Ölümcül darbe!

Mısır'da darbe yapanlar kana susadı. İç savaş çıkarmaya çalışan Sisi, başarılı olamayınca halkın üzerine kendi güçlerini saldı. Katliamda 210 sivil can verirken, 5 bine yakın yaralı bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2013 Güncelleme 28 Temmuz 2013, 01:29
Ölümcül darbe!

İÇİNDEKİLER

Mısır'da darbe zulmü sürüyor. Temerrüd Hareketi'nin başlattığı isyanı bahane ederek Mısır tarihinin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile indiren General Abdülfettah el Sisi, her geçen gün Mısır'ı felakete taşımaya devam ediyor. 3 Temmuz'daki darbeden bu yana bilinmeyen bir yerde tutulan Mursi'nin serbest bırakılması için barışçı gösterilerde bulunan milyonlarca Mısırlı'yı görmezden gelen darbeciler, dün sivil halk üzerinde en büyük katliamı yaptı.

SABAHA KARŞI KURŞUN YAĞMURU
Darbeci General Sisi, darbe karşıtlarını eve gönderemeyince kendi taraftarlarını da meydanlara çağırırken, dün bir iç savaş ihtimali söz konusu olmuştu. Geceye kadar hiçbir olay yaşanmazken gece yarısının ardından önce İskenderiye ardından da Kahire'nin Rabiat'ul Adeviye Meydanı yakınlarından silah sesleri yükseldi. İlk belirlemede 12 kişi hayatını kaybetti. Esas katliam, sabah namazı sonrası yaşandı. Önce ellerinde av tüfekleri bulunan Baltacılar üyesi onlarca insan meydanlara rastgele ateş etmeye başladı. Sivil halk tek tek can vermeye başlarken büyük izdiham yaşandı. Eli silahlı katillere taşlarla cevap veren darbe karşıtları, bu kez karşısında polisi buldu. Gaz bombası ile olaylara müdahale eden polis, sivil halkın üzerine mermi yağdırdı. Olaylarda 210 kişi yaşamını yitirirken, 5 binden fazla yaralı olduğu bilgisi verildi.



TIBBİ MALZEME BİLE VERMEDİLER
Ortalık can pazarına dönerken Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'ndaki tek sağlık merkezi olan Sahra Hastanesi, yaralıları tedavi etmeye yetmedi. Hastanenin yetersiz kalması üzerine meydandaki caminin konferans salonları hastaneye çevrildi. Bu arada devlete bağlı hastane ve sağlık kurumları yaralıları kabul etmezken; ambulans, tıbbi ekip ve malzeme çağrılarını da görmezden geldi.

BİZİM DE ALLAHIMIZ VAR
Hastaneye akın eden binlerce masum Mısırlı ise "Meydandakiler korkutularak buranın boşaltılması planlanıyor. Onların ateşi varsa, bizim Aziz ve Cebbar Allahımız var. Unutulmasın ki kan aktığında semavat müdahale eder" dediler.



YAŞANANLAR TAM BİR KATLİAM
Mısır'da yapılan katliam, Türkiye'de de ses getirdi. Bakanlardan Suat Kılıç, "Mısır'da yaşananlar tam bir katliamdır" derken, Fadime Şahin, "Çifte standartlar barışı bozuyor" diye konuştu. İsmet Yılmaz da "Halkına silah doğrultan kurumlar Mısır'ın üzerine yüktür" dedi. Dışişleri Bakanlığı ise kanlı müdahaleyi kınadı. İstanbul'da Fatih Camii avlusunda bir araya gelen halk, katliamı protesto etti. Dün neredeyse her şehirde darbe karşıtı gösteriler yapıldı.

TAHRİR KUTLAMA YAPIYOR
Darbeci General Sisi'nin çağrısı ve medyanın desteği ile duyurulan darbe taraftarlarının buluşması dün gerçekleşti. On binlerce kişi Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Sivil halka ateş açıldığı sırada ise Tahrir'de bulunan halkın hava fişeklerle kutlama yapması ise manidar bulundu.



İÇİSLERİ: SADECE GAZ ATTIK
Mısır İçişleri Bakanlığı, Kahire'de demokrasi yanlılarına yönelik saldırıda göstericilere göz yaşartıcı gaz dışında bir şey kullanılmadığını iddia etti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Hani Abdullatif düzenlediği basın toplantısında, göstericileri bölgeden uzaklaştırmak isteyen güvenlik güçlerine taş ve av tüfekleriyle saldırılması ve yolların kapatılması üzerine, göstericilere sadece göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunulduğunu öne sürdü.

CNN KENDİ DÜNYASINDA
Uluslararası medya, Mısır'da güvenlik güçlerinin yaptığı katliamı farklı şekillerde duyurdu. İngiliz BBC televizyonu, "Kahire'deki protestolarda çok sayıda kişi öldü" başlığıyla verdi. CNN ise Mısır'daki kanlı müdahaleyi "Kahire çatışmalarında onlarca kişi öldü" yorumuyla verdi. Reuters, "Mısır güvenlik güçleri onlarca Mursi taraftarını öldürdü" başlığını kullanırken New York Times da "Mısır'ın üzerinde şiddet kıvılcımları yükseliyor" demekle yetindi. İngiliz Guardian gazetesi ise "Çatışmalarda çok sayıda ölü var" başlığını verdi.




DARBE DİYEMEDİNİZ BARİ KATLİAM DEYİN

Türk Rock müziğinin ünlü isimlerinden Haluk Levent, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoculara ateş açmasını ve yüzden fazla kişiyi öldürmesini 'çatışma' olarak veren haber sitelerine tepki gösterdi. Sosyal medyadaki hesabından açıklamalar yapan Haluk Levent, "Sol haber sitelerinin 'Çatışmada 120 kişi öldü' haberleri.. Çatışma!? Şuna 'darbeciler ateş açtı' desene. Sen bunu yaparsan diğeri de yapar" ifadelerini kullandı.

MISIR'A KURUŞ YOK
Darbenin ardından özellikle Körfez ülkelerinin Mısır'a vaat ettiği 12 milyar dolarlık yardım paketinden henüz ses çıkmadı. Darbecilerin atadığı geçici hükümet henüz kendilerine söylenen hiçbir parayı almadıklarını iddia ederken, son yaşanan olaylardan sonra bu meblağın Mısır'a verilmeyeceği söyleniyor.




MURSİ'YE PSİKOLOJİK İŞKENCE
Günlerdir tutuklu Cumhurbaşkanı Mursi'nin salınması için dua eden Mısırlı kadınlar, bu kez yaşadıkları zulüm ve katilama karşı ellerini gökyüzüne açtı.