Casus uçtu!

ABD'nin yasa dışı dinlemeler yaptığını belgeleyen Snowden, Moskova'dan Küba'ya giden uçağa binmedi Casus sır oldu. ABD-Çin ve Rusya ise karşı karşıya geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2013 Güncelleme 26 Haziran 2013, 02:54
Casus uçtu!

İÇİNDEKİLER

ABD'nin başı "sızıntılarla" derde girdi. Wikileaks'in kurucusu Julian Assenge'ın ardından Edward Snowden, Amerikan'ın yeni kabusu oldu. Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanlarından Snowden, ABD'nin milyonlarca insanın telefon ve internet kayıtlarını takip ettiğini basına sızdırdı. ABD ayağa kalktı. "Köstebek" ise soluğu Hong Kong'da aldı ve ülkesine iade edilmesi çabalarına karşı mücadele etmeye başladı. 2 gün önce Hong Kong'dan Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden Edward Snowden'ın Küba'dan Ekvador'a geçeceği iddia edildi. Casusu, Moskova'dan Küba'ya götüreceği tahmin edilen uçağa Amerikan CNN televizyonu muhabiri de bindi. Ancak uçakta Snowden yoktu. O günden bu yana ABD'nin yeni bir numaralı düşmanı sırra kadem bastı. Gizli kayıtları basına sızdıran Edward Snowden ile ilgili en yeni bilgi, siyasi sığınma için Ekvador'a başvurusu oldu. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Snowden'ın nerede olduğunu bilmediklerini söyledi.

RUSYA: SINIRLARIMIZ İÇİNDE DEĞİL
Wikileaks skandalıyla dünyanın en tanınan köstebeği haline gelen ve Snowden ile temasta olduğu bilinen Julian Assange, Edward Snowden'in sağlıklı ve güvende olduğunu söyledi. ABD, casuslukla suçladığı ve iadesini istediği CIA eski ajanı Edward Snowden'a yardım ettiği gerekçesiyle Rusya ve Çin'i suçladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Snowden Rusya sınırları içinde değil" dedi.

JOHN KERRY TEHDİT ETTİ
ABD'nin casuslukla suçladığı ve hakkında yakalama emri çıkardığı Edward Snowden uluslararası diplomatik krizi neden oldu. ABD'nin, iadesini istediği Snowden'a yardım ettiği gerekçesiyle Rusya ve Çin'e kızgın olduğu belirtildi. Moskova'da olduğu iddia edilen Snowden'in Rusya ve ABD arasında soğuk savaş yıllarını aratmayan bir krize yol açtığı iddia edildi. ABD, Çin'i ise Snowden'ı Hong Kong'dan gidişine izin vermekle suçladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry üstü kapalı olarak Rusya ve Çin'i şu sözlerle tehdit etti: "Tutuklama talebine rağmen atılan adımların etkileri ve sonuçları olacaktır."

ÇİN SUÇLAMALARI REDDETTİ...
Çin, "casusa yardım ettiklerini" ima eden ABD Dışişleri Bakanı Kerry'e sert çıktı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, iddiaların "temelsiz" ve "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Çinli sözcü Chunying, Hong Kong'un Snowden vakasında yasalar çerçevesinde davrandığını belirtti.