"İsrail ile Rusya'dan ortak tatbikat"

Rum Fileleftheros gazetesi, İsrail ile Rusya'nın Kıbrıs'ın güneyinde ortak tatbikat yapacağını iddia etti. Gazete, tatbikatın önümüzdeki hafta başlayacağını da savundu.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2011, 19:38
İsrail ile Rusya’dan ortak tatbikat

İÇİNDEKİLER

Fileleftheros gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dani Agialon'un, Atina'da Yunan mevkidaşı Dimitris Dollis'le temaslarından, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın aralarında karşılıklı anlayış memorandumu oluşturdukları ve memorandumun yakın zamanda imzalanacağının ortaya çıktığını yazdı. Gazete, bunun, ''Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki planlarına cevap niteliğinde'' olduğu yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, enerji alanı ve su kaynaklarının yönetimi konularını kapsayacak memorandumun 2012 başlarında imzalanması bekleniyor.

Rum basını, İsrail'in Rusya ile Kıbrıs'ın güney sularında ortak tatbikata hazırlandığını, Rusya ve İsrail'in ortak hava-deniz tatbikatının önümüzdeki hafta başlacağını da savundu.

Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, Rus savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'de görünmesinin sözde Rum ''münhasır ekonomik bölgesi'' ile ilgisi olup olmadığı sorulduğunda, ''Bu yeni bilgi değil. Haftalarca önce Rus uçak gemisinin bölgeye geleceği haberi yayımlanmıştı. Doğu Akdeniz bölgesinin jeostratejik açıdan çok güncel bir bölge olduğu herkesin malumudur, çeşitli ülkelerin bölgede askeri varlık göstermeleri her zaman önemlidir. Kuşkusuz ki ülkelerin ilgisi, bu alanda cereyan eden çeşitli gelişmelere göre artırıyor'' dedi.

Fileleftheros gazetesi, Rus deniz kuvvetlerine bağlı gemilerin önümüzdeki günlerde Ada'nın güney deniz bölgesinde olacağını, Rusya'nın bu konuda bilgilendirdiği Rum makamlarının, Rus savaş gemilerinin ikmal maksadıyla Limasol bölgesi açıklarına demirlemesi talebine olumlu yanıt verdiğini yazdı.

Öte yandan, Rum basını ayrıca, Rum yönetiminin, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği sözde ''münhasır ekonomik bölge''deki (MEB) parsellere, aralarında Brezilya'nın Petrobras, Amerikan Exxon Mobil, İngiliz BP, Hollanda Shell, Malezya Petronas, Fransız Total ve Rus Gazprom'un da bulunduğu dünya petrol devi şirketlerin yoğun ilgi gösterdiğini iddia etti.

Rum sözcü Stefanos Stefanu,, çok sayıda şirketin ilgi gösterdiğini veya Rum yönetimi tarafından ''MEB'' içerinde yaptırılan araştırma sonuçlarını satın aldığını belirtti.

Detay vermekten kaçınan Rum sözcü, ''Söyleyebileceğim, ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtımı ihalesine ilginin çok büyük olduğu, çok sayıda şirketin ilgi gösterdiği veya araştırma sonucu aldığıdır. İhaleye çıkmaya çok yakın olduğumuzda, bu ilginin pratikteki tezahürünü göreceğiz'' dedi.

Rum kesiminin bakanlar kurulu, 23 Kasım Çarşamba günü, ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtım ihalesine çıkılması kararı almıştı.