Firavun dönüyor

Mısır'da darbeciler 2011'deki Ocak devriminin bütün izlerini kaldırıyor. Müslüman Kardeşleri terörist ilan eden cunta, şimdi de diktatör Hüsnü Mübarek'i serbest bırakmaya hazırlanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2013 Güncelleme 20 Ağustos 2013, 03:04
Firavun dönüyor

İÇİNDEKİLER

Arap Baharı'nda koltuğunu kaybeden Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, isyan günlerinde işlediği suçlardan yargılandığı için tutulduğu hapishaneden salınacağı açıklandı. Mübarek'in avukatı Fareed el-Deeb, yaptığı açıklamada, devrik liderin bir savcının yolsuzluk davasından aklanmasını sağlamasının ardından 48 saat içinde özgürlüğüne kavuşabileceğini öne sürdü. Deeb, Mübarek hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından bir tanesinin düştüğünü, devrik liderin hapishanede bulunmasına neden olan bir diğer yolsuzluk davasının da bu hafta içinde temizleneceğini iddia etti.

İHVAN' A SİYASET YASAĞI
Deeb, "Geride kalan tek şey, iki günü aşmaması gereken basit bir prosedür. Mübarek bu hafta sonunda özgür kalmalı" dedi. 85 yaşındaki Hüsnü Mübarek, 2011 isyanında protestoculara karşı şiddet uygulanması emrini verdiği ve ölümlere neden olduğu suçlamasıyla yargılanıyordu. Öte yandan darbeci general Sisi önderliğindeki cunta yönetimi ülkenin dört bir yanında Müslüman Kardeşler avına devam ediyor.

MEYDANLARA DİKENLİ TEL
Hiçbir bulgu olmamasına rağmen İhvan üyelerine ait cephanelikler ele geçirdiklerini iddia eden darbeci yönetim, bu nedenle Müslüman Kardeşler'in terörist faaliyet gösterdiğini ve siyasi zeminde yer almaması gerektiğini söylüyor. Cunta yönetiminin içişleri de İhvan'ın siyasette yer almama ihtimalini her fırsatta dile getiriyor. Bu arada darbe hükümeti, katliamlara rağmen darbe karşıtları meydanlara inmeye devam edince çareyi belirli bölgelere dikenli tel çekmekte buldu. Dünden itibaren Kahire'de darbe karşıtlarının toplandığı önemli meydanlara giden yollar dikenli tellerle çevrilerek ulaşıma kapatıldı.

* * *
TUTUKLAYIP ÖLDÜRDÜLER
Mısır'da haklarında tutuklama kararı çıkan darbe karşıtlarının, Kahire'nin kuzeyindeki el- Kalyubiye ilindeki Ebu Zabel Hapishanesine nakli sırasında çıkan olaylarda 52 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Ölümlerle ilgili uluslararası soruşturma açılmasını talep eden Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, olayda 52 darbe karşıtının hayatını kaybettiğini 25'inin durumunun ağır olduğunu söyledi.

* * *
DARBECi PRENS

Suudi Prens, vatandaşlarını katleden darbeci Genelkurmay Başkanı Sisi ve Mısır yönetimine büyük destek verdi
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, vatandaşlarını katleden kanlı Mısır yönetimine destek mesajı verdi. Faysal, Batılı ülkelerin maddi yardımlarını kesmesi durumunda Mısır'ı tek başına bırakmalarının söz konusu olmadığını bildirdi ve "Arap ülkeleri ve Müslüman ülkeleri zengindir. Hepsi Mısır'a yardım etmeye hazırdır. Mısır'ı kendi kaderine bırakmayacağız ve uluslararası manipülasyonlara meydan vermemek için çaba harcayacağız" dedi. Faysal, Suudi Arabistan'ın Mısır yönetimine tam destek verdiğini vurgulayarak, "Suudi Arabistan halkı ve yönetimi Mısır'ın arkasındadır ve arkasında da durmaya devam edecektir. Bizim kaderimiz de amacımız da birdir" diye konuştu.

* * *
iPLERi iSRAiL'DE
ABD Başkanı Barack Obama'ya yakınlığı ile bilinen New York Times gazetesi, Mısır'da bütün iplerin Tel Aviv'in elinde olduğunu iddia etti. Gazeteye göre İsrail, ABD desteğinin garantisini verirken, Sisi'ye de katliamlara devam edilmesini emretti. Batılı diplomatların aktardığı bilgiye göre Mısır sokaklarında katliamlar yapılırken bile İsrail, cunta lideri Sisi'yle yakın irtibat içindeydi. Yine diplomatlara göre, son katliamlardan sonra ABD'nin Mısır'a yaptığı 1.3 milyar dolarlık askeri ve 250 milyon dolarlık ekonomik yardımın kesilme tehlikesini de yine İsrail devre dışı bıraktı.

* * *
ÇOCUKLARIN ADI ESMA

Mısır'da darbeye karşı mücadelesinin simgesi haline gelen Rabia Meydanı'ndan esinlenen dünya çapında bir çok insan yeni doğan kız çocuklarına Rabia ismini koyuyor. İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci'nin meydana hayatını kaybeden 17 yaşındaki kızı Esma'nın adı da hem Türkiye hem dünyada en popüler hale gelen bir diğer isim haline geldi.

* * *
PROTESTOLARA SINIR DIŞI

Mısır'da yaşanan askeri darbeye desteklerini açıklayan Suudi Arabistan ile Kuveyt'te darbe karıtı protestolara izin verilmiyor. Suudi Arabistan'da yaşayan Mısırlı işçiler protesto durumunda sınır dışı edilmekle tehdit edilirken Kuveyt polisi de protesto eden Mısırlılar'dan 35'ini gözaltına aldıktan sonra 9'unu sınırdışı etti.

* * *
TÜRK GAZETECİ İLE İLK TEMAS
Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nden Asip Kaya, Fetih Camisi'nde gözaltına alınarak Tora cezaevine götürülen TRT Kahire muhabiri Metin Turan ile 3 saat görüştü. Kaya, Turan'ın iyi oduğunu söylerken, kısa sürede salınacağı müjdesini verdi.

* * *
24 POLİS ÖLDÜ
Sina'da polis otobüslerine düzenlenen saldırıda 24 polisin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Darbecilerin yaptığı ve binlerce kişinin vurulduğu katliama ses çıkarmayan El Ezher Üniversitesi ise bu saldırıyı alçakça bulduğunu açıkladı.