Nükleer suikast

Putin muhalifi ünlü Rus zengin Boris Berezovski, Londra'daki malikanesinde ölü bulundu... İlk incelemede, işadamının radyasyonla zehirlendiği ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2013 Güncelleme 25 Mart 2013, 01:01
Nükleer suikast

İÇİNDEKİLER

Rusya lideri Putin'e karşı savaş açıp İngiltere'ye yerleşen Oligark Boris Berezovski de, yakın dostu KGB ajanı Alexander Litvinenko gibi suikasta kurban gitti. 68 yaşındaki Berezovski'nin ölüm haberini ilk olarak damadı Yegor Şuppe Facebook'tan duyurdu.

ÖZEL BİR ALET
Londra'daki malikanesinin banyosunda ölü bulunan Berezovski'nin nükleer suikast sonucu öldürüldüğü anlaşıldı. Evde biyolojik ve nükleer madde araştırması yapan İngiliz uzmanlar, yoğun miktarda radyo aktif maddesi Polonium-210 buldu. Özel bir aletle eve yayılan bu madde sonucu öldüğüne kesin gözüyle bakılan Berezovski'nin cesedi üzerinde otopsi yapıldı. Ölümüyle ilgili detayların birkaç hafta içinde açıklanacağı belirtildi.

KORUMALAR ŞÜPHELİ
Londra'da zenginlerin evlerinin bulunduğu Berkshire Ascot bölgesinde oturan Berezovski'nin evine giden yollara giriş ve çıkışlar kapatıldı. Tüm otomobiller durduruldu ve aramalar yapıldı. Polis, bölgede kuş uçurtmazken, güvenlik kameralarındaki kayıtlar da inceleme altına alındı. Berezovski'nin 4 korumasının 12 saattir eve hiç girmediği, kamera kayıtlarında dikkat çeken ilk unsur olduğu ifade edildi.

DAVALARLA BAŞI DERTTEYDİ
İngiltere'de 2006 yılında radyo aktif madde polonium-210 ile öldürülen eski KGB ajanı Litvinenko'nun da yakın dostu olan Brezovski, son iki yılda boşanma davası ile Chelsea'nin sahibi Abramovich'e açtığı dava ile gündeme gelmişti. 2 milyar dolarlık bir servetin sahibi olan Berezovski, geçen ay Putin'e gönderdiği mektupta, "Elbette bazı hatalar yaptım. Ancak artık barış zamanı geldi. Görüşelim" demişti.

DERİN DARBELER
Putin muhalifi olan Oligarklar, ya öldürüldü ya da başlarına gelmeyen kalmadı. İşte o isimlerden bazıları:
Aleksandr Lebedev: 1.5 milyar doları var. Hakkında 3 dava açıldı ve tutuklama kararı çıktı.
Mihail Hodorkovski: Yukos'un eski sahibi. 2001 yılında 11 milyar doları vardı. 2003'te dolandırıcılıktan hapse atıldı.
Platon Lebedev: Yukos'un ortaklarından biriydi. 14 yıl hapis cezası aldı.
Mihail Gutseriyev: RussNeft'- in sahibi. Vergi kaçırmak suçundan aranıyor. Londra'da yaşıyor.
Sergey Udaltsov: Kamu düzenini bozmak suçundan tutuklandı. 1 milyar dolar serveti vardı.