Av'rupa

ABD ve Almanya başta olmak üzere tüm AB üyesi ülkelerin desteklediği muhalifler, zafer elde etti! Tam 100 kişinin hayatını kaybettiği olaylardan sonra erken seçim kararı verildi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2014 Güncelleme 22 Şubat 2014, 02:00
Av’rupa

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ilişkileri askıya aldı. Bunun yerine Rusya ile yakınlaştı. Ancak bundan rahatsız olan Avrupa ve ABD, düğmeye bastı. ABD'li Yahudi finans spekülatörü George Soros ve Almanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelerin desteği ile meydanlara dökülen halk, ayağa kalktı! Dünya eski Ağır Sıklet Boks Şampiyonu ve Darbe Partisi lideri Vitali Klitçko ise gösterilerde ön plana çıktı! Alman vatandaşı olan ve Alman pasaportu bulunan Kliçko, "Yanukoviç'i devirmeliyiz. Daha sonra ülke yönetimine talibim" dedi. Bu gazla başlayan hareket ülkede kan ve gözyaşının fitilini ateşledi. Ukrayna Hükümeti'nin Avrupa Birliği (AB) ile imzalanması beklenen ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini durdurması üzerine AB yanlısı Ukraynalılar, sokağa çıktı. İşte bu gazla başlayan ve son bir haftada 100'den fazla kişinin ölümüne yol açan 3 aylık ayaklanma dün sona erdi! Hükümetle AB yanlısı protestocuları temsil eden muhalefet arasında anlaşma sağlandı.

ULUSAL HÜKÜMET...
Devlet Başkanı Yanukoviç, 2015 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne alınarak bu yıl erken seçime gidileceğini, ulusal birlik hükümeti kurulacağını ve anayasada devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Üç muhalefet parti lideri de Yanukoviç ile yaptıkları görüşme sonrasında anlaşmanın imzalandığını doğruladı. Ukrayna basını ise ulusal hükümetin 10 gün içinde kurulacağını yazdı. Eylül ayına kadarsa devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reform paketi hazırlanacak.

4 SORUDA İSYAN!
Ukrayna'nın başkenti Kiev, son 3 ayda yangın yerine döndü. Peki bunun nedeni neydi? İşte 4 soruda Ukrayna krizi...
* Gösteriler neden başladı?
Hükümet geçen Kasım'da Rusya ile anlaşmaları gerekçe gösterip AB ile Ortaklık Anlaşması'na imza atmadı. Bunun üzerine ülkedeki AB yanlısı muhalefet sokağa çıktı.
* Protestocular kimdi?
Protestocuların çoğu Rusça konuşulan doğu ve güney bölgelerine kıyasla AB'ye daha yakın duran batıdandı. AB yanlısı eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu ve muhalif Udar (Darbe) Hareketi lideri Vitali Klitçko göstericiler arasında yer aldı. Timoşenko'nun müttefiki Yatsenyuk da gösterilere öncülük eden liderlerden biriydi.
* Kiev'i Rusya mı kontrol ediyor?
Ukrayna'da 2004'te AB yanlılarını iktidara taşıyan Turuncu Devrim ile devrilen Rusya yanlısı Devlet Başkanı Yanukoviç, 2010'da seçimle yeniden iktidara gelmişti.
Batı'nın tavrı ne?
ABD ve AB, gösterilerin başından beri muhaliflere destek verdi. Hatta ABD Ukrayna'ya yaptırım yapabileceğini bile açıkladı. seçeneğini gözden geçirdiğini duyurmuştu. Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ise AB'nin Ukrayna ile ilişkilerinin gözden geçirilmesi gerekebileceği uyarısını yapmıştı.

SARIŞIN BOMBA
Ukrayna'da tansiyonu yükselten en önemli isimlerden biri de eski başbakan Yuliya Timoşenko'ydu. Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Timoşenko cezaevinden, halkı ayaklanmaya çağırmıştı. Timoşenko'nun kızı, başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda devam eden 'Euro Meydan' eylemine katılanlara annesinden getirdiği mesajı okumuştu. Timoşenko, mesajında, halktan protesto gösterileri yapmasını isteyerek "Geri adım atmayın. Mücadeleye devam edin" demişti. İşte dün alınan kararlar Timoşenko'yu da etkiledi. Parlamentoda alınan jet kararlar içinde Timoşenko'nun serbest bırakılmasına izin verilmesini
öngören yasa da bulunuyor.

GERİYE TWEET'İ KALDI
Tam 48 saat süren polis-protestocu çatışmalarında muhaliflere göre en az 100, Ukrayna Sağlık Bakanlığı'na göreyse 77 kişi öldü. Bakanlık 577 kişinin yaralandığını ve 369'unun hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Kanlı çatışmanın simgesiyse boynundan aldığı kurşun yarasıyla "Ölüyorum" tweetini atan ve kısa süre sonra hayatını kaybeden 21 yaşındaki Olesya Zhukovska oldu. Protestocular rehin aldıkları 67 polisi de serbest bıraktı.

SOKAK ÇATIŞMASI
Bağımsızlık Meydanı'ndaki dün sabah sona eren çatışma, öğleden sonra Ukrayna Meclisi'ne de taşındı. Muhalefetin, Yanukoviç'in yetkililerinin kısıtlanmasını isteyen anayasa değişikliği önergesi sırasında hükümetteki Bölgeler Partisi ile muhalif parti milletvekilleri
arasında yumruklar konuştu.

KIRIM İÇİN SAVAŞIRIZ
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov "Tansiyon yükselirse Ukrayna'dan ayrılırız" dedi. Financial Times'a konuşan bir Rus yetkili ise Kırım'daki Rus nüfusu ve askeri üslerini korumak için gerekirse savaşacaklarını söyledi.

MEVLÜT YÜKSEL