Mısır'da 'Cuma' gerginliği

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak cuma namazı kıldı.

Giriş Tarihi 04 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2017, 12:25
Mısır’da ’Cuma’ gerginliği

İÇİNDEKİLER

Mübarek'in hükümeti değiştirmesi ve Eylül'deki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasından tatmin olmayan göstericiler, bugün Kahire ve İskenderiye'de "Gidiş Cuma'sı" olarak isimlendirdikleri büyük bir gösteri düzenliyorlar.

Namazın ardından binlerce kişi hep bir ağızdan Mübarek aleyhine sloganları attı. Kahire'nin çeşitli bölgelerinden yüzlerce kişi de cuma namazının ardından meydana doğru yürüyüşe geçti.

Gösterilerde Mübarek yanlılarının yine karşıt bir gösteri düzenlemesinden korkuluyor.

Mübarek yanlıları ile muhalif göstericiler, önceki gün sokak savaşında karşı karşıya gelmiş, onlarca kişi ölürken yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Mübarek yanlıları, muhalif göstericiler üzerine develer ve atlarla yürümüştü.

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI BİNASINA FÜZE ATILDI
Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı.

Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

MÜBAREK'E VERİLEN SÜRE DOLUYOR
Muhalif gruplar, istifa etmesi için Mübarek'e, bu Cuma gününe kadar süre tanımışlardı. Muhalif gruplar, Mübarek istifa etmediği sürece yönetimle masaya da oturmayacakları konusunda ısrar ediyor.

Muhammed El Baradey ve Müslüman Kardeşler'in de aralarında olduğu muhalif gruplar, Mübarek'in yerine ordundan başka birinin devlet başkanı olması yerine demokrasi istediklerini kaydediyorlar.
"HEMEN İSTİFA ETMEK İSTİYORUM"
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hemen istifa etmek istediğini ancak ülkede kargaşa yaşanmasından korktuğu için görev süresinin dolmasını bekleyeceğini söylemişti.

Amerikan ABC televizyonundan Christiane Amanpour'a göre, Mübarek, görüntü kaydı olmayan mülakatta 62 yıllık kamu hizmetinden sonra artık devlet başkanlığından usandığını ancak yasaklı Müslüman Kardeşler hareketinin iktidarı ele geçirmesinden endişe ettiği için istifa kararı alamadığını savundu.

BATI'DAN ELEŞTİRİ
Yaşanan şiddet olaylarının ardından ABD ve Batı ülkeleri de Mübarek karşıtı söylemlerini sertleştirmişlerdi.

Mısır'da son iki gün içerisinde sokaklardaki şiddet olaylarının artması, Mübarek yanlıları ile muhalif göstericiler arasında çatışmaların yaşanması, Mübarek'e karşı uluslararası tepkilerin de yükselmesine sebep oldu.

Amerikan yönetimi, Mısır'da yaşananlar için önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Washington yönetiminin ve bazı Arap ülkelerinin, Mübarek'in yönetimi geçici bir hükümete devretmesi planını görüştüğü belirtiliyor.

Amerikalı diplomatların ifadelerine göre Washington, aralarında Mübarek'in bir an önce istifa etmesinin de yer aldığı farklı senaryoları değerlendirdi. Ancak dün ABC kanalına konuşan Mübarek, ülkesinin hala kendisine ihtiyacı olduğunu ve çekilmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Mübarek, "Eğer ben şimdi çekilirsem kaos olur. İnsanların benim için ne söylediği umurumda değil. Şu an, ben ülkem için endişeliyim" demişti.


ORDU GÜÇLERİ TAMPON BÖLGEDE

El Cezire televizyonu, Talat Harb kontrol noktasında birbirlerine taşlarla saldıran iki grubun arasına girip, çatışmaları durdurmak için Mısır Ordusu'na bağlı güçlerin harekete geçtiğini duyurdu.