Kazak lider Kozlov'un duruşması başladı

Kazakistan'da suç çetesi kurup yönetmek ve toplum düzenini bozmakla suçlanan muhalif lider Vladimir Kozlov'un duruşması başladı.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2012, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2012, 12:17
Kazak lider Kozlov’un duruşması başladı

İÇİNDEKİLER

Resmi olarak kayıtlı görünmeyen Alga Partisi'nin lideri olan ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından bağımsızlığı kazanan ülkede 21 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'e yönelttiği sert eleştirilerle tanınan Kozlov'un duruşmasına uluslararası toplum da büyük ilgi gösteriyor.

Alga Partisi, Kozlov'un duruşmasının Nazarbayev rejiminin muhalefeti yok etmeyi amaçladığını gösterdiğini belirtti.

Diğer muhalefet partileri ise Kozlov'a yöneltilen suçlamaların Nazarbayev'in kendisine karşı olanları susturma girişiminden başka bir şey olmadığını ileri sürdü.

52 yaşındaki Kozlov, Aralık 2011'de Zanozen kentinde yaşanan şiddet olayları ile ilgisi olduğu gerekçesiyle Ocak ayında tutuklanmıştı. 2 muhalifin daha yargılandığı davada, Kozlov'un suçlu bulunması durumunda 13 yıla kadar hapse mahkum edilebileceği kaydedildi.

16 Aralık'ta Zanozen kentinde polis, ücretlerine zam yapılması talebiyle grev başlatan ve kent merkezindeki bir meydanı 7 ay boyunca işgal eden petrol işçilere ateş açmış ve 14 kişi yaşamını yitirmişti. Olay, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip Kazakistan'ın yanı sıra uluslararası toplumda da büyük tepkiyle karşılanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kozlov'un duruşmasını yakından takip ettiğini açıklamış ve Kazak yetkililere adil ve tarafsız olmaları çağrısında bulunmuştu.