Nükleer felaket

Japonya, felaketin eşiğinden döndü. Nükleer santralde elektrikler kesildi. Yakıt depoları hızla ısındı. Paniğin mimarı ise kabloların arasına sıkışan fareden başkası değildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2013 Güncelleme 22 Mart 2013, 00:00
Nükleer felaket

İÇİNDEKİLER

Japonya'nın başı fare yüzünden derde girdi. Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ndeki elektrik kesintisine bir farenin neden olduğu ortaya çıktı. 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan deprem ve tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'nde, Çernobil'den sonraki en büyük küresel nükleer felakete yol açmıştı. Santralin enerji ve soğutma sistemleri bozulmuş ve yakıt depolama havuzu aşırı ısınmıştı.

BÜYÜKLÜĞÜ 15 SANTİMETRE
Falekatin eşiğinden dönülen olayın ardından bir facia daha yaşandı. Tokyo'da geçen Pazartesi gününden, dün sabaha kadar nükleer santralin soğutma sisteminin bir bölümünde elektrik kesintisi meydana geldi. Uzmanlar, saatlerce süren çalışmanın ardından kesintinin nedenini bulamadı. Yakıt depoları hızla ısınırken, olayın nedeni dün sabah tespit edildi. Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), elektrik kesintisinin yaklaşık 15 santimetre büyüklüğündeki bir fareden kaynaklandığını açıkladı.

PATLAYABİLİRDİ...
Ölü bulunan farenin iki elektrik bağlantısının arasına girdiği ve bu nedenle sistemin devre dışı kaldığı belirtildi. Santraldeki elektrik kesintisi yüzünden dört yakıt depolama havuzuna soğuk su gönderilememişti. Isınma sürseydi, büyük bir patlama yaşanabilirdi.