in yardımcısı Andriy Kluyev'in silahlı saldırı sonucu ayağından vurularak hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Kluyev'in evine 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 2 saldırı yapıldığı ve 2. saldırıda 20'den fazla kişinin yer aldığı belirtildi.

DEMİR LEYDİ!
Ukrayna'da gerilimi yükselten en önemli isimlerden biri de eski başbakan Yuliya Timoşenko oldu. 54 yaşındaki Timoşenko, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2011'de tutuklanmıştı. "Demir Leydi" olarak bilinen Timoşenko cezaevinden, halkı ayaklanmaya çağırmıştı. Timoşenko kızı aracılığıyla bir mesaj gönderip muhaliflere seslenmişti. "Geri adım atmayın. Mücadeleye devam edin" demişti.

DİZ ÇÖKÜP ÖZÜR DİLEDİLER
Kiev'deki hükümet karşıtı gösterilerde görev alan yaklaşık 100 polis, memleketleri Lviv'de katıldıkları bir mitingde diz çöküp halktan özür diledi. Arkadaşlarının önünde ayağa kalkan bir polis memuru, "Sizden bizi affetmenizi istiyoruz. Olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına diz çöküyoruz" dedi.