Hesap zamanı

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren ırkçı terör örgütü NSU'nun 5 sanığı yarın adalet önüne çıkacak. Tüm dünyanın takip ettiği davada sanıklar hesap verecek; 'derin devlet' iddialarına da yanıt aranacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2013 Güncelleme 05 Mayıs 2013, 01:00
Hesap zamanı

İÇİNDEKİLER

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan nazi yanlısı 'Nasyonalsosyalist Yeraltı' (NSU) hücresinin davası yarın başlıyor. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin yakından takip ettiği davada 5 kişi sanık sandalyesine oturacak. Alman kamuoyu, NSU'da, iç istihbaratın kuşkuya neden olan tutumu nedeniyle 'derin devlet' iddialarına da yanıt arayacak. Alman istihbaratının NSU'ya ışık tutabilecek belgeleri imha etmiş olması, 14 soygun ve 10 cinayetle suçlanan hücreyi yıllarca fark etmemesi kamuoyundaki kuşkuları besliyor. Şimdilik 3 kişilik bir hücreden ibaret oluşum olarak görülen NSU, Alman siyaseti, güvenlik bürokrasisi ve toplumunda deprem etkisi yaptı. Davanın kadın baş sanığı Beate Zschaepe, NSU'nun hayatta kalan tek üyesi. Zschaepe, yarın hesap verecek.

KENDİSİ TESLİM OLDU
2 Ocak 1975'te Jena kentinde doğan Zschaepe, Kasım 2011'de bir karavanda intihar ettiği belirtilen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhard ile 1998'den itibaren saklanmaya başladı. Üçlü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adını verdikleri ırkçı grupla özellikle Türkler'i hedef aldı. Zschaepe, iki arkadaşının intiharı sonrası 8 Kasım 2012'de polise teslim oldu.

CİNAYETLERİN KRONOLOJİSİ
İlk cinayetini 9 Eylül 2000'de Nürnberg'te çiçekçilik yapan Enver Şimşek'i öldürerek işledi. İkinci kurban 13 Haziran 2001'de Nürnberg'te terzilik yapan Abdürrahim Özüdoğru oldu. 27 Haziran 2001'de Hamburg'ta sebzecilik yapan Süleyman Taşköprü öldürüldü. Münih'te ticaretle uğraşan Habil Kılıç'ın 29 Ağustos 2011'de örgütün dördüncü kurbanı oldu. 25 Şubat 2004'te Rostock kentinde döner büfesi işleten Mehmet Turgut katledildi. Nürnberg'te döner büfesi işleten İsmail Yaşar 9 Haziran 2005'te öldürüldü. Dortmund kentinde büfe işleten Mehmet Kubaşık, 4 Nisan 2006'da katledildi. Son kurban ise Kassel'de internet kafe işleten Halil Yozgat oldu.

BAŞ ZANLININ TV'Sİ BİLE VAR
Hitler'in yattığı Münih Stadelheim cezaevinde kalan ırkçı terör örgütü NSU'nun baş zanlısı Beate Zschaepe'nin hücresinde yok yok... 10 metrekarelik hücre tipi odada bir yatak, televizyon, dizüstü bilgisayar, elbise dolabı, çalışma masası, özel eşyalarını koyabileceği raflar, lavabo ve bir tuvalet bulunuyor. Penceresi açık avluya bakan hücresinde Zschaepe, günde 1 saat açık havaya çıkıyor, spor yapıyor. Irkçı kadın, dizüstü bilgisayarında savunmasını hazırlıyor. Bilgisayarını davaya da getirmesine izin verildi.

BEYOĞLU'NDA NSU PROTESTOSU
İstanbul Beyoğlu'nda da bir grup, Almanya'daki Türkler'i katleden "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütünü protesto için eylem yaptı. Gümüşsuyu'ndaki Almanya İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Avrupa'daki Türklere Destek Platformu üyesi bir grup, "Almanya derin devleti ile yüzleşmeli", "Irkçılık bir insanlık suçudur" ve "Merkel neden sessiz" yazılı dövizler taşıdı. Grup suçluların cezalarını çekmesini istedi.

MAHKEMEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde dava için hazırlıklar sürüyor. Mahkeme önünde giriş kapılarında büyük bir çadır kuruldu. Duruşma günlerinde mahkeme çevresinde araçlara park etme yasağı getirildi, bisikletlerin bırakılması da yasaklandı. Gazeteciler ile izleyiciler farklı geçitlerden mahkeme binasına girecek. Öte yandan yarın mahkeme karşısında bir eylem düzenlenecek. Yabancı düşmanlığı ırkçılık protesto edilecek. 300 siyah balon havaya bırakılacak ve mahkemenin önüne siyah çelenk konacak.