Filistinliler bağımsız bir devleti hak ediyor

Giriş Tarihi 21 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 21 Eylül 2011, 19:39
Filistinliler bağımsız bir devleti hak ediyor

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Barack Obama, "Filistinliler kendilerine ait bağımsız bir devleti hak ediyorlar ancak bunu İsrail ile yapılacak görüşmelerle sağlamalılar. İsrail ile dostluğumuz derin ve kalıcıdır" dedi.

ABD Başkanı Obama, Birleşmiş Milletler (BM) 66. Genel Kurulu'nda konuştu. Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı toplantıda konuşan ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki konumuna ilişkin, "Göreve geldiğimde ABD iki farklı cephede savaştaydı. Usame Bin Ladin El Kaide terör örgütünün lideriyken, militanlarının açıkça yer aldığı bölgelerde savaşlar vardı. Ancak biz de BM üyesi olan bir ülkeyle eşit bir ilişki içinde olacağız. Bunu Irak'ta hep birlikte gördük zaten. Bölge halkları bunu talep ediyordu.

Yıllar boyunca BM ülkeleri savaşın çıkmasını engellediyse de hala böylesine zor bir dünyada yaşıyoruz. Irak'ta savaşı bitirirken ve kısmen çekilirken, aynı anda Afganistan'da da bir geçiş dönemi oluşturduk. Bunu yaparken de Afgan halkı ve yönetimi ile kalıcı bir dostluk içinde kalma zeminlerini oluşturduk.

10 binlerce Amerikan askeri cephelerde savaşıyor. Afganistan'daki mücadelemizin devam etmesi, halkın refah ve emniyetine katkı sağlayacaktır. Yıllarca süren çatışmaların sonunu getirmenin kısa
sürede olmadığını düşünüyorum.

Çatışmaların bitmesi ve barışın sağlanması, açıklamalarla veya kurum kararları ile gerçekleşemez. Ancak bugün El Kaide hiç olmadığı kadar baskı altında ve hareket kabiliyeti kısıtlandı" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Obama, "Suriye'nin iyiliği için, dünyanın barış ve güvenliği için tek vücut halinde konuşmalıyız. Suriye halkının yanında yer alma zamanıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye rejimine karşı yaptırım kararı almalıdır" dedi.

Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecini ve Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren Obama, "O bölgede yaşayanlar sonuçta İsrail ve Filistinlilerdir. Aralarında fikir ayrılıklarına ve bölünmelere neden olan sorunlarda anlaşmaya varmalılar.

Filistinliler kendilerine ait bağımsız bir devleti hak ediyorlar ancak bunu İsrail ile yapılacak görüşmelerle sağlamalılar. İsrail ile dostluğumuz derin ve kalıcıdır" diye konuştu.