Ya'Şam yok!

Kandil gecesi 345 kişiyi katleden Esad, dün camide görüntülendi. Kan akıtan kurşunlar ise Türkiye'nin Suriye sınırındaki köylerine de isabet etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2012 Güncelleme 06 Şubat 2012, 03:03
Ya’Şam yok!

İÇİNDEKİLER

Tunus'ta 17 Ocak 2010'da bir üniversitelinin kendini yakmasıyla başlayan isyan, kiminin sonu kiminin baharı oldu. Tunus'ta Bin Ali'yi, Mısır'da Mübarek'i, Yemen'de Ali Abdullah Salih'i, Libya'da ise Kaddafi'yi deviren isyan kıvılcımı, şimdi de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı yaktı. Mart 2011'den beri muhalif hareket ile karşı karşıya kalan Esad, acımasızlıkta sınır tanımadı. Ancak Beşşar Esad, tüm eleştirilere ve çağrılara rağmen kanlı rejimin icraatlarına dün de devam etti. Cumartesi günü 345 kişinin öldüğü Suriye'de dün de 60 kişi yaşamını yitirdi.

'DIŞARI ÇIKMAYIN' ANONSU
Vahşette keskin nişancıların da rol aldığı öğrenildi. Tüm dünya Esad'ı konuşurken o dün Mevlit Kandili için Şam'daki El Revda Cami'ne gitti. Esad, dua ederken ve din adamlarıyla konuşurken görüntülendi. Suriye'de ölüm saçan kurşunlar Türkiye sınırına da dayandı. Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi Köyü, korkunun adresi oldu. Güveççi sınırındaki Suriye köylerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi öldü. Suriye Ordu birliklerinin silahlarından çıkan kurşunlar, Güveççi köyünden bazı evlere de isabet etti. Köylülere evlerinden dışarı çıkmamaları konusunda uyarı yapıldı.

MODERATÖRE1 DAKİKA UYARISI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki dehşeti 48. Münih Güvenlik Konferansı'nda değerlendirdi. Davutoğlu, şunları söyledi: "7 ayda Türkiye'ye 12 bin Suriyeli mülteci geldi ve daha ne kadar gelecek bilmiyoruz. Eğer tüm Suriyeliler gelmek isterse onlara evimizin kapısını açacağız." Bu arada Davutoğlu, uzun konuşmaması için kendisine müdahale etmek isteyen moderatöre "Biliyorsunuz 1 dakikanın Türkiye'de geleneği vardır" şeklinde espri yaptı.

ABD'DEN VETO!
Rusya ve Çin'in, Birleşmiş Milletler'in Esad'ın görevini yardımcısına devretmesini içeren tasarıyı veto etmesi, ABD'nin de tepkisini çekti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "BM'de Cumartesi günü alınan karar saçmalıktan ibaretti" dedi. Clinton demokratik Suriye'nin tüm destekçilerinin de birleşmesi çağrısında bulundu.

SURİYE ORDUSU MART'I GÖREMEZ
Suriye'de gerilim tavan yaparken en önemli açıklamalardan biri Suriye ordusunu tanıyan bir isimden geldi. Suriye ordusundan firar eden en yüksek rütbeli asker olan General Mustafa El şeyh, Suriye ordusunun Şubat ayı içinde dağılacağını söyledi. Bu arada Suriye ordusundan firar eden El Şeyh, Kasım ayında Türkiye'ye sığınmıştı.


Yaser ÇAPAROĞLU