Prenses Cemile

Alman Meclis'ine giren Cemile Yusuf için, 'Türk Prensesi başardı' yorumları yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, onun için, "Partimiz için büyük şans. Hem zeki hem de başarılı" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2013 Güncelleme 24 Eylül 2013, 00:00
Prenses Cemile

İÇİNDEKİLER

Genç, kadın ve Müslüman... Göçmenleri kazanmak isteyen Hrıstiyan Birlik Partisi CDU'nun yeni umudu olarak gösterilen ve Başbakan Merkel'in en güvendiği isimlerden biri Cemile Yusuf, Meclis'e girmeyi başardı. Merkel'in, "Cemile Yusuf, son derece zeki ve başarılı biri. Birçok konudaki projeleri, beni memnun etti. Yeniliklere açık olması en büyük özelliği. O gerçekten partimiz için büyük bir şans" dediği Cemile Yusuf, arıtk çok daha fazla çalışmak zorunda.

ÜNİVERSİTEDE BÜYÜK BAŞARI
Başta Türkler olmak üzere kendine destek veren Almanlar'ın yüzünü kara çıkarmamak için yoğun bir tempoya gireceğini belirten Cemile, "Siyasetçi için hedef bitmez. Benim içinde böyle bir durum söz konusu değil. Ülkede yaşayan tüm göçmenlerin sorunları benim sorunum. Bu detayı asla göz ardı etmeyeceğim" dedi. Aachen kentinde yıllarca fabrikada çalışıp iki çocuğunu okutmaya çalışan gurbetçi ailenin küçük kızı Cemile, üniversiteyi Bonn Üniversitesi'nde okudu. Siyasi bilimler fakültesini yüksek başarıyla bitiren Cemile, o yıllarda Türk Alman Forumu'nu kuran Bülent Aslan ile tanıştı. Türk-Alman ilişkileri üzerine çalışan formun en etkin üyelerinden biri olan Cemile Yusuf, CDU partisiyle ilk o zaman temasa geçti ve deyim yerindeyse önü açıldı. Alman medyası da, Cemile'nin büyük bir yetenek olduğuna dikkat çekti.

KOALİSYON ZAMANI
Alman Federal Meclisi'nde 2009 seçimlerinin ardından beş olan Türk kökenli milletvekili sayısı 11'e yükseldi. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre Cemile Yusuf, Hıristiyan Demokrat Parti'den (CDU) parlamentoya giren ilk Müslüman kökenli vekil seçildi. SPD'den aday olan Mahmut Özdemir, parlamentoda en genç milletvekili olma özelliğini elde etti. Bu arada yüzde 42 oyla seçimlerin galibi olan Merkel'in kiminle koalisyon yapacağı büyük merak konusu Merkel'in yine SPD ile koalisyon ortaklığı yapacağı iddia edildi.

* İletişim konusunda bir dahi olarak gösterilen Cemile Yusuf, özellikle göçmenlerin hayatının kolaylaşması için projeler hazırladı. Bu projeleri gören Merkel de Cemile'yi övdü.