Tatlı para

İsviçre gizli hesapları açıklamaya başladı, paralar bir anda uçtu. Ülkenin en büyük bankası UBS krize girdi. 80 milyar dolarlık hesaba sahip Türkler ise vergi korkusuyla paniğe kapıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2012 Güncelleme 28 Ekim 2012, 00:00
Tatlı para

İÇİNDEKİLER

ABD ve Avrupa'nın birçok ülkesi, İsviçre hükümetine ülkedeki gizli hesapların bildirilmesi için yaptığı baskılar sonuç verdi. İsviçre 21 ülkeye bu gizli hesapların detayını vereceğini açıkladı. Vergi cenneti olarak bilinen ve bankalarıyla ünlü İsviçre ekonomisi ise bu kararla sıkıntıya düştü. Geçtiğimiz yıla kadar İsviçre'nin sır gibi saklanan banka hesaplarında 4 trilyon Euro bulunurken, bu kararın uygulanacak olması tüm bankalardaki paraların bir anda adeta buharlaşmasına neden oldu. İsviçre bankalarında 2012'nin Eylül ayı itibariyle 2,8 trilyon Euro kaldı.

O PARALAR VERGİLENDİRİLECEK
Avrupa büyük kriz yaşarken, Euro bölgesinde olmamanın avantajını yaşayan İsviçre ise piyasasından çekilen bu inanılmaz para nedeniyle çok zor günler geçiriyor. İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS yılbaşına kadar üç bin 500 elemanını çıkaracağını bildirdi. İsviçre bu çalkantılarla sallanırken, ülkeden kaçan paraların vergi cenneti diğer ülkelere uçacağı belirtiliyor. Türkiye de İsviçre'deki Türk hesaplarından vergisini alabilmek için sırasını bekliyor. Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2013'ten itibaren İsviçre ile imzalanan tam bilgi değişimi anlaşması gereği iş adamlarının vergiden kaçırmakta kullandığı 'back to back' (bir cepten bir cebe) kredilerin üzerine gidecek. Bunun üzerine İsviçre'de hesabı olan Türkler, büyük panik yaşamaya başladı. Türk işadamlarının İsviçre'deki gizli hesaplarında 80 milyar doları aşkın mevduatları bulunuyor. İsviçre'nin, bu paraların hesaplardan çekilmesi halinde de isimleri ve miktarlarını Türkiye'ye vereceğini belirtmesi, işadamlarını daha da endişeye sevk ediyor. Zengin Türk iş adamları şimdi gizli İsviçre hesaplarını ne yapacağını kara kara düşünüyor.

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜKTE
Maliye Bakanlığı vergi cenneti olarak bilinen yerlerdeki Türklerin paralarını bu ülkelerle yaptığı karşılıklı sanlaşmalar çerçevesinde tespit ediyor. Maliye -Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) bu tür yerlere yapılan para transferlerinin ayrıntılarını araştırıyor. İsviçre ile imzalanan tam bilgi değişimi anlaşması bu tarihte devreye girecek. Bilgileri elde eden maliye İsviçre başta olmak üzere vergi cenneti denilen yerlere para kaçıran işadamlarına vergi çıkartabilecek.