Kısa ve net

Koalisyon güçleri Suriye operasyonunun planını çizdi. Saldırı kısa sürecek ve sadece belirli hedefler vurulacak. 48 saat içinde Esad'ın faturası kesilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2013 Güncelleme 28 Ağustos 2013, 03:13
Kısa ve net

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın önce Ulusal Güvenlik Konseyi ile sonra da Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa liderleriyle Suriye'ye yapılacak operasyonun detaylarını konuştuktan sonra karar verildi. Farklı senaryoların tartışılmasının ardından bir kez daha Ulusal Güvenlik ile görüşen Obama müdahalenin cezalandırma amaçlı olacağı kararını verdi. BM'siz bir askeri operasyon için hazırlanan Obama'nın operasyonla caydırıcı gücünü kullanmak istediği kaydedildi. Buna göre ABD, Ürdün ve Türkiye'deki üstlerindeki jetleriyle yerleri belirlenen kimyasal silah üretim merkezleri, araştırma üsleri ve depolarını bombalayacak. Bu arada Fransa, İngiltere ve ABD'nin bölgedeki savaş gemileri füzelerle bu operasyona destek verecek. İngiliz ve Almanlar ise Güney Kıbrıs'taki üslerinden hava saldırısı düzenleyecek. Türkiye ise F 16'larla koalisyona keşif desteği verecek. Aynı zamanda Maraş'taki patriotlar da her ihtimale karşı hazır tutulacak.

400 TOMAHAWK
ABD operasyona Gravely, Ramage, Mahan, Harry, Truman ve Barry savaş gemileriyle, İngiltere ise bir denizaltıyla katılacak. Amerikan gemileri ve İngiliz denizaltısının uydudan belirlenen hedeflere nokta atışı yapabilecek en az 400 Tomahawk füzesi var. Operasyonun iskeletini Suriye hükümetinin kimyasal silah depoları oluşturacak. Ek olarak ise askeri uçak pistleri ve Esad'ın gücünü sembolize eden önemli binalar hedef alınacak.

SURİYE SES ÇIKARMIYOR
Suriye müdahalesine hem Şam yönetiminin hem de müttefiklerinin sert tepki vermeyeceği de öne sürülüyor. Uzmanlara göre ne İran ne de Hizbullah, caydırıcı nitelikte olacak operasyona ses çıkarmayacak. Uzmanlar Rusya'nın "Kimseyle savaşa girmeyeceğiz" açıklamasına da dikkat çekiyor.

PATRİTOLAR HAZIR BEKLİYOR
Operasyona Türkiye filli manada katılmasa da destek verecek. Özellikle Esad'ın herhangi bir misilleme ihtimaline karşı Kahramanmaraş'a yerleştirilen iki adet patrito platformu her an hazır bekleyecek.

GÜNEY KIBRIS'TA HAREKETLİLİK
Güney Kıbrıs topraklarında Almanya'nın üsleri bulunuyor. Almanlar buradan deniz güçleriyle destek sağlayacak.

AĞROTUR'DAN SALDIRI
İngiliz üssü Ağrotur'dan hava ve deniz desteği verilecek.

TOMAHAWKLAR
* Menzili 2500 km
* Hızı saatte 878 km
* 450 kilo TNT taşıyor

SAVAŞ GEMİLERİ GELDİ
Akdeniz'de ABD'nin 4 gemisi var. Buna Fransa da eklenecek.

TORNADO BOMBALAYACAK
İngiliz uçakları yoğun bombardımanlarda kullanılıyor.

SAVAŞAN ŞAHİNLER VURACAK
ABD'nin F 16 uçakları bölgedeki en yoğun saldırıyı üstlenecek.

F 16 ÜSSÜ
Ürdün' de ABD patriotları ve F 16'lar var.

VURULACAK HEDEFLER
* Kimyasal silahların yapıldığı üretim merkezleri
* Kimyasal silahların saklandığı gizli depolar
* Kimyasal silahlar için araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılan teknolojik merkezler

KİMYASAL AKE İŞ BAŞINDA
Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı araştıran Birleşmiş Milletlerin 20 kişilik heyeti, çalışmalarının ikinci gününde de krizle karşılaştı. Heyet Doğu Guta'ya yola çıkarken güvenlik sorunu olduğu haberi gelince çalışmalar bugüne sarktı. Bu arada heyete liderlik eden İsveçli Ake Sellström'ün Irak'ta nükleer silah bulduğunu iddia eden ama daha sonra yanıldığını açıklayan denetçi olduğu iddia edildi. Sellström'ün ayda 40 bin dolar kazandığı belirtildi.

VELİD MUALLİM TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Operasyon ihtimalinin netleşmesi üzerine Suriye'de lider Beşar Esad ortalıktan kaybolurken, Dış İşleri Bakanı Velid Muallim ortaya çıktı. Suriye devlet televizyonuna konuşan Muallim, kimyasal silahların Türkiye'den geldiğini söylerken, muhaliflerin bu silahları kullandığını iddia etti.