Netanyahu'ya 'akılı ol' çağrısı

Giriş Tarihi 22 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2011, 22:25
Netanyahu’ya ’akılı ol’ çağrısı

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler'e (BM) Filistin'in üyelik girişimi İsrail ile dünyanın en büyük devletler üstü organizasyonu olan BM ile arasında soğuk rüzgarların esmesine sebep oluyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, geçtiğimiz gün İsrail Başbakan'ına ''sorumlu ve bilgece davranmaya'' çağırdı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya itidal çağrısını ısrarla yineleyen Ban, Filistin'in BM'ye tam üyelik için müracaat girişiminin hakkı olduğunu ve bunda usulsüz bir durumun olmadığını hatırlattı.

BM 66. Genel Kurul çalışmalarının başladığı bir dönemde dünya liderlerinin geldiği New York'ta yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter, kendisinin Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini açıkladı.

Filistinliler ile Yahudilerin yan yana-barış içinde yaşamalarının şartı olarak görüşmelerin devamının şart olduğunu anlatan Ban, bu görüşmelerin de sürdürülebilir olmasının gerektiğini dile getirdi. Hem İsrail hem de Filistin tarafının tarihi kararlar alacakları bir dönemde bulunduklarını kaydeden Ban, Yahudi Yerleşim yerlerinin devamının barış görüşmelerinin önündeki engel olarak dile getirdi.

RİCHARD FALK'TAN DÜNYA ÜLKELRİNE ÇAĞIRI:FİLİSTİN'İ TANIYIN
İsrail'in Filistin topraklarında ihlal ettiği insan haklarını BM adına rapor eden ve dünyada büyük yankı uyandıran Prof. Dr. Richard Falk'tan Filistin devletinin tanınmasına destek geldi.

Yahudi asıllı ünlü akademisyen Falk, BM için hazırladığı raporda İsrail'in işgal ettiği topraklarda en temel insan haklarını dahi ihlal ettiğini belgelemişti.

Falk, BM'nin internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada BM üyesi 192 ülkeye seslenerek, Filistin'in tam üyelik girişiminin desteklenmesini istedi.

BM Genel Sekreteri'nin talimatı ile hazırladığı rapor ile İsrail ve bazı Yahudi kuruluşlarının şiddetli tepkisine sebep olan Filistin topraklarında İsrail devletinin insan haklarını aykırı tutumlarını raporlaştıran Falk, milyonlarca Filistinli'nin İsrail tarafından işgal edilen topraklarda zorluk ve acı çektiğine vurgu yaptı.

İsrail'in 1967 sınırına çekilerek anlaşmaya sadık olmaya davet eden Falk, bu ülkenin 40 yıldan fazladır işgal ettiği topraklardan çekilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Filistin'in BM'ye tam üye olması ile sadece sembolik bir statü kazanmayacağını kaydeden Falk, ''Üyelik ile aynı zamanda Filistin topraklarında işlenecek kanunsuzlukların artık uluslararası hukukun denetimine girecek.'' ifadelerini kullandı.

Doğu Kudüs, Gazze, Batı Şeria'nın 44 yıldan fazladır İsrail'in işgali altında olduğunu hatırlatan Falk, bu bölgelerde yaşayan milyonlarca Filistinli'nin onca zamandır acı çektiğini ve çekmeye devam ettiğini belirtti.

İsrail tarafından işgal altındaki topraklarda sistematik bir şekilde şiddetin devam ettirildiğini, en temel insan haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Falk, ''Bu devam eden süreçten birçok İsrailli memnun olabilir ancak gelişen dünya farklı ilişkileri artık bölge için de beraberinde getiriyor." dedi.

İsrail'i Filistin'in BM nezdinde devlet olarak tanınmasıyla kazanacağı haklara saygılı olmaya davet eden Falk, ''İsrail ve onun ateşli destekçisi Amerika 20 yıldır verdikleri iki devletli çözüm sözünü tutmalı artık.'' ifadelerini kullandı.